HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Üniversite öğrencileri, "Yurtlarda yer yok, ev kiraları uçmuş durumda, öğrenciler sokakta bize reva görülen bu yaşam koşullarını kabul etmiyoruz! Sesimizi kampüslerden, sokaklardan büyütüyoruz" diyerek Beyazıt Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.

"EKONOMİK KRİZİN FATURASI OMUZLARIMIZA YÜKLENDİ"

Basın açıklamasını üniversite öğrencileri adına Mısra Sapan okudu.

"Yaklaşık iki senedir devam eden pandemi sürecinin ardından öğrenciler olarak uzunca bir süredir uzak kaldığımız kampüslerimize geri dönüyoruz. Bizler kampüsleri doldurmanın, orada kuracağımız hayatın, üretim alanlarımızın hayallerini kurarken pandemiyle birlikte derinleşen ekonomik krizin faturası omuzlarımıza yüklendi."

"BARINABİLECEK KADAR ŞANSLIYSAK BİLE BESLENEMİYORUZ"

"Yetersiz yurt kapasiteleri, yurt fiyatlarının pahalılığı, nefes alacak alanı olmayan evlere istenen yüksek kiralar, yurt odalarının sağlıksız ve niteliksiz koşulları, eğer barınabilecek kadar şanslıysak bile beslenememenin ve özgürce yaşayamamanın verdiği ağırlık. İktidarın Covid-19 önlemleri adı altında açıkladığı yasaklar, salgın süreci boyunca uygulanan göstermelik önlemler; zenginleri daha da zenginleştirirken, bizlerin yaşamlarına bir saldırıya dönüştü. Üniversitelerin yüz yüze öğrenime kapanmasıyla ailelerimizin yanına, tutsaklaştırıldığımız evlere dönmek zorunda bırakıldık. Çalıştığımız işyerlerinin bizleri haksız yere işten çıkarması, ücretsiz izin adı altında uygulanan sömürü yöntemleri ile işsiz bırakıldık."

"FATURA YİNE ÖĞRENCİLERE KESİLDİ"

Bu 2 yıllık kriz sürecinde uyguladıkları virüsle alakası olmayan bu yasak politikası, iktidar için sadece krizden kârlı çıkmanın bir stratejisiydi. Bu stratejinin bir parçası olarak da devlet; TL’nin değer kaybetmesi, artan borçlanma, artan işsizlik, enflasyon gibi ekonomideki sorunların çözümünü de faturayı yine bizlere, gençlere kesmekte buldu."

"UTANMADAN '650 LİRA ELİNİZE DİLİNİZE DURSUN' DİYEBİLİYOR"

"KYK'dan aldığımız 650 lira olan kredi ve burslar ile geçinmenin olanaksız olduğu açıkça ortadayken kiralara ve yurtlara yapılan zamlar sonucu kalacak yer bulmak bile bizim için büyük bir soruna dönüştü. Üstüne üstlük biz kalacak yer bulamazken, saraylarda yaşayan T.C devleti başkanı televizyonlara çıkıp utanmadan "650 lira elinize dilinize dursun" diyebiliyor.

"ÖĞRENCİ GENÇLİĞİN TALEPLERİNİ BÜYÜTECEĞİZ"

Bugün yurtlar çıkmıyorsa, kiralar ödenemiyorsa, midelerimiz boşsa ve akıllarımızda beraberce üretmenin isteği, önümüzde de kuracağımız sınıfsız, sınırsız, özgür bir dünya varsa; kimse yaşam hakkımızdan öyle kolay vazgeçeceğimizi, bizi mahkûm ettikleri koşulları kabul edeceğimizi beklemesin. Bütün sokaklardan, kampüslerden, parklardan, meydanlardan öğrenci gençliğin taleplerini, dayanışmasını ve direnişini büyüteceğiz."
Taleplerimiz:

-Dört duvarı ve bir çatısı var diye “ev” denilen yerlere fahiş kira ücretleri istendiğine tanık oluyoruz. Derhal, kira üst sınırı belirlenmelidir.
-Enflasyon ve yurt, kira, yemekhane ücretlerine uygulanan zam dikkate alınarak KYK bursları bir öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde artırılmalıdır.
-Bu süreçte yüzlerce öğrencinin KYK yurtlarına yerleşemediğine tanık olduk. Bölgelerdeki öğrenci sayısı ve yurt sayısı dikkate alınarak KYK yurt kapasiteleri arttırılmalıdır.
-Yurtlar, öğrencilerin rahat, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayabileceği şekilde organize edilmeli; yurtların niteliği arttırılmalıdır.
-Öğrencilerin ev bulabilmesi, evin ihtiyaçlarını giderebilmesi olanaksızdır, öğrenci evleri desteklenmelidir.
Bizden haklarımızı alanların biz sesimizi yükseltmedikçe haklarımızı vermeyeceklerini de biliyoruz. Haklarımızı almanın tek yolunun iktidarın saldırılarına karşı birlikte direnmek, örgütlü mücadeleyi büyütmek olduğunu biliyoruz.

"EĞİTİM HAKKIMIZ, BARINMA HAKKIMIZ GASP EDİLİYOR"

Basın açıklamasında söz alan Üniversite öğrencisi Azze Yıldırım ise "Onlar bin odalı saraylarında 650 lira neyinize yetmiyor elinize, dizinize dursun diyorlar. Bizler geçinemiyoruz pandemi süreci ve ekonomik krizin faturası emekçilerin, öğrencilerin omuzlarına yükleniyor. Bizler bir lokma kafamızı sokacak bir dört duvar bulamıyoruz. Artan yurt ve kira ücretleri sebebiyle barınamıyoruz. Binlerce öğrenci yurt bekliyor. Eğitim hakkımız, barınma hakkımız gasp ediliyor" dedi.

"BU SORUN TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR"

Üniversite öğrencilerinden Hivda Selen de "Yurt ücretleri, kiralar gittikçe fahiş şekilde zam üzerine zam yapılarak yükseliyor buna karşılık biz üniversite öğrencileri 650 tl burs alıyoruz burs çıkmadığında kredi alıyoruz onu da üniversite bittikten hemen sonra faizlerle geri ödüyoruz. Bugün üniversite öğrencileri kalacak yer bulamadığı için sokaklarda yatıyor. Bu sorun sadece üniversite öğrencilerinin değil tüm toplumun sorunudur" ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencileri basın açıklaması sonrası Beyazıt Meydanı'nda forum düzenledi.