Yeşil Sol Parti Ankara 3. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı ve Çerkesler'in temsilcisi Metin Kılıç, Ankara'daki seçim atmosferini ve Cerkes'lere yönelik çalışmalarını anlattı.

Ankara 3. bölgede Yeşil Sola nasıl bir ilgi var? Bu dönem milletvekili çıkarabilecek misiniz?

Ankara 3. bölgeye dair seçim gelişmelerini aktaran Metin Kılıç "Çok yoğun bir ilgi olduğunu görüyoruz sahada. Sokakta alanlarda ev ziyaretlerinde, sivil toplum kuruluşlarında yakinen şahidiz buna. Çünkü geçen 2018 seçimlerinde çok az bir farkla kaçırıldı ama bugün gelinen noktada alanlarda çok daha yoğun ilginin olduğunu, 2018 nazaran daha yoğun ilginin olduğunu arkadaşlarımız söylüyor. Buradan da ümit ediyoruz. Bir de özgün bir durumumuz var. Çerkeslere yönelik de farklı bir çalışma yürütülüyor orada. Onun da etkisi olacağını düşünüyoruz. AKP’nin sahada çalışmalarına çok fazla şahit olmadık. CHP’li arkadaşlarla karşılaşıyoruz. O bölgede kısmi çalışmaları var. Yani biz her 3 ilçe her 3 merkezi ilçemizde de yani Yenimahalle, Sincan, Etimesgut da 3 ilçemizde yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda hem pazar çalışmaları, sokak çalışmaları, sitelere yönelik özel lokal çalışmalar, sivil toplum kuruluşlarını ziyaretler bizim de çerezlere, çerezlere özel toplantılarımız ve onlara yönelik programlarımız da oldu. Bu bölgede ben çıkaracağımıza inanıyorum şöyle ki. Geçen dönemde 135.000 sandığa gitmeyen seçmen var. 17 binde geçersiz oylar var. Onların da büyük kesiminin bizim seçmenimiz olduğu varsayılıyor. İl ve ilçe yaratıcımız tarafından bunların sandığa götürülmesi konusunda yoğun bir çaba. 80 binin üzerinde biraz çıkmak gerektiğini düşünüyorum bu seçimlerde. Çünkü seçmen sayısı da artmış durumda. Yani 85.000 civarında bir oyla vekillik mümkün olmayacak bir bölgede biz bunu da alabileceğimizi düşünüyorum. O gücümüz var. Çalışmalarımızın karşılığını alırız diye tahmin ediyorum. Çünkü arkadaşlarımız hem il, ilçe yöneticilerimiz ciddi şekilde destek veriyorlar. Geçmiş dönemde il yöneticilerimiz il yöneticiliği yapmış arkadaşlar şu anda birlikte çalışıyoruz, birlikte çalışmayı yürütüyoruz. Dış ilçelere de kısmen ulaşabildik. Onlara da oralarda çok az seçmenimiz olduğu varsayılarak merkez ilçelere dediğim gibi Yenimahalle, Sincan, Etimesgut da yoğunlaştırdık çalışmalarımızı. Şu anda da yoğun bir şekilde devam ediyor. Ayın onunda da Ankara final mitingimiz var. Lokal küçük çapta etkinlikler de devam ediyor. Toplantılar devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle toplantılarımız devam ediyor. Son güne kadar cumartesi gününe kadar çalışmalarımız aynı tempoda devam edecek" dedi

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, kurmayların Yeşil Sol'a yönelik ciddi bir kriminalize etme hedef gösterme durumları vardı. Bu sizin bölgede nasıl size yönelik bir baskı olarak geri dönüyor mu?
Yeşil Sol Partiye dönük baskıları değerlendiren Kılıç "Maalesef aynı sorunları bizde yaşadık. Bizim bölgemizde 2 tane seçim bürosu açabildik. Merkezi yerlerde isterdik, daha geniş, daha ferah halkla daha iç içe olabileceğimiz seçimler olarak bürolar oluşmasını isterdik ama bunu yapamadık. Maalesef ilçe binalarımıza da çeşitli şekillerde baskılar, basınçlar oluşuyor. Sahada çok ciddi bir şeyle karşılaşmadık ama o gezen araçlarımız da münferiden ufak tefek bazı sürtüşmeler olmuş ama sağda çok ciddi bir tepkiyle de karşılaştığımızı düşünmüyorum. Orada öyle bir birebir benim şahit olduğum bir şey olmadı. Açıkçası vatandaşın genel tepkisi de şöyle, karşıdan uzaktan göz temasıyla desteklediğini belirtiyor ama yan yana gelmekte biraz sıkıntı yaşıyor" dedi.

