Haber: Uğur İstanbullu / Artvin


Borçka Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, yürüyüşüyle başladı. Dördüncü günündeki festival tiyatro gösterileri ve Süreyya Karacabey’le yazarlık atölyeleriyle devam etti.


Süreyya Karacabey, ”Tam da şimdi final cümlesi olabilir, adamlar bize diyor ki, Bizim tiyatroya falan ihtiyacımız yok ve hiçbir şeye ihtiyacımız yok ve bizim sanata da ihtiyacımız yok. Bütün bu kötülüklere karşı bir panzehir olarak, duygusal bir incelmek için yani duygunun incelmesi için kalbin bir şeyi öğrenmesi gerekir.” dedi.

Artvin’in Borçka ilçesinde bu yıl 2. kez düzenlenen tiyatro festivali 4. gününde her yaştan insanın katılımıyla devam ediyor. İlçede yer alan okullarda çocuklara özel oyunlar sahneliyor. Okulların konferans salonları ve bahçelerindeki oyunlar ilgiyle izlenirken Süreyya Karacabey’le yazarlık atölyesi ve diğer etkinliklerde devam ediyor.

"SAVAŞLARIN SON BULMASI İÇİN"

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan yapılan yürüyüşte yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Biliyoruz ki Filistin’de bir savaş var ve tam da savaşların son bulması için, barışı daha da yukarlara çekmek için sanata kültüre daha çok ihtiyacımız var. Burada bu gün birçok oyuncu arkadaşlarımız, tiyatro sever arkadaşlarımız burada. Ülkenin bu kadar karanlık döneminden geçerken bizler sanatı, kültürü bertaraf etmeden hayatın devam ettiğini görüyoruz. Bugün şunu söylemek istiyorum, yaşasın tiyatro. Gerçekten buna çok ihtiyacımız var. Bu karanlık günlerden kurtulmanın diğer bir yolu sanat ve kültürü yükseltmektir” dedi.

Süreyya Karacabey’le yazarlık atölyesiyle devam eden festivalde konuşan Süreyya Karacabey’de şunları söyledi, ” Tamda şimdi final cümlesi olabilir adamlar bize diyor ki bizim tiyatroya falan ihtiyacınız yok ve hiçbir şeye ihtiyacımız yok ve sanata da ihtiyacımız yok. Bütün kötülüklere karşı bir panzehir olarak, duygusal bir incelmek için yani duygunun incelmesi kalbin bir şeyi öğrenmesi. “gerekir dedi.

Artvin’in Borçka ilçesinde bu yıl 2. kez düzenlenen tiyatro festivali ilçede yer alan okullarda çocuklara özel oyunlar sahneliyor. Okulların konferans salonları ve bahçelerindeki oyunları ilgiyle ve heyecanla izleyecek çocukların mutluluğu yüzlerinden okunuyor. Festivalde Atatürk ve Cumhuriyet ilkokullarında çocuklarla buluşan Primat Atölye, “Beceriksiz Kral’ın Öyküsü” adlı oyununu sahneledi 2. Borçka Tiyatro Festivali süresince Çek Sanat’ın “Fırtına” ve “Dev Kurbağa” adlı oyunları, ASSITEJ Genç Sahne’nin “Dünyanın En Küçük Hikayesi” oyunu farklı ilkokullar ve kreşlerde çocuklar için sahnelendi.


HATIRLARSANIZ MAHREMİYET DEMİŞTİK

Festivalde Acarlar Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda Artalan Kolektif tarafından “Hatırlarsanız Mahremiyet Demiştik” adlı oyun sahnelendi. Ozan Ömer Akgül’ün yönettiği ve Tuğba Sorgun’un oynadığı oyun, Yaşam Özlem Gülseven’in kısa öyküsünden, kolektif bir çalışma ile oyunlaştırıldı. Annesinin ölümünün ardından annesine ait eşyaları ve hatıraları ne yapacağını bilemeyen genç bir kadının kendisiyle yüzleşmesini anlatan oyun, interaktif yapısı ve izleyicilerin katılımıyla oldukça farklı bir deneyim sunuyor.
 

BORÇKA’DA HER YER SAHNE!

28 Ekim’e kadar sürecek festival kapsamında BGST Tiyatro, Evinde Tiyatro, Tiyatro Hemhal, Tiyatro Bereze, Kumbaracı 50, Primat Atölye, Artalan Kolektif, Atta Festival, Çek Sanat, Tepebaşı Belediyesi Gençlik Tiyatrosu, Olası İşler, Assitej Genç Sahne ve Düşler Tiyatrosu Derneği festivalde sahne alacak; okul bahçeleri, konferans salonları ve kooperatif binaları tiyatro sahnesine dönüşüyor. Süreyya Karacabey, Zinnure Türe, Zerrin Yanıkkaya ve Samet Serkan Ünaldı da yazarlık, hikaye anlatıcılığı ve doğaçlama atölyeleri düzenleniyor.

WhatsApp Image 2023-10-25 at 09.44.25