Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 'İslam halifeliği' isteyen göstericilerin hafta sonu Hamburg'da düzenlediği mitingin “sonuçları” olacağı uyarısında bulundu. Almanya İçişleri Bakanı Faeser de, Almanya'da şeriat isteyenlerin yanlış yerde olduklarını söyledi.

Euronews Türkçe'nin aktardığına göre; Hamburg'da hafta sonu düzenlenen gösteriye katılanlardan bazıları Şeriat yasasının dayatılması ve bir halifelik kurulması çağrısında bulunan posterler taşıdı.

Gösteri, Almanya'nın iç istihbarat servislerinin aşırılık yanlısı bir örgüt olarak sınıflandırdığı “Muslim Interactive” adlı grup tarafından düzenlendi.

Alman medyası, gösteriye katılanların Hizbut Tahrir ile bağlantılı olduğunu öne sürdü. Basın toplantısında konuşan Başbakan Scholz, “Tüm İslamcı faaliyetlerin anayasal çerçevede ele alınması gerektiği oldukça açık” dedi.

Scholz, herhangi bir suç eyleminin yargılsal sonuçları olacağını da sözlerine ekledi. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da “halifelik isteyen herkesin Almanya'da yanlış yere geldiğini” yazdı.

Protesto, Alman hükümetinin Müslümanları ayrımcılıktan yeterince koruyamadığı eleştirileriyle karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşirken, İnsan Hakları İzleme Örgütü Almanya'nın Müslüman karşıtı ırkçılıkla ilgili bir çalışma tanımına sahip olmadığını söyledi. Sivil toplum kuruluşlarını inceleyen araştırmacı Almaz Teffera, “Alman hükümetinin Müslümanları nefret ve ayrımcılıktan koruma konusundaki başarısızlıkları, Müslümanların sadece inanç temelli düşmanlığa değil, ırkçılığa da maruz kaldıklarını anlamamalarıyla başlıyor” dedi.

Almaz Teffera ayrıca, “Almanya'daki Müslüman karşıtı nefret ve ayrımcılık net bir şekilde anlaşılmadan, olaylara ve topluma ulaşmaya ilişkin güçlü veriler olmadan, Alman makamlarının vereceği bir yanıtın etkisi olmayacak” ifadelerini kullandı.

Eylül 2023 sonu itibariyle, hükümetin ön nefret suçu istatistikleri 686 “İslam karşıtı” suç sayarak 2022'nin tamamı için kaydedilen 610'u aştı.