Ankara'da ne kadar Çerkez seçmen var? Tahmini olarak böyle bir sayı var mı ve onlara yönelik hangi çalışmalarınız var? 

Çerkes'lere dair özel çalışmalarını anlatan Yeşil Sol Parti Ankara 3. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı ve Çerkesler'in temsilcisi Metin Kılıç "Bizim seçim bölgemizde 60 - 70.000 civarında Çerkez nüfusunun olduğu söyleniyor. Yine derneğimiz Ankara Çerkes Derneği ve Kafkas Dernekleri Federasyonları ziyaretlerini gerçekleştirdik. Salı günü de yine Ankara Çerkeş Derneği’nin organize etmiş olduğu geniş katılımlı bir toplantı alacağız. Onun dışında Çerkeslerden oluşan ve Metin Kılıç Gönüllüleri Topluluğu oluştu. Bunlarla birlikte yine birebir ilişkilerimiz, birebir temaslarımız sürüyor. Halen birkaç toplantı aldık, Çerkez adımlarıyla. Benzer bir toplantıya gerçekleştireceğiz. Son haftaya genel çalışmanın dışında da yoğun tempoyla Çerkes’lere yönelik de ayrıca çalışma yürüteceğiz. Yalnızca Ankara'dan değil, Türkiye'nin her tarafından Türkiye'yi Avrupa'nın da birçok yerde elinden Kafkas anavatanımız Kafkasya'dan da destek mesajlarını alıyoruz. Bu da çok memnun edici bir şey tabii. Bundaki etken de Çerkez kendimizle alay olduğumuzu beyan etmemiz. Çünkü bugüne kadar parlamentoda birçok Çerkez milletvekili yer aldı. Ancak hiçbirinin Çerkez olduğunu bilmiyorduk. Ki eğer bir Çerkez toplum onların Çerkez olduklarını biliyordu mutlaka ama Çerkezlerin sorunlarını dile getiren perspektifleri yoktu. Programlar bunlara uygun değildir. Bunu dillendirmeye uygun değildi. Benim geçmiş dönemde Kafkas Dernekleri Federasyonunda görev yapmam Çerkeslerin sorunlarına yeterince vakıf olmam, Çerkez kimliği de öne çıkararak aday olmam birçok kesimi etkiledi mutlaka. O yüzden de olumlu dönüşler çok iyi destekler aldığımızı belirtmek isterim. Aslında Çerkeslerin de azınlık durumundaki diğer halkların da benzer sorunları var. Yani HDP tam da bu sorunlara parmak basan, yollar arayan kuruluşlar, kurumlar, partiler, üçüncü düşünce yapıları, örgütlenmeler diyebiliriz. Çerkezler bu ülkeye geleli 160 yıl falan oldu. Yani bu 160 yıl önce bu topraklara geldiklerinde atalarımız Türkçe bilmiyordu. Hepsi bu vatan için kanlarını verdiler, canlarını verdiler. Halen günümüzde de alın terlerini akıtarak ülkenin gelişimine katkıda bulunan Çerkesler maalesef bugün anadillerini bilme oranları %15 seviyelerine düşmüş durumda. Kültürel olarak ciddi bir asimilasyon süreci içindeler. Gelecek nesillere bu kültürel değerlerimizin aktarılması konusunda ciddi kaygılarımız var. Kaybolmaya 100 tutmuş diller statüsünü almış durumda. Bu yüzden pozitif ayrımcılıkla devletin uygulayacağı pozitif ayrımcılıkla bunun bu süreci geciktirebilir veya durdurabiliriz diye düşünüyorum" dedi

"Çerkes'lerin talepleri var"

