CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, seçim bölgesi Yozgat’ta ziyaret ettiği esnaf ile sohbet edip, sorunlarını ve taleplerini dinledi. 55 yaşındaki esnaf Davut Bayram, şunları söyledi:

“Yozgat, gerçekten normal değil. Barbarlıktan başka bir şey değil. 60 bin lira, 120 bin nüfuslu bir memlekette dükkân kirası olmaz. Bu 60 bin lirayı da maalesef Yozgat’ın kendisi ödüyor, halk ödüyor. Kimse cebinden kira ödeyerek geri döndüremez. Hakikaten ayağımızda 500 bin liralık (500 liralık) ayakkabı var. Ama k…mızda 10 liralık don var, yırtık her tarafı. Yani bir denge yok. 500 bin liralık (500 liralık) ayakkabı giyen adamın, sırtında da bir 100 liralık, 300 liralık, 500 liralık bir şey olması lazım. Ayakkabımız var, donumuz yok. Belediye her şeyden para kazanmak zorunda değil. Belediye ticarethane de değil."

"ESNAF ÖLDÜRDÜKTEN SONRA GERİYE BİR ŞEY KALMAZ"

Belediye Başkanı Celal Köse’yi arayıp, randevu istediğini ama toplantıda olduğunu söylediğini aktaran Bayram, şunları söyledi:

“Esnaf berbat durumda… Bizim para kazanamadığımızdan değil bizim haramimiz var. Bizim haramimiz, dükkân sahipleri. Onlar da bizim gibi görünüyor, aynı insan görünümünde başka bir varlıklar. Çünkü adamlarda hiç insaf yok. Zerre insaf yok. Bu şehirde eğer ticaret devam edecekse; ticaret gelişmeden edebiyat gelişmez, sanat gelişmez, kültür gelişmez, eğitim gelişmez, medeniyet gelişmez, insanlık gelişmez. Her şeyin, sac ayağının ilk ayağı ticarettir. Esnaf öldürdükten sonra geriye bir şey kalmaz. Yozgat'ta kayıtlı 4 bin 500 esnaf var. Ama Yozgat’ta 4 bin 500 dükkân yok."

"ESNAF ESNAFA KEFİL KABUL EDİLMİYOR"

Bankalardan kredi talep ettiklerinde esnafın esnafa kefil olarak kabul edilmediğini ileri süren Davut Bayram, "Banka bize kredi verecek, bizim normalde kefilimiz Esnaf Kefalet. Adam bizden 4 tane kefil istiyor, 2 tane kefil istiyor. Sen niye varsın orada, ben sana niye para veriyorum? Yetmiyor memur kefil isteniyor. Esnafın memur arkadaş olmaz ki. Esnafı esnafa kefil kabul edilmiyorsunuz. Devlet memuru olacak diyor. Bankaların koştukları zorluklar şey değil, yani. Biz bankadan kredi alıp sermaye artırımı falan yapmıyoruz. Biz bankadan kredi aldığımız zaman başka bir kredinin borcunu ödemek üzere alıyoruz. Zaten ödeyememişsin bir sonraki nasıl ödeyecek? Batıyorsun” dedi.

"BİZ TÜRKİYE’DEN BAĞIMSIZ BİR CUMHURİYETİZ, YOZGAT OLARAK"

CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven ise "Türkiye'nin her tarafında olduğu gibi Yozgat’ta da bütün toplumsal kesimler, başta esnaf olmak üzere emekliler olmak üzere gençler olmak üzere sıkıntılı.  Bu sıkıntıyı başka yerlerde de var ama daha farklı, daha farklı boyutta" dedi.

Bayram da Milletvekili Keven’e, "Biz Türkiye’den bağımsız bir Cumhuriyetiz, Yozgat olarak. Türkiye'de her yere yağmur yağsa bize dolu yağar. Türkiye'de her yerde devlet baba kek ile meyve suyu dağıtır, bizim burada başka bir şey düşer nasibimize" yanıtını verdi.

"İKTİDAR YIKIYOR AMA MAALESEF YAPMIYOR"

Yozgat Milletvekili Ali Keven de sorunu TBMM gündemine taşıyacağının altını çizerek, şu açıklamalarda bulundu:

"İktidar yıkıyor ama maalesef yapmıyor. Yıkmasını çok iyi beceriyor ama Yozgat’ta örneği olduğu gibi, bizim yaşadıklarımız herkes biliyor ama maalesef yapmıyor. İşin özü iktidarların bu anlamda bir planlamacı olması lazım, ciddi anlamda planlamacı olması lazım. Tüm esnaf birleşenleriyle iktidarın birlikte çalışması lazım. Yani bu işin işte Yozgat esnafı, sorumlu esnaf kefalet kooperatifi, sorunu genel başkanına götürecek, genel başkanı iktidara taşıyacak, bu iş böyle aşağıdan yukarıya gelişme olacak. Bu yok maalesef Türkiye'de. Ne diyor, ‘Yaparsa AK Parti yapar’ deniyor, AK Parti’nin de yaptığı bu. Yapacaklarsa da teşekkür ederiz. Böyle bir kıskançlık içerisinde değiliz ama esnaf arkadaşımızın sorununu dinlediniz, benim bu anlamda çok katacağım bunların dışında bir şey yok. Ama sıkıntının çok büyük olduğunu, bu sıkıntı bu süreçte biraz küçük gibi görünüyor ama ilerleyen dönemde eğer ciddi bin çözüm bulunmasa emin olun bu çok daha büyüyecek ve Yozgat özel için özellikle söylüyorum çok ciddi bir ekonomik çöküşe neden olacak. Yozgat'ta esnafın çöküşü, Türkiye'de küçük esnafın çöküşü, Türkiye’de ekonominin bitişi demektir. Kötü günler bizi bekliyor, onu bilesiniz. Arkadaşlarımızın sorunlarını, taleplerini ben aldığım, dinledim. Yozgat esnafının sorunlarını elbette öncelikle odalar, kooperatifler takip etmesi gerekir. Davut ilgilenmiyorlar diyor. Benim en büyük görevim Yozgat esnafıyla Ankara arasında bir elçi olmak. Bunu ben haftaya parlamentoda dile getireceğim, onu dillendireceğim. Önce Sayın Köse (Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse) ile görüşeceğim, düşüncelerini alacağım, Davut’u da bilgilendireceğim. Daha sonra da bu olayı Meclis'e taşıyacağım.”