Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı İçmeler ve Turunç Mahalleleri arasında bulunan bir bölgede, Sinpaş GYO tarafından yapılması planlanan otel ve devre mülk projesine, 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti. Bunun üzerine, Marmaris Kent Konseyi Çevre Sözcüsü Halime Şaman, 30 yıl önce Hattat Grubu tarafından başlanan ve yarım kalan otel inşaatının devamına ile 'ÇED gerekli değildir' kararına tepki göstermişti.

Sinpaş GYO’nun ise Şaman hakkında “haksız rekabet” iddiasıyla 300 bin liralık tazminat davası açtığı öğrenildi.

“YAŞAM SAVUNUCULUĞU BASKI ALTINA ALINMYA ÇALIŞILIYOR”

Ege Kent Konseyleri Birliği, Başkan Hamit Mumcu imzasıyla yayınladığı yazılı açıklama ile söz konusu davaya tepki gösterdi.

Açılan tazminat davasıyla yaşam savunuculuğunun yasalar nezdinde baskı altına alınmaya çalışıldığını belirten Ege Kent Konseyleri Birliği, şunları kaydetti:

“Proje hakkında açıklama yapılmasını haksız rekabet saymak, dava konusu etmek, kamusal alanın ve bu alandaki eleştirilerin özel hukuk alanındaki davayla susturulmaya çalışılması, en ufak bir eleştiriye bile maddi, manevi dava açan devlet yetkililerini anımsattı.”

“SİNPAŞ İŞGAL ETTİĞİ ARAZİLERDEN ÇIKMALI”

Halime Şaman’ın yalnız olmadığını ve destek olmayı sürdüreceklerini vurgulayan Ege Kent Konseyleri Birliği’nin açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Sinpaş GYO tarafından Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler Mahallesi Kızılcabük Mevkiinde konut yerine devre mülk yapılmak istenen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdiği proje başta Marmaris Kent Konseyi olmak üzere büyük tepki almıştı.

Marmaris gibi eşsiz bir doğaya, yeşile, masmavi denize sahip cennet alanda 205 otel odası, 1.407 devre mülk, yat yanaşma yeri, alışveriş merkezi, kaplıca, aqua park olacağı beyan edilen inşaat için Çevre Bakanlığı tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği öğrenilmişti.

Sezonluk inşaat yasaklarına uymayan, kendisine ait olmayan, Orman ve Milli Park alanlarına yani kamusal alana, tabela asarak, geçiş alanı yapan Şirketin bu gözlerden ırak sahada neler yaptığı kamuoyundan sır gibi saklanmaktaydı. 

Marmaris Kent Konseyi üyeleri ve Marmaris halkı konu ile ilgili olarak inşaat alanında eylemler yaparak, topraklardaki işgalin kaldırılması istediler. Sinpaş GYO’nun yapılan basın açıklamaları ve açılan davalara tepkisi ‘haksız rekabet’ iddiasıyla 300 bin liralık tazminat davası açmak şeklinde oldu.

Uygulamacı şirketin kişisel baskı üzerinden savunma yapması, ‘Ticaret Mahkemesi’nde ‘haksız rekabet’ iddiası ile Kent Konseyi Çevre Sözcüsü hakkında manevi tazminat davası açması, yaşam savunuculuğunu yasalar nezdinde baskı altına almaya çalışmaktır.

Proje hakkında açıklama yapılmasını haksız rekabet saymak, dava konusu etmek, kamusal alanın ve bu alandaki eleştirilerin özel hukuk alanındaki davayla susturulmaya çalışılması, en ufak bir eleştiriye bile maddi, manevi dava açan devlet yetkililerini anımsattı.

Kamusal haklara, herkesin olup, hiç kimsenin olmayan müştereklere göz dikenleri, hatta işgal edenleri gördüğümüz her yerde, teşhir etmeye, onlarla mücadeleye, ranta göz yummayacağımızı, açılan maddi, manevi davaların bizleri korkutmayacağını tüm kamuoyunun bilmesini isteriz. 

Ege Kent Konseyleri Birliği olarak meselenin tarafı olduğumuzu, Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Halime Şaman’ın yalnız olmadığını beyan ederiz.”