#dokuz8AKADEMİ ve #dokuz8HABER, #Seçim2024 Yerel Medya Koordinasyonu çalışmaları kapsamında İzmir'de başlattığı yeni dönem çalışmalarını Mersin'de hayata geçirdiği "Yerel Medya'da Kadın Gazeteciler İçin Seçim Haberciliği Çukurova Eğitim Programı"yla sürdürdü. 

30 Kasım Perşembe günü başlayan ve 2 Aralık Cumartesi günü sona eren eğitim programına Mersin, Adana, Hatay, Gaziantep, Antalya'dan kadın ağırlıklı yerel gazeteciler, iletişim fakültesi son sınıf öğrencileri, yeni mezunları katıldı. Eğitim programının ana amacı Mart 2024 Yerel Seçimleri sürecinde yerel medyada kadın gazetecilerin güçlendirilmesi ve bu sayede kadınların yerellerdeki gündemlerinin, sorunlarının, taleplerinin görünür hale gelmesini sağlamak. 

Eğitime Hatay, Adana, Mersin, Gaziantep, Antalya'da gazeteciler katıldı

Programın açılışını dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici yaptı. Biçici, Mayıs seçimlerine yönelik yürütülen #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu çalışmalarının birikimi ve yeni dönem #Seçim2024 Yerel Medya Koordinasyonu planlaması hakkında katılımcıları bilgilendirirken, dokuz8HABER'in 2024'te 10'uncu yılına girecek olan çalışmalarında da söz etti. 

Gökhan Biçici Mersin

Mersin Yenişehir Belediyesi’nin desteğiyle Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen eğitim programı dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin "dokuz8HABER deneyimi ve #Seçim2024 Yerel Medya Koordinasyonu Çalışmaları" başlıklı açılış sunumuyla başladı. Açılış bölümünde tek tek kentlerden ve farklı mecralardan programa katılan gazeteciler kendilerini ve çalışmalarını tanıttı.

Eğitim programının ikinci günü dokuz8AKADEMİ Koordinatörü Nurcan Seven tarafından verilen "Seçim Süreçlerinde Mobil Odaklı Video Habercilik Deneyimleri ve Uygulama Örnekleri" eğitimiyle başladı.

nurcan seven

Nurcan Seven'in sunumunun ardından İletişim Doktoru İsmail Sarp Aykurt "Haber İçin PodCast" başlıklı kapsamlı bir sunum yaptı. 

ismail sarp aykurt-6

Dr. İsmail Sarp Aykurt yaptığı sunumda, PodCast'in ortaya çıkış serüveninden ve bir endüstri haline gelmesinden bahsederek PodCast içeriğinin pazarlanması, PodCast hazırlama evreleri ve Podcast Gazeteciliği hakkında bilgiler verdi. 

Eğitimin öğleden sonraki bölümünde de Gökhan Biçici "Habere ve Seçim Süreçlerine Hak Odaklı Yaklaşım" çerçevesinde katılımcılarla bir tartışma yürüttü. Biçici'nin ardından Bağımsız Seçim İzleme Platformu sözcüsü ve Eşit Haklar Derneği Yönetimi Kurulu Üyesi Nejat Taştan günün son sunumunu yaptı. "Seçim2024: Deneyimler Işığında Seçim Güvenliği Seçim Mevzuatı" başlıklı sunum yapan Taştan, Bağımsız Seçim İzleme Platformu'nun 2011 seçimlerinden bugüne her seçimde hayata geçirdiği izleme faaliyetlerinin sonucu olarak ortaya çıkan deneyimleri katılımcılara aktardı ve temel konu başlıklarında tartışmalar yürüttü. 

Nejat Taştan dokuz8AKADEMİ Mersin

2 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen ilk oturumda ise Prof. Dr. Erkan Saka,  haber için yeni medya araçlarını tanıttı.

