Bekir Güneş ile konukları Araştırmacı Yazar Dr. Mustafa Peköz ve Gazeteci Osman Nuri Yıldız HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın adaylık çıkışını değerlendirdi. 

HDP'nin aday açıklaması ne anlama geliyor?

HDP'nin bu açıklamasını Kürtler nasıl karşıladı?

HDP'nin adaylık açıklaması ittifakları nasıl etkiler?

HDP ve Emek Demokrasi İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı kim olur?

Dr. Mustafa Peköz, Pervin Buldan'ın bu açıklamasının çok yerinde bir açıklama olduğunu belirtti. HDP'nin strateji ortaya koyma açısından önemli olduğuna dikkat çeken Peköz, "Buldan bu açıklaması ile bütün ittifaklara mesaj verdi. HDP artık politika belireyecek bir parti olduğunu da gösterdi. HDP'nin bu açıklaması hem kendi ittifakına hem de Altılı Masa ile Cumhur İttifakına da bir mesajdır. İki ittifak da HDP'yi görmezden gelerek strateji geliştiremez. HDP'nin 6 milyon gibi bir oy desteği var. HDP, Türkiye'nin en büyük 3. partisi. Buna rağmen eğer HDP kapatılmak isteniyorsa ve hazine yardımlarına bloke konuyorsa çok büyük sıkıntıdır. Bunlar yaşanırken muhalefetin de sesi çıkmıyorsa HDP'nin de buna karşı politika geliştirme hamlesi elbetteki olur. " dedi. 

GÜLTAN KIŞANAK ADAY OLABİLİR

Peköz, HDP ile Emek ve Demokrasi ittifakının kimi aday göstereceğine dair tartışmaya ilişkin ise şunları söyledi: 

HDP'nin adayının kadın olacağını düşünüyorum. Demirtaş hukuki sebeplerle aday olamaz. Burada eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın adı öne çıkıyor. Ben Kışanak isminin aday olabileceğini düşünüyorum.

Bölgede gazetecilik yapan deneyimli Gazeteci Osman Nuri Yıldız ise HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın son açıklamalarının bölgede olumlu karşılandığını söyledi. Yıldız, Buldan'ın adaylık açıklamalarının bölgede heyecanla karşılandığını belirten Yıldız, "HDP seçmenlerinin seçim havasına girmesi için böyle bir hamle gerekiyordu. Bu hamle bölgede olumlu karşılandı." dedi.

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI ADI KONUŞULUYOR

Adaylık tartışmalarına da değinen Yıldız şu ifadeleri kullandı:

Bölgede adaylar konusunda ciddi tartışmalar var. HDP çevresinde birçok ismin adı konuşuluyor. Ertuğrul Günay ve Nesrin Nas'ın bile isimleri konuşuluyor. Ama ben Pervin Buldan isminin daha çok öne çıkacağını düşünüyorum. En çok konuşulan isim ise tutuklu olan TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı. Fincancı'nın aday olabileceği konuşuluyor. Diğer ittifaklar açısından ise Kılıçdaroğlu'nun adı öne çıkıyor. Kürt seçmenler Kılıçdaroğlu ve Ali Babacan isimlerine sıcak bakıyor.