Van, Afganistan'dan gelen mültecilerin ağırlıklı olarak kullandıkları göç yolları üzerinde yer alıyor. Son 15 yıldır Afganistan'da yaşanan savaş nedeniyle binlerce kişi İran üzerinden Van sınırını geçti ve buradan da Avrupa'ya gitmenin hayallerini kurdu.

Zaman zaman karlı yollarda donup hayatını kabedenler oldu bazen ise insan tacirlerine güvenip devrilen teknelerde hayatlarını kaybettiler. 

Bölgede onları dramatize eden, onların göç yollarını ifşa eden kişiler yüzünden de birçok defa güvenlik güçleri ile karşı karşıya kaldılar.

Bu durumda en dezaavantajlı olanlar ise kadınlar ve çocuklar. Van'da faaliyet gösteren Star Kadın Derneği üyesi Rojbin Bor, kadınların yaşadığı sorunları ve yaptıkları çalışmaları dokuz8'den Simge Çakır'a anlattı. 

Rojbin Bor ilk olarak Star Kadın Derneği'nin kurulma sürecininden bahsetti. KHK ile çok sayıda kadın kurumunun kapatıldığını belirten Bor, şuanda bu alanda çalışma yürüten tek kadın kurumunun kendileri olduğunu söyledi. 

MÜLTECİLER İÇİN ATÖLYELER VERİYORUZ

Mahallelerde toplumsal cinsiyet atölyeleri verdiklerini belirten Bor, "Bu atölyeleri verirken doğalında oralarda bize bir bilgi akışı da sağlanıyor. Hem biