Geçmiş yıllarda yaptığı erken ekimin ardından nisan ayı ortalarında yaşanılan don olayından olumsuz etkilenince bu yıl pancar tohumunu gecikmeli olarak toprakla buluşturan Yozgat çiftçisi, yağışların da iyi gitmesi ile yüksek rekolte bekliyor. Yozgat’ın Sorgun ve Boğazlıyan ilçesindeki fabrikalarla birlikte Çorum Şeker Fabrikası’nın ham madde ihtiyacını karşılayan Yozgat çiftçisinin ürettiği pancarın hasadı kısa süre önce başladı. Yozgat Şeker Fabrikası’nda, 25. Dönem Pancar Alım Kampanyası kapsamında 370 bin ton pancar alımının yapılacağı kaydedildi. 6 ziraat bölge şefliği ve bunlara bağlı 11 tesellüm merkeziyle pancar üreticilerine hizmet veren Yozgat Şeker Fabrikası, bu sene 110 köyde 2 bin 200 çiftçi tarafından 65 bin dekarlık alanda ekilen pancarı alıp işleyecek. Yaklaşık 370 bin ton pancar işlenerek yaklaşık 55 bin ton kristal şeker, 16 bin ton melas, 120 bin ton yaş pancar posası üretilecek.

“YOZGAT’TA 3 FABRİKA İÇİN ÜRETİM YAPILMAKTADIR”

“Yozgat’ta üç fabrika için üretim yapılmaktadır” diyen Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Kürşat Arslan, “Yerköy dediğimiz kesim, Şefaatli ve bazı bölgeler ekim yapmaktadır. Boğazlıyan, Sarıkaya’nın bir kısmı da Boğazlıyan Fabrikası’na, Kayseri'ye bağlı olan fabrikaya ekim yapmaktadır. Diğer bir fabrikamız da Yozgat Şeker Fabrikası’na ekim yapmaktadır. Bizim tahmini üretimimiz Yozgat’ta 400-500 tonlarda, fabrikanın alacağını öngörüyoruz. Yozgat’ı toplamda baz alırsak bu üç aşağı beş yukarı bir milyon 750 bin ton pancar üretimimiz var. Ekim yapan çiftçimiz de 2 bin 300’lerde, çiftçi taahhüt ediyor pancar ekimini. Bu rakam sadece Yozgat fabrikası için” dedi.

“TAAHHÜT ETTİĞİ PANCAR KOTASINI TAMAMLARSA ÇİFTÇİ, ARTI 50 LİRA PRİM VERİLİYOR”

Pancar taban fiyatının bu sene için bin 400 lira olduğunu aktaran Arslan, “Taahhüt ettiği pancar kotasını tamamlarsa çiftçi, artı 50 lira prim veriliyor. Bununla da kalmıyor tabii, devletimiz bu anlamda çiftçiyi de düşünüyor. Artı şeker oranı 16 poların üzerinde çıkarsa, ne kadar çıkarsa, bir polar aşağı yukarı 88 lira civarına tekabül ediyor. İki polar çıkarsa işte 180-170 gibi neyse, o değişiyor. O şekilde oluyor. Artı bir de nakliye primi var. Onunla beraber totalde küspesi var bu işin. Çiftçinin eline geçen para bin 700-bin 750 lira. Tabii bu, ortalama rakamlar. Bu şekil geçiyor” diye konuştu.

15 DEKAR EKTİK, 90-100 TON PANCAR BEKLİYORUZ”

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde şeker pancarı üretimi yapan Nevzat İnal da “Pancar bu sene iyi Allah’a şükür. Suyumuz da iyiydi. 15 dekar ektik, 90-100 ton pancar bekliyoruz. Devletimiz de iyi verdi; bin 450 lira şeker taban fiyatı. İşte şeker oranıyla bin 500’ü bulur inşallah. Allah çiftçilerimize çok versin. Bekliyoruz” dedi.