2022 yılının sonuna yaklaşırken Türkiye gündeminde önemli bir hafta geçirdik. Toplumsal, siyasal ve ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği Haftaya Bakış programında bu hafta;

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye polis şiddeti

Ferhat Encü bugün Kadıköy'de gerçekleşen protestoda dokuz8haber'e konuştu: "Ülkeyi böyle bir ablukaya ve tecride alanlar mutlaka kaybedecekler." dedi.

Konuya ilişkin dokuz8haber Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara değerlendirmede bulundu. Kara, "Ülkede üniforma giyen herkes 'ben devletim' tavrına bürünüyor. Onlar devlet ancak seçilen millet vekili 'devlet' değil midir? Yürüyüş yapmak anayasal bir hakken ben devletim diyenler bunu yasaklamaya çalışıyor. Biz artık seçim sürecine başladık. Yaşanan tüm baskı gelişmeleri buna yönelik. Ve maalesef tabii ki HDP ve Kürtler bunun dozunu daha fazla hissedecek gibi görünüyor... Bugün İmamoğlu'na verilen cezada, DEVA'ya yapılan bıçaklı saldırıda, Encü'ye uygulanan polis şiddetinde bir araya gelinemiyorsa ne zaman gelinecek?" 

Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak riski ve Bahçeli'nin açıklamaları

Konuya ilişkin Kara; Sağcı tutarsızlığı derken tam olarak bunu kastediyorum. Bahçeli ilk açıklamasında 'Yargı kararıdır, saygı duymak lazım.' dedi. Peki geçmişi hatırlayalım, 'Anayasa mahkemesini de tanımıyorum, onu da kapatalım bunu da tutuklayalım.' diyen de Sayın Bahçeli idi. İstemediğin kararı verince Anayasa Mahkemesi'ni bile kapatalım diyorsun - ki öyle bir şey hukuken mümkün değil- işine gelmeyince de yargı hiyerarşisinde ilk basamak mahkemesinin kararına 'yargı kararı, bir şey diyemeyiz' diyorsun. 

Altılı Masanın sürece yaklaşımı nasıl olmalı?

Kara; iktidar oyun kurmaya çalışıyor diyoruz artık bu oyuna gelecek miyiz? Muhalefeti bölmeye çalıştığı konulardan biri olan HDP'nin yanında durmak oyuna gelinmediğini gösterecek. İktidar geçmişten bugüne HDP'ye yaptığı baskılarda ne zaman kazandı? HDP'nin oyu da düşmedi, yerel seçim de kaybetmedi. Yine böyle olacak. Altılı masanın anayasa değişikliğinde vaad ettiklerinin bu tür meselerdeki tavrı ile fragmanını görmeliyiz. Demirtaş bağrınıza taş basın dediğinde oy veren bir seçmen var. Kürtler neleri bağrına taş basarak örneğin Mansur Yavaş'a oy verdi. Neleri göze alarak Manisa'da Balıkesir'de oy verdi, bunlara bakmamız lazım. Meral Akşener türk milliyetçisi kimliğinden çıkarak daha demokrat bir sağ partiye dönüşürse kazançlı çıkar. Meral Akşener'in başbakanlık gibi bir hedefi varsa kapsayıcı olmak zorunda. 

Süleyman Soylu'nun Kılıçdaroğluna yönelttiği  soru

Kılıçdaroğlu'nu Pensilvanya ile görüşmekle suçlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendi web sitesinde aynı yılın Kasım ayında cemaate dair güzellemelerinin halen yayında olduğu anlaşıldı.