Van İl Seçim Kurulu, Büyükşehir Belediyesini kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın daha önce yargılandığı Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince iade edilen mennu haklarının Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine geri alınması üzerine mazbatayı AKP'li Abdulahat Arvas'a verdi.

Diyarbakır Barosu eski başkanı Av. Mehmet Emin Aktar, Wan halkının sandığı yansıyan iradesinin hukuk eliyle gasp edilmesinin hukuken mümkün olmadığını söyledi.

Aktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mahkemenin Abdullah Zeydan’ın memnu haklarını iade ettiği 04 Nisan 2023 tarihli kararı ile geri aldığı 29 Mart 2024 tarihli kararı paylaşarak şunları yazdı: 

“Abdullah Zeydan ile ilgili olarak Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 04.04.2023 tarihinde verilen ek karar ile memnu (yasaklanmış) hakların iadesine karar verildiği, karara karşı temyiz yoluna başvurulmadığından kesinleştiği; yasanın öngördüğü kanun yolunun temyiz kanun yolu olduğu ve bu husus kararda açıkça gösterilmesine karşın 29.03.2024 tarihinde Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün yazısı gerekçe gösterilerek yasal olarak öngörülmeyen biçimde önceki kararın ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir. 

Temyiz yolu açık olduğundan bu keyfi karar kesinleşmemiştir. Bu nedenle uygulanamazdır. Bu keyfi ve hukuksuz uygulamaya karşı durmak öncelikle tüm hukukçuların görevidir.”