AİHM, 2014'te Ege Denizi'nde bir göçmen teknesinin batmasıyla ilgili davada karar verdi. Mahkeme, yıllardır devam eden yargılamanın ardından, Yunan güvenlik güçlerinin insan haklarını ihlal ettiğine hükmetti.

Karara göre Yunanistan, göçmen taşıyan teknenin batması soruşturmasındaki eksiklikler nedeniyle 330 bin euro tazminat ödeyecek. Yunanistan'ın iki konuda insan haklarını ihlal ettiğine hükmedildi.

YUNANİSTAN'IN İHLALLERİ

- İnsan Hakları Sözleşmesi madde 2'deki yaşam hakkının kasten ihlali: Yunanistan mülteci teknesini Türkiye'ye iterken, teknenin batacağını ve içinde bulunanların öleceğini hesaba katmalıydı. Aynı maddenin dolaylı ihlali: Yunan yetkililer, yaşam hakkını korumaya yönelik olumlu adım atmadı.

- İnsan Hakları Sözleşmesi madde 3'teki "insanlık dışı muamele ve eziyetin" kasten ihlali: Tekne batırıldıktan sonra hayatta kalan ve AİHM'ye başvuran 12 kişi, Yunan güvenlik güçleri tarafından insanlık dışı muameleye maruz bırakıldı ve eziyet edildi.

NE OLMUŞTU?

Yunanistan, 20 Ocak 2014'te 27 göçmeni taşıyan mülteci teknesini geri itmiş ve tekne batarak 11 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Dava, 13'ü Afgan, 2'si Suriye ve biri Filistinli olmak üzere 16 kişi tarafından açılmıştı.