Çerkes'lerin taleplerini dile getiren Metin Kılıç "Yani bu asimilasyon sürecini durdurabilmek için öncelikle anadilde eğitim talebi var. Çerkezce bir televizyon kanalının açılması çok önemli. Bugüne kadar birkaç kez TRT’ye başvurmamız rağmen TRT yetkililer altyapı olarak teknik olarak buna hazır olduklarını ama siyasi iradenin beyanı gerektiğini onayı gerektiğine fakat bu onayını bir türlü gelmediğini gözlemliyoruz. Hiçbir etnisiteye vurgu yapmayan demokratik bir anayasanın, anayasal sözleşmenin yapılması çok önemli şirketler açısından. Çünkü bütün toplumların, bütün azınlıkların haklarını korunabileceği bir anayasa bütün kesimler için önemli inançlar için önemli. Böyle bir anayasa oluşması talebimiz var. Çifte vatandaşlık talebimiz var. Hem Rusya hem Türkiye açısından çifte vatandaş talebi var. Gezileri 21 Mayıs'ın sürgün ve soykırım günü olarak kabul edilmesi talep etmesi var. O hem Türkiye Cumhuriyeti hem Rusya Federasyonu nezdinde böyle bir talebimiz var. Bugüne kadar bununla ilişkin parlamentoya birkaç birkaç kez önerge verilmesine rağmen HDP milletvekilleri tarafından önerge verilmesine rağmen bugüne kadar. Bunlar cevapsız kaldı, karşılık bulmadı. Maalesef bu konuların takipçisi olacağız. Onların dışında Kafkasya'daki anavatanımızda Abhazya'nın ve Güney Asya Cumhuriyetlerinin Türkiye tarafından tanınması talebimiz var.

Kemal Kılıçdaroğlu hem Kürtler diye paylaşım yaptı. Hem aleviler diye paylaşım yaptı. Siz Kılıçdaroğlu'nun adaylığı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu taleplerinize? Kılıçdaroğlu seçildikten sonra hayata geçirileceğine dair umudunuz nedir?

Taleplerin gerçekleşmesine dair görüşlerini belirten Metin Kılıç "Yeşil Sol Parti olarak Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleme kararı var. Evet, ancak yalnız başına Cumhurbaşkanının veya Kılıçdaroğlu'nun bu konuda çözüm getirebileceğini çok düşünmüyorum. Bu yüzden Yeşil Sol Partinin parlamentoda güçlü bir şekilde yer alması çok önemli. Biz ne kadar güçlü olabilirsek taleplerimizin o denli karşılıklı olabileceğini söylemek isterim. Evet, tabii Kemal Kılıçdaroğlu bu konuda bütün halklara, inançlara eşit davranacağını ve seçildikten sonra da bunları hayata geçireceğini söylemişti. Parlamento güçlü olması gerekiyor ama şu anki mevcut sistem Cumhurbaşkanlığı sistemi şeklinde devam ediyor. 400 milletvekiliyle bu mevcut Cumhurbaşkanlığı sistemini değiştirmeleri gerekiyor" dedi.

Yeni sistemin değişmesine kadar sizin 14 Mayıs'a dair umudunuz nedir? Çünkü AKP'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bakanlardan işte Süleyman Soylu dedi ki, 14 Mayıs darbe girişimidir. Kimi dedi ki Amerika'nın oyunudur dediler. Sizin 14 Mayıs'a dair bir öngörünüz nedir, ne düşünüyorsunuz?

14 Mayıs'a dair görüşlerini aktaran Metin Kılıç "Biz 14 Mayıs'a dair şunları söyleyebilirim, yani Yeşil Sol Parti olarak %15. En az %15 pay alabileceğiz. 100 milletvekiline yakın milletvekili çıkarma iddiamız var. Yani halkın iradesi Cumhurun iradesi diyerek sürekli bunu insanlara karşı dile getiren iktidar ne yazık ki. Sandık önlerine gelmeye başladığı zaman bunu bir siyasi terim olarak değerlendiriyorlar. Bu akıl tutulmasından başka bir şey değil. Yani halkın iradesine nasıl siyasi darbe diyebilirsiniz? O zaman şu andaki meşruiyetini de sizin tartışmanız size sandıkla geldiniz çünkü buraya. Ya bir de 14 Mayıs kararından kendileri yazdı. Yani 14 Mayıs kararını veren Cumhurbaşkanı Erdoğan" dedi.