16 Haziran'da yapılan operasyonda Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan'ın da içlerinde olduğu 16 gazeteci tutuklandı. Son operasyon ise Ekim'de oldu.

29 Ekim'de 9 gazeteci tutuklandı.  dokuz8 TV'de Bekir Güneş'in konuğu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu oldu. Müftüoğlu, AKP'nin Kürt Gazetecileri özellikle hedef aldığını söyledi.

SON 5 AYDA 25 GAZETECİ TUTUKLANDI

Kürt Gazeteciler üzerinden diğer gazetecilere de mesaj verilmek istendiğini ifade eden Müftüoğlu, "

En fazla hedef alınanlar hep Kürt Gazeteciler oldu. Son 5 ayda 25 arkadaşımız tutuklandı. Diğer gazetecilere de bir gözdağı verilmek isteniyor. Kürt Gazeteciler hep hakikati ortaya çıkarmaya çalıştı. Hep sesi çıkmayanların sesi olmaya çalıştı. Bu yüzden yıllardır süregelen mücadeleden dolayı 'özgür basın' ismini aldı. Çok küçümsenecek ya da normalleştirilecek bir sayı değil. Son 5 ayda 25 gazeteci tutuklandı." dedi.

Bazı basın tarafından da kendilerinin hedef haline getirildiklerini belirten Müftüoğlu, bu kesimlerin iktidarın sözcülüğünü yaptıklarını vurguladı.  Müftüoğlu, "Servis edilen görüntüler de Kürt gazetecileri 'terörize' etmek için servis ediliyor.  Bu gazetecilerin ne yaptıklarını herkes biliyor. Ama arkadaşlarımız yaptıkları işler üzerinden hedef gösterildiler.  Elle tutulur bir tarafı olmadığı halde arkadaşlarımız tutuklandı." ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Haber Ajansı ve JİN News'ten 25 gazetecinin tutuklanması ile basın kuruluşlarının çalışmalarına da darbe vurulmaya çalışıldı. Müftüoğlu bu gazetecilerin yerlerinin nasıl doldurulmaya çalışıldığını anlattı. 

Müftüoğlu, "Bu gazetecilerin yerlerinin doldurulması elbette zor. Ama hepimiz normal çalışmamızdan 2 kat daha fazla çalışıyoruz. Yeni arkadaşlarımız çalışmak için geldiklerinde onları yetiştirmeye çalışıyoruz. Biz bütün baskılara rağmen yılmadan çalışıyoruz. 

TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN HABER DAYANIŞMASI ÇAĞRISI

Biz bu noktada bir kampanya da başlatıyoruz. Biz evet gençleri dahil ederek bu süreci götürmeye çalışıyoruz ama bu yeterli değil. 25 arkadaşımız bu ajanslarda çalıştıkları için tutuklandılar. Bu arkadaşlarımızın bu ajanslarda çalışmalarının önüne geçmeye çalıştılar. Diyarbakır'dan bunun duyurusunu da yapacağız. Diğer gazetecilerden yani herhangi bir kentin yerel muhabiri olabilir ya da büyük kentlerde çalışan gazetecilerden bizimle haber dayanışması yapması için çağrı yapacağız. Çünkü bu meselenin suç olmadığını bu şekilde gösterebiliriz.

Bu meseleyi pratikte yapmak istiyoruz. 2015 yılında haber nöbeti vardı. Diyarbakır'a gelen gazeteciler haber nöbeti yapmışlardı. Bugün öyle bir haber nöbeti mümkün olmayabilir ama herkes bulunduğu yerden bu haber dayanışmasını yapabilir.

HABERLER MA VE JİN NEWS'TE YAYINLANACAK

Bu şekilde daha çok sesimizi duyurmaya çalışacağız. Tutuklanan arkadaşlarımızın yerine bu arkadaşlar heberlerini ve yazılarını bizimle paylaşabilirler biz de yayınlayabiliriz. Bu çağrıyı Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği olarak Mezopotamya Ajansı ve Jin News için çağrı yapacağız. Tutuklanan arkadaşlarımızın çoğu uzun yıllardır sahada olan deneyimli arkadaşlarımız.

Bir taraftan arkadaşlarımızın yokluğunu hissetirmemek için canla başla çalışacağız bir taraftan da dayanışmayı büyütmek için böylesi bir kampanyanın startını vereceğiz. Bu dayanışmaların pratiğe dönüşmeye ihtiyacı var. Fiilli olarak dayanışmayı daha büyütmeye ihtiyaç var. 

BASIN ÖRGÜTLERİNİN DAYANIŞMALARI YETERLİ DEĞİL

Müftüoğlu, bu baskılar karşısında basın örgütlerinin çalışmaları ve dayanışmalarının da yeterli olmadığını söyledi. Müftüoğlu, basın örgütlerinin daha güçlü bir şekilde örgütlü olması durumunda Sansür Yasası ve bu kadar tutuklamaların olmayabileceğini de sözlerine ekledi.