Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?

Henüz 41 yaşında Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olarak atanan Hafize Gaye Erkan’ı yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in özel olarak istediği dile getiriliyor. ABD'de daha çok bankacılık ve finans kuruluşlarında çalışan Erkan, resmî olarak bir para politikası deneyimi bulunmuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden 2001'de mezun olduktan sonra eğitimine Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden Erkan, Princeton Üniversitesi tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu.

Çalışma yaşamının başında ABD’deki çok uluslu bir yatırım bankası olan Goldman Sachs’ta 10 yıl geçiren Gaye Erkan, First Republic Bank'ta 2014'te çalışmaya başladı. Hafize Gaye Erkan, burada çalıştığı yaklaşık 8 sene içinde CEO, başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yaptı.

BANKA İFLAS ETTİ

1985’te San Francisco’da kurulan ve ABD’nin en büyük 14 bankasından biri olan First Republic Bank, bu sene iflas etti. Bu iflas, 2008’de batan Washington Mutual'dan sonra ABD bankacılık tarihinin en büyük ikinci iflası olarak kayıtlara geçti. 1 Mayıs’ta New York Times’ta çıkan haberde, regülatörlerin First Republic Bank'ın kontrolüne el koyarak bankayı JP Morgan Chase'e sattığı ve iki aydır finansal sistemi sarsan bankacılık krizini bu şekilde durdurmayı amaçladığı yazıldı. Erkan, First Republic Bank’te Temmuz 2021 ve Aralık 2021 dönemi arasında eş CEO olarak görev yaptı.

ABD ve Çin arasında birkaç sene önce başlayan ve “ticaret savaşı” olarak adlandırılan rekabette Çin tarafından “boykot uygulanabilecek Amerikan şirketleri" arasında gösterilen Tiffany & Co'da 2 yıl yönetim kurulu üyesi olarak görev alan Erkan, geçen sene küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'ın yönetim kuruluna katıldı.

"PARA POLİTİKASI EĞİLİMİ BELİRSİZ"

Reuters’ta geçtiğimiz günlerde Erkan hakkında çıkan bir analizde ise Erkan’ın ABD’deki kariyerinde resmî bir para politikası deneyimi olmadığı ve Princeton'dan finans mühendisliği doktorasını da içeren Ivy League eğitimi göz önüne alındığında uygulayacağı politikalara dair eğilimlerinin belirsiz olduğu ifade edildi.

Son 4 yıldaki 5. Merkez Bankası Başkanı olan Hafize Gaye Erkan’ın LinkedIn’deki profil sayfasında uzmanlık alanları arasında bankacılık, yatırımlar, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon yer alıyor.