Venezuela’da Ulusal Meclis Başkan Juan Guaido’nun 23 Ocak günü düzenlenen gösteriler sırasında kendisini ‘Geçici Devlet Başkanı’ olarak ilan etmesinin ardından başlayan kriz devam ederken, Venezuela ve ABD kaynaklı iki ayrı anket sonucu yayınlandı. Sonuçlara göre, Venezuela halkı ülkesine yönelik askeri bir müdahaleye karşı çıkarken, Maduro ve muhalefet arasında diyalog kurulmasından yana. ABD halkının çoğunluğu ise Venezuela'yı bir tehlike olarak görmüyor.
 

VENEZUELA HALKI ABD MÜDAHALESİNE KARŞI VE MUHALEFETLE DİYALOG İSTİYOR

Hinterlaces* adlı araştırma şirketinin, Maduro karşıtı gösterilerin yoğunlaştığı tarihin hemen öncesinde (7-20 Ocak) Venezuela’nın farklı bölgelerinden bin 580 kişi ile yaptığı araştırmaya dayanan verilere göre, ankete katılanların yüzde 81’i Maduro hükümetini devirmek için ABD tarafından uygulanan mali yaptırımlara karşı çıkıyor. Öte yandan ankete katılanların yüzde 84’ü ise Maduro hükümetinin, ekonomik problemlerin üstesinden gelmek için muhalefetle diyalog kurmasını istiyor. Yine ankete katılanların yüzde 78’i Maduro yönetiminin uluslararası bir müdahale ile iktidardan indirilmesine karşı iken, bu karşıtlık, söz konusu müdahale askeri boyutta olduğu takdirde yüzde 88’e yükseliyor. [infogram id="534ec0ca-f72d-401c-a373-b4b90f13bc36" prefix="n9F" format="interactive" title="venezuela"]

ABD HALKI DA VENEZUELA KRİZİNE YAKLAŞIMDA TRUMP YÖNETİMİ GİBİ DÜŞÜNMÜYOR

Venezuela’da krizin başladığı günden hemen sonra (24-27 Ocak) araştırma şirketi Rassmussen** tarafından ABD’de bin kişi ile yapılan telefon anketinde, halka Venezuela’nın ABD’nin ulusal çıkarları açısından öncellikli bir sorun olup olmadığı soruldu. Ankete katılanların yüzde 35’i Venezuela’yı bir sorun olarak görmezken, yüzde 31’i Venezuela’nın ABD açısından bir sorun oluşturduğu görüşünde. Anketin dikkat çeken kısmı ise yüzde 34 oranında önemli bir kesimin bu konuda kararsız olması. Trump hükümeti ve sözcüleri aksini iddia etse de ABD halkı henüz hükümetle aynı fikirde değil. ABD’de Demokratlar, Yeşiller ve Sosyalistler farklı nedenlerle ABD'nin Venezuela ve genel olarak Güney Amerika'daki ülkelerin iç işlerine karışmasına karşı çıkıyor. [infogram id="34707c80-4efe-4b16-aee1-4fae3c6df6fb" prefix="j3C" format="interactive" title="venez-2"] * Hinterlaces, Venezuela'da kamuoyu araştırmaları yapan bir anket şirketi. Ekonomi, politika ve seçimler odaklı projeler yapan şirket, doğru bilgi almanın oldukça zor olduğu Venezuela'da diğer araştırma şirketlerine nazaran daha güvenilir bilgiler veriyor. Şirketin sahibi Oscar Shemel, kendisini Maduro hükümetinin ekonomi politikalarını yanlış bulan bir yurtsever olarak tanımlıyor. Shemel, haberimize konu olan araştırmayı ise linkteki yayın sırasında paylaştı.  (Link: https://youtu.be/Km_BiUqoJig?t=2352) ** Rasmussen, dünyada yaşanan tüm gelişmelere ABD vatandaşlarının gösterdiği reaksiyon günlük, haftalık, aylık ve yıllık raporlarla ölçen ve düzenli olarak bilgileri kamuoyuyla paylaşan bir araştırma şirketi. Rasmussen, haberimize konu olan araştırmanın verilerini bin kişiye yaptığı telefon anketi sonucunda paylaştı.