Yaptığı sunumda Saka, son dönemde konuşulan yeni medya araçlarının kullanımlarına ilişkin bilgiler paylaştı.

erkan saka-3

Bir diğer sunumda ise eğitmen Sinem Saka yapay zeka araçlarından bahsetti. Son dönemde yapay zekanın hızlı bir şekilde günlük yaşamımıza girdiğinin altını çizen Saka, güncel olarak kullanabilen yapay zeka uygulamalarından örnekler verdi.

Sinem Saka

Öğleden sonraki programda gazeteci Bekir Güneş ve dokuz8HABER Yerel Medya Koordinasyonu'ndan Çetin Yılmaz bir sunum gerçekleştirdi.

Gazeteci Bekir Güneş, yaptığı sunumda gazeteciliğin yerel deneyimlerinden bahsederek, yerel sitelerin eksiklikleri ve yerel sitelerin ön plana çıkmaları için yapılması gerekenleri sıraladı. dokuz8HABER YouTube kanalında yayınlanan "dokuz8 Yerel Gündem" programı deneyim paylaşımı yapan Güneş, son dönemde haber siteleri için Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından ortaya konan şartları da tartıştı.

Bekir Güneş-3

Gazeteci Bekir Güneş'in ardından söz alan dokuz8HABER Yerel Medya Koordinatörü Çetin Yılmaz ise dokuz8HABER'in yerel medya koordinasyonunun işleyişinden söz etti.. 

Yerel Medya Koordinasyonu hakkında bilgi veren Yılmaz, yurttaş habercilerle kurulan ilişki ve koordinasyonun önemine ilişkin bilgi verdi.

Çetin Yılmaz-2

Eğitim sonunda dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici bir değerlendirme yaptı ve İzmir'den sonra Mersin'de hayata geçirilen ikinci eğitimin ardından her iki eğitime de katılmak için başvurduğu halde, özellikle işyerlerinden izin alamadıkları için eğitime katılamayan kadın gazeteciler için online eğitimlerin düzenleneceğini duyurdu. Önümüzdeki hafta hayata geçirilecek olan eğitime yüz yüze eğitimlere katılanlar da tekrar katılabilecek. Çukurova bölgesinde ilişkin planlardan da söz eden Biçici, katılımcılarla birlikte yapılacak haberleri konuştu ve konu başlıkları belirlendi. Proje kapsamında eğitime katılanların birer tane telifli haber yapacaklarını da hatırlatan Biçici, forumda olan katılımcılarla olası konu başkılarını tartıştı ve 8 farklı haber için konular belirlendi. Eğitim "Katılım belgesi dağıtım töreni" ve tüm katılımcılarla toplu fotoğraf çekimiyle tamamlandı. Projenin bundan sonraki aşamasında iki eğitimin de katılımcıları dokuz8HABER merkezi yardımıyla 40 telifli haber hazırlayacak ve 10 canlı yayın programıyla birlikte podcast içerikleri de yayınlanacak. 

dokuz8AKADEMİ seçim haberciliği eğitim programı sırasıyla Bursa ve Diyarbakır'da hayata geçirilecek

Yerel seçimlere kadar yoğunlaşarak devam edecek olan "Seçim Haberciliği Eğitim Programları"nın bir sonraki durakları sırasıyla Bursa ve Diyarbakır olacak. 15-16 Aralık tarihinde Bursa'da düzenlenecek olan eğitim programı, devamında 23-24 Aralık tarihlerinde Diyarbakır'da hayata geçirilecek. Bu eğitimlere başvurmak için başvuru formunu dolduran gazeteciler, yurttaş habercileri, öğrenciler ve sivil toplum temsicileri dokuz8HABER tarafından aranacak. 

dokuz8 mersin

"Bu haber The Canada Fund for Local Initiatives desteğiyle yürütülen Türkiye'nin Ege ve Akdeniz Bölgelerinde Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler için Seçim Haberciliğinde Kapasite Geliştirme projesi kapsamında hazırlanmıştır."