Arap Birliği, Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimindeki (IKBY) Zaho kentinin turistik alanlarından Perex köyüne düzenlediği ve en az dokuz sivilin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin  yaptığı açıklamada; saldırıdan Türkiye sorumlu tutuldu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, sözcüsü Cemal Rüşdi aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Arap Birliği, Türk saldırılarını reddetmek ve kınamak konusunda Irak'ı destekliyor ve Arap ülkelerinin herhangi birinin egemenliğinin ihlal edilmesini kınıyor" dedi.

Arap Birliği açıklamasında ayrıca, "Ankara'nın bölge ülkeleriyle ilişkilerini yeniden hesaplaması, iyi komşuluk ilkesini koruması ve herhangi bir bahaneyle Arap ülkelerinin topraklarında askeri operasyon düzenlemekten geri durması gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

IRAK'TA TEYAKKUZ DURUMU

Irak resmi ajansı INA’da yer alan habere göre, dün gece başkent Bağdat’ta düzenlenen toplantıya Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, siyasi parti ve tarafların liderleri ve temsilci katıldı. Toplantı sonrası Irak Başbakanı Kazımi, Zaho'ya düzenlenen saldırının ardından silahlı kuvvetlere ülke topraklarına yönelik olası saldırılara karşı "teyakkuzda olun" talimatı verdi.

Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Kazımi, silahlı kuvvetler ve Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen Irak Yüksek Güvenlik Kurulu toplantısına başkanlık etti.

Açıklamada Kazimi’nin, silahlı kuvvetlere ülke topraklarına yönelik olası saldırılara karşı “Teyakkuzda olun” talimatı verdiği kaydedildi.

ALMANYA "ACİL İNCELEME" İSTEDİ

Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Zaxo saldırısı ile ilgili açıklama yaptı. "Saldırının sorumlularının kim olduğunun ve ayrıntılarının acilen açıklığa kavuşturulması gerektiğini" ifade eden Sözcü, "Almanya hükümeti, Irak devletinin egemenliğine ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesine büyük önem veriyor" dedi.

Almanya hükümetinin saldırıyı kınadığını dile getiren Sözcü, "Sivillere yönelik saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Şartlar ne olursa olsun, sivillerin korunması en büyük öncelik olmalıdır" dedi:

"Irak Kürdistan Bölgesi dâhil Irak'ı, özellikle de güvenlik ve ülkenin istikrara kavuşturulması konularında desteklemeye devam edeceğiz."

NE OLMUŞTU?

Duhok’a bağlı Zaho’nun Perex tatil köyüne dün düzenlenen top saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetmiş, 23 kişi de yaralanmıştı.

Saldırının ardından Rûdaw’a konuşan Zaho Kaymakamı Muşir Beşir, ölü ve yaralıların tamamının, Irak’ın farklı kentlerinden bölgeye tatil için giden turistler olduğunu söyledi.

Bölgede incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tuttu.  

Ancak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "TSK'dan aldığımız bilgiye göre, sivillere yönelik herhangi bir saldırı olmamıştır" diyerek saldırıyı reddetti.

Bağdat yönetimi ayrıca, "Ankara'dan resmi bir özür sunmasını ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesini" istedi.