Artan enerji fiyatları sonrası bankalar yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş ve enerji tasarrufuna yönelik finansal çözümler sunmaya başladı. Yeşil Enerji Kredi Paketi’ni duyuran Halkbank, yeşil krediye kimlerin başvurabileceğine yönelik de şu bilgileri paylaştı:

“Faaliyetlerinde ihtiyaç duydukları enerjiyi lisans gerektirmeden üretmek isteyen firmalar, iş yerlerinde enerji verimliliği yatırımı yaparak tasarruf sağlamak isteyen firmalar, yeşil sertifika sahibi olan firmalar, ticari faaliyetlerinde kullanmak üzere satın alacakları hibrit ve elektrikli çevre dostu binek, ticari araçlar ile iş makineleri almak isteyen gerçek ve tüzel kişi firmalar krediden faydalanabiliyor.”

Hangi yatırımlara kredi verilecek?

Firmaların enerji giderlerini yenilenebilir enerji sistemleriyle karşılamak amacıyla yapılacak Yenilenebilir Enerji Yatırım Kredisi;  Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgâr Enerji Santrali (RES), Biyogaz Tesisi, Jeotermal Tesisi yatırımlarına verilecek.

Yeşil İş Yeri Yatırım Kredisi;  enerji tüketimi yüksek iş yerindeki üretim kalitesini artırarak enerji giderlerini düşürecek yatırım projelerine verilecek.

Enerji Verimliliği Kredisi; Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla, bina/iş yerlerinin iç ve dış izolasyonu, binanın farklı yakıtla/daha az yakıtla, daha az maliyetli olarak ısıtılmasının sağlanması, mevcut elektrik tüketen makine ve aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi projelerine verilecek.

Yeşil Sertifikalı İnşaat Projesi Kredisi; bulunduğu bölgenin doğal koşullarına uygun olarak inşa edilen, su ve enerji kaynaklarını tasarruflu olarak kullanabilen konut/işyeri projelerini üreten, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Yeşil Sertifika” vermeye yetkilendirilmiş kuruluşlardan sertifika almış firmaların projelerine verilecek.

Yeşil Işık Ticari Taşıt Kredisi; Gerçek ve tüzel kişi firmalar olarak ticari faaliyetlerinizde kullanmak üzere satın alınacak hibrit ve elektrikli çevre dostu binek, ticari araçlar ile iş makinelerine verilecek.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kredisi; Elektrikli araçların enerji ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla şarj hizmeti verecek elektrikli şarj istasyonları yatırımlarına verilecek.