Haber: Lütfiye Burcu Kara

İzmir Bergama’da bulunan Bayburt Grup bünyesindeki Agrobay Seracılık’ta çalışan 2’si mühendis 39 kişi 22 Ağustos 2023 tarihinde Kod-46 gerekçe gösterilerek işten atılmıştı. İşten atılmalarının üzerine Agrobay Seracılık önünde eyleme başlayan işçiler, eyleme başlarken Kod-46’nın bir bahane olduğunu, asıl sebebin Tarım-Sen’e üye olmaları olduğunu belirtmişlerdi. 22 Ağustos’tan bu yana sera önünde eylemlerini sürdüren, tek istekleri tazminatlarını almak olan kadın işçiler birçok kez jandarma müdahalesine maruz kalmış, sert müdahalelerle gözaltına alınmışlardı. Sera önünde sürdürülen eylem 6 ayını doldurdu.

'İŞÇİLER YOĞUN BASKI, AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI NEDENİYLE SENDİKAYA YOĞUN KATILIM GÖSTERDİLER'

Agrobay Seracılıkta yaşanan bu süreci Tarım-Sen İzmir Şube Başkanı Umut Kocagöz ile konuştuk. Serada sendikalaşmanın başlangıç sürecine değinen Kocagöz “Geçtiğimiz sene Şubat ayında Agrobay Seracılık'ta sendikal üyeliğe başlamıştık. Ağustos ayında Sera'da çalışan işçi arkadaşlar düzensiz maaş almak, yoğun baskı, ağır koşullarda çalışma gibi sebeplerle sendikaya yoğun bir üyeliğe başladılar. O zamana kadar az olan üye sayımız bir anda hızla artmaya başladı. Bu durum işveren tarafından fark edildi ve 22 Ağustos tarihinde bir işçi arkadaşımız, 23 Ağustos'ta da iki tane işçi arkadaşımız işten çıkarıldı. Böylece işveren bir işçi kıyımının ilk adımlarını atmış oldu.” dedi.

İŞÇİLER SENDİKAL FAALİYETLERİ SEBEBİYLE İŞTEN ATILDI

İşten çıkarılan ilk üç kişinin serada sendikal örgütlenme yürüten, Tarım-Sen’e üyelikleri gerçekleştiren kişiler olduğunu söyleyen Kocagöz “Arkadaşlarımız çok açık bir şekilde sendikal faaliyetleri sebebiyle işten atılmış oldular. Bunlardan biri 7, diğeri 14 senedir bu işletmede çalışıyordu. Biz bu işten atılmaların sendikal sebeplerle olduğu konusunda başından beri ısrarcıyız.” dedi.

“İşten atılmaların yaşandığı gün, işten atılan arkadaşlar bu durumu protesto etmek ve yeni atılmaları önlemek amacıyla işletmenin önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Sonrasında toplam 39'a varan sayıda işçi arkadaşımız işten atıldı. Bunların büyük bir kısmı Kod 46 ile işten atıldı.” diyen Kocagöz 23 Ağustos tarihinden bu yana işyeri önünde bir eylem süreci yürüttüklerini belirtti.

İşverenin Kod-46’yı haksız bir şekilde kullandığını belirten Kocagöz, Kod-46 sebebiyle işçilerin tazminatlarını alamadıklarını, taleplerinin ise işçilerin bir an evvel işlerine geri dönmesi ve tazminatlarının verilmesi olduğunu vurgulayarak “Biz 23 Ağustos'tan beri bir direniş içerisindeyiz. Aslında arkadaşlarımızın; Kod-46 sınırının değiştirilmesi, tazminatlarının verilmesi, bugüne kadarki bütün haklarının ödenmesi ve içeride kalan maaşlarının da verilmesi gibi çok basit temel talepleri var. Bunlar zaten gasp edilmiş olan haklar.” dedi.

EYLEM, 18 ŞUBAT PAZAR GÜNÜ 180 GÜNÜNÜ DOLDURDU

18 Şubat Pazar günü eylemin 180 gününü doldurduğunu, bu nedenle eylemi Bergama Cumhuriyet Meydanı’na taşıdıklarını söyleyen ve eyleme ilişkin konuşan Kocagöz “Eylemliliğimizi ilçe merkezine taşıdık, orada şunu söyledik: Bugüne kadar bu sorunla ilgili biz pek çok siyasi parti temsilcisinin vekiline, belediye başkanına, başkan adayına vs. ulaştık. Bu konuda bir takım sözler de aldık ama bugüne kadar bu sözler tutulmadı. Şimdi yeniden bir seçim sürecindeyiz ve biz tekrar adaylara gideceğiz. Agrobay işlerinin sorunlarının çözümüne yönelik kendileriyle görüşeceğiz. Bu sorunu çözme iradesi göstermeyen tüm adayların karşısında, onlara karşı bir seçim çalışmasına başlayacağız. Ev ev, kapı kapı gezeceğiz ve orada bir süreç işleteceğiz. Gerekirse, bu mesele artık tüm Türkiye'nin meselesi haline gelmiştir diyerek bir Ankara yürüyüşü yapabileceğimizi de dile getirdik.” dedi.

İŞTEN ATILAN 39 İŞÇİDEN 362SI KADIN

Sonuç alana kadar eylemi sürdüreceklerini belirten Kocagöz “İşten atılan 39 işçiden 36’sı kadın. Bu kadınlar kar kış demeden 180 gündür bu işletmenin önünde haklı bir mücadele veriyorlar. Hepsi çok fazla emek harcadılar. Yeri geldi İstanbul’a Ankara’ya, elçilik önlerine gittiler. Seslerini buralardan duyurmaya çalıştılar. Hepsi evine ailesine vakit ayırmayı bırakıp bir direniş yükselttiler. Bu kadınlar, bu mücadeleyi çok zor şartlar altında büyütüp bu noktaya getirdiler. Sonuç alana kadar da vazgeçmeye hiç niyetleri yok. Haklı taleplerinin arkasından gittiği yere kadar yürümeye, kararlılar. Haklarını almakta ısrarcılar.” dedi.

İşten atılan işçilerden Ayten Yavuz da mücadeleyi kazanımla sonuçlandırana kadar sürdüreceklerini belirterek “23 Ağustos 2023'te sendikal faaliyetlerinden dolayı arkadaşlarımızı işten attılar. Onlar da bu duruma tepki göstermek için seranın giriş ve çıkışlarını kapattılar. Ertesi günlerde de devam eden bu durumda, toplam 39 kişi işten çıkarıldı. Hepimiz işverenin en kolay başvurduğu Kod-46 ile işten çıkarıldık. Neler yaşadığımıza gelirsek aslında çok şey yaşadık. Birincisi jandarma baskısına uğradık. Patron Arzu Şentürk'ün baskılarına rağmen asla direnmeyi bırakmadık. İki sefer gözaltına alındık. Tabii ki çevre baskısına, aile baskısına, direnişi bırakın söylemlerine rağmen vazgeçmedik ve asla vazgeçmeyeceğiz. Bizler direniyoruz, direnmeye devam edeceğiz. Haklarımıza alana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Lidl markası Arzu Şentürk'ün %50 domatesini alıyor. Bu markayla iletişime geçtik. Şu an bu marka devrede ve onun sonucunu bekliyoruz. İnşallah Lidl markası bu sorunu çözer.” dedi.