Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri hakkında "silahlı terör örgütüne yardım" suçlamasıyla açılan davada, yerel mahkemenin 12 sanık yönünden verdiği mahkumiyet hükümlerini usulden bozdu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bazı sanıklar hakkındaki bozma kararı sonrası yeniden görülen davada, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi kararında direnmişti.

Bunun üzerine Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gelen dosyanın temyiz incelemesi tamamlandı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulunun, yerel mahkemenin direnme kararında usule ilişkin eksiklikler nedeniyle bozma kararı verdiği, esas yönünden inceleme yapmadığı öğrenildi.

Yerel mahkeme direnme kararında, "terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme" suçundan Akın Atalay'a 7 yıl 13 ay 15 gün, Mehmet Orhan Erinç'e 6 yıl 3 ay, Mehmet Murat Sabuncu ve Ahmet Şık'a 7 yıl 6'şar ay, Bülent Utku'ya 4 yıl 6 ay, Aydın Engin'e 7 yıl 6 ay, Hikmet Aslan Çetinkaya'ya 6 yıl 3 ay, Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ile Önder Çelik'e 3 yıl 9'ar ay hapis cezası vermişti.

Dava dosyası Ceza Genel Kurulunun bozma gerekçeleri doğrultusunda yerel mahkemece tekrar görülecek.

İSTİNAF MAHKEMESİ CEZALARI ONAMIŞTI

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarının yargılandığı davada, "terör örgütüne yardım" suçundan Orhan Erinç hakkında 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu hakkında 7 yıl 6 ay, Kadri Gürsel hakkında 2 yıl 6 ay, Güray Öz hakkında 3 yıl 9 ay, Musa Kart hakkında 3 yıl 9 ay, Aydın Engin hakkında 7 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya hakkında 6 yıl 3 ay, Ahmet Şık hakkında 7 yıl 6 ay, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik hakkında 3'er yıl 9'ar ay, Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında 10 yıl, Emre İper hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün, Bülent Utku hakkında ise "terör örgütüne yardım ve propaganda" suçlarından 4 yıl 6 ay hapis cezası vermiş, istinaf mahkemesi de bu cezaları onamıştı.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞI: SUÇLAMA OLGUSAL DEĞİL 

Yargıtay Başsavcılığı, Temmuz 2019’a gelindiğinde Cumhuriyet gazetesi davasında verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasını istedi. Tebliğnamede beş yılın altındaki mahkumiyetleri onandığı için o sırada cezaevinde bulunan Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik’in durumuna da sirayet ettirilmesini istendi. Davanın temel suçlaması olan ‘yayın politikasının değişikliğiyle örgüte yardım edildiği’ iddiasının olgusal olmadığını belirten Başsavcılık, Ahmet Şık’a ‘örgüte yardım’ suçundan verilen cezanın bozularak ‘örgüt propagandası’ ve ‘devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama’ suçlarından yargılanması gerektiğini belirtmişti. Emre İper’e verilen cezanın da onanması istenmişti. 

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi de Eylül 2019’da incelemeyi tamamladı ve o sırada hala hapiste bulunan Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik’in tahliyesine hükmetti. 

Kasım 2019’da başlayan yeniden yargılama aşamasında mahkumiyet kararı bozulan yerel mahkeme, bu kararda direnmiş, yalnızca yazar Kadri Gürsel’in beraatına hükmetmişti. Yerel mahkeme kararda direndiği için dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmişti.