Erdoğan'ın Diyarbakır'a yaptığı ziyaret tartışılıyor. Diyarbakır Cezaevi ve HDP'nin eski eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş ile ilgili sözleri çok tepki çekti. Gazeteci Ferit Aslan, dokuz8TV'de Bekir Güneş'e Erdoğan'ın ziyaretini değerlendirdi. 

Ferit Aslan, Erdoğan'dan önce bölgeye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geldiğini ve Diyarbakır'ı Erdoğan'ın gelişine hazırladığını söyledi.

ERDOĞAN'IN EN BÜYÜK VAADİ DİYARBAKIR CEZAEVİYDİ

Buna rağmen çok istenen bir ilginin olmadığını belirten Aslan, "Erdoğan eskiden geldiğinde bir heyecan olurdu. Geldiğinde projeler açıklardı. Bu defa ise gelişi bir hafta ertelendi. Maden faciası nedeniyle Erdoğan'ın gelişi bir hafta sonraya alındı. Erdoğan, Diyarbakır cezaevini kültür merkezi yapacağını söylemişti. Buna tepkiler vardı. Bu defa geldiğinde müze olacağını söyledi" dedi.

DEMİRTAŞ SÖZLERİ KÜRT-ZAZA TARTIŞMASI BAŞLATTI

Erdoğan'ın "Demirtaş Kürt değil zaten" sözlerini de değerlendiren Aslan, bu sözler ile birlikte Diyarbakır'da Kürt-Zaza tartışmaları başladı. Erdoğan'ın çocuk sayısına ilişkin sözlerine de Diyarbakır'dan tepki geldiğini ifade eden Aslan, "AKP'li eski milletvekili Abdurrahman Kurt bu sözleri düzeltme ihtiyacı duydu. Erdoğan'ın onu demek istemediğini belirtti. Ama bu sözler Diyarbakır'dan tepki çekti." ifadelerini kullandı. 

AKP'NİN BÖLGEDEKİ OYLARI ERİYOR

Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinin AKP'ye ve Erdoğan'a oy kazandırmayacağını vurgulayan Aslan, "AKP'nin bölgede oyları zaten eskisi gibi değil. Yeni kurulan DEVA ve Gelecek gibi partiler bölgeden AKP'den oy alıyor. CHP de oylarını yüzde 1'lerden yüzde 8-9'lara yükseltti. Önümüzdeki seçimlerde durum AKP'nin istediği gibi olmayabilir" dedi. 

VAN'DA TAKVA İTİRAZ EDİNCE YSK KABUL ETTİ

Van'da ise Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri tartışılıyor. Seçimleri 10'a 9 Zahir Kandaşoğlu kazandı ancak mevcut başkan Necdet Takva, YSK'ya itiraz etti ve 1. grupta yapılan itiraz kabul edildi. Bu duruma Zahir Kandaşoğlu ve diğer aday Faruk Biner çok sert tepki gösterdi. Sıddık Güler, Kandaşoğlu'nun seçimler itiraz üzerine bu şekilde tamamlanması durumunda şirketleri ile birlikte Van'ı terkedebileceğini söylediğini aktardı. 

KANDAŞOĞLU'DAN SERT TEPKİ

Kandaşoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın değerli üyeleri, oda organ seçimleri öncesi NACE kodlarıyla oynandığı, gruplarda ciddi kaydırmaların olduğu ve yetki belgelerinin ilgili ilgisiz herkese dağıtıldığı konusunda uyarılarımızı yaptık. Hatta uyarıyla sınırlı kalmayıp gerekli yasal itirazlarımızı da yaptık. 

Maalesef uyarı ve itirazlarımız askıda kaldı, yeterince ciddiye alınmadı. Oda yönetimi deyim yerindeyse atını istediği gibi oynattı.
Seçim günü oda için oy kullanma yetkisine haiz olmayan onlarca kişiye oy kullandırttı. Seçim tamamıyla onların kontrolünde yapıldı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 10 grupta seçimi #BEYAZ LİSTE olarak biz kazandık. 9 grubu da #MAVİ LİSTE  aldı.

"BİZ DE KAYBETTİĞİMİZ GRUPLARDA İTİRAZ ETTİK"


Kaybeden grupların seçim sonuçlarına itirazlarını olgunlukla karşıladık, bunu demokrasinin bir gereği olarak gördük. Biz de kaybettiğimiz bazı gruplarda gerekli itirazlarımızı yaptık.

Oyunun kurallarını belirleyen ve seçimin her alanında bizim elimiz ve kolumuzu bağlayan oda yönetiminin itirazı olmayacak nedenlerle kabul edilirken, bizim ve sarı listenin somut delillere rağmen itirazlarımın kabul edilmemesi ne hakla, ne adaletle, ne hukukla, ne de iyi niyetle bağdaşmaktadır.

Biz 9'uncu grup olan Taşımacılık grubunu 100'e 96 kaybettik. Sarı Liste 13'üncü grup olan Yaş ve Sebze ve Meyve grubunu 64'e 63 kaybetti. Mavi Liste 1'inci grup olan Tarım ve Hayvancılık grubunu 70'e 61 kaybetti. Bizim ve Sarı Liste'nin kaybettiği gruplarda itirazlar kabul edilmezken, Mavi Liste'nin kaybettiği grupta itirazının kabul edilmesi seçim sonuçlarına gölge düşürmüştür. 

Burada demokrasi, hukuk, hak ve adalet askıya alınmıştır. Kazandığımız 1'inci grup iptal edilerek, emeklerimiz zayi edilmek istenmiştir.

Kanun, yönetmelik ve kuralları hiçe sayarak bu seçimin kurallarını keyiflerince belirleyenler, sonuç karşısında kendi koydukları kuralları da beğenmemiştir. 

Baştan beri, masa başında seçimi kazanmaya yönelik bu hamleleri kabul etmiyoruz. Hak, hukuk, adalet neyse, onun uygulanmasını istiyoruz. 

Bu iptal kararı Van Ticaret ve Sanayi Odası Üyelerinin tercihine ket vurmaktır, onların tercihini kabullenmemektir. Onların tercihine saygısızlık ve hakarettir. Umarım bir an önce bu yanlıştan vazgeçilir ve adalet yerini bulur."

KANDAŞOĞLU SEÇİMLER TEKRARLANIRSA YİNE KAZANABİLİR

dokuz8TV'ye yaşananları değerlendiren Gazeteci Sıddık Güler, Takva'nın masa başında seçime hazırlandığını söyledi. Birinci grupta seçimlerin tekrarlanması durumunda ise sonuçların yine değişmeyeceğini belirten Güler, "İstanbul seçimleri gibi tekrarlanması durumunda Zahir Kandaşoğlu daha yüksek bir oy farkı ile seçimi kazanabilir" dedi.