İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilmesinin yıldönümü olan 10 Aralık İnsan Hakları Günü haftasında barışçıl protesto gösterilerinde eylemcilerin taleplerinin yer aldığı fotoğraflardan oluşan sergi açıldı. 

Bugün Ankara’daki Mimarlar Derneği’nde açılan edilen sergide, hak mücadelesini gösteren 23 fotoğraf yer aldı. Fotoğraflarda Soma maden faciasından kadın mücadelesine, 10 Ekim Ankara Gar katliamından işçi eylemlerine  Türkiye’deki hak mücadelesinde yaşanan anlara ilişkin fotomuhabirlerinin ölümsüzleştirdiği kareler bulunuyor.

Af Örgütü Lobi Koordinatörü Damla Kuru, resepsiyon ile açılan sergiye ilişkin, “Bu sene barışçıl protesto hakkını yoğun olarak çalıştık. Gelecek sene de yoğun olarak çalışmayı düşünüyoruz. Bu seneki İnsan Hakları Günü etkinliğinde protesto hakkın üzerinden bir şeyler yapmak istedik.Dünyada ve Türkiye’de giderek otoriterleşen devletler barışçıl protestolara sebep olan hak ihlallerini ortadan kaldırmak ya da değişim taleplerine kulak vermek yerine protestocuları hedef gösteriyor. Fakat biz bu sene farklı bir şey yapalım dedik, hem protestonun bir hak olmasını hem de sanatla beraber değerlendirilebilecek bir şey olmasından yola çıkarak, polis şiddetine odaklanmayalım ve protestocuların gölgede kalan mesajlarına odaklanalım istedik. Ne yazın ki bu fotoğraf sergisi Türkiye’nin gerçek bir fotoğrafını çekmiyor bu anlamda. Çünkü ne zaman bir eylem düşünsek polis şiddeti geliyor aklımıza. Bu yıl barışçıl protesto hakkını kullanan insanların mesajlarını iletelim istedik” diye konuştu.