Haber: Hülya Kılınç

Manisa Barosu, 21 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Adliye binasında bulunan Baro Başkanlığında basın açıklaması yaptı. Manisa Baro Başkanvekili Av. Ayşe Hasar, baro olarak her zaman her yerde çocukların haklarının savunucusu olmaya devam edeceklerini kaydetti. 

WhatsApp Image 2023-11-20 at 16.20.45 (1)


“ÇOCUKLARIN YAŞAM HAKKI DAHİ KORUNAMIYOR!”


Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Sinem Sart Urgancı yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar en fazla ülkenin katılımı ile 196 ülke tarafından onaylanan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi, nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine, etnik kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlayarak yaşama hakkı başta olmak üzere; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarını içermektedir. Ayrım gözetmeme, çocuğun üstün yararı, yaşama ve gelişme hakkı, katılım hakkı temel ilkeleri üzerine inşa edilerek çocuk haklarının korunmasını amaçlayan ve kabul ederek onaylayan devletlere de bu hakların yaşama geçirilmesi ve yükümlülüklere uymaları gerekliliği hükmünü kuran sözleşmeye rağmen ne yazık ki günümüzde hala yaşam hakkını dahi koruyamadığımız çocukların hikâyelerini duymaktayız. 


“İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUKLAR GELECEĞİNDEN VAZGEÇİYOR!”


Küçük yaşta evlendirilen çocuklar, çocuk isçiler, çocuk istismarı konusunda her yıl yapılan istatistik çalışmalarında da gördüğümüz üzere ibre her yıl yukarı doğru tırmanmakta ve koruyamadığımız nice çocuğumuz hayata dair umutlarını yitirmektedir. Kimi küçücük bedeni ile çocuk anne olup kendi çocuğu ile hayata tutunmaya çalışmakta, kimi maruz kaldığı istismar neticesinde korku ile geleceğinden vazgeçmekte, kimi yaşına uygun olmayan şartlarda çalışmak zorunda bırakıldığı için oyun çağında gerçek hayatın acımasızlığında kaybetmekte çocukluğunu. Çocukların doğduğu coğrafyadan bağımsız varlıklarını sürdürmeleri ve hak ettikleri korkusuz yaşamlara kavuşmaları için Manisa Barosu olarak, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile korunan her tür hakkın savunucusu olacağımıza söz veriyoruz”dedi.