AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, X hesabından yurt dışı cep telefonlarına yeni düzenleme getirileceğini açıkladı. Sarıkaya, e-Devlet üzerinden 'Geçici haberleşme' için başvuru yapılması durumunda mobil cihazlarını kullanım süresi 2 defaya mahsus olarak 30'ar gün uzatılabileceğini açıkladı. 

Sırakaya'nın verdiği bilgilere göre; yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye'de kaydedilmeden kullanma süresi 180 güne çıkarılacak. 

IMEI kayıt ücreti 2023'te 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmış, daha sonra  7 Temmuz'da Resmî Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltilmişti. Son düzenlemenin ardından 2024 için bu ücret 31 bin 692 TL'ye yükseldi.

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARIN IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?

Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle bu süre kademeli olarak 180 güne çıkarılmış oldu. Peki kayıt işlemi nasıl yapılaca? Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır. T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.

E-devlet kapısı üzerinden işlemde bulunmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) Abone Kayıt Merkezlerine başvurabilir.

İMEİ kaydı için linke tıklayınız: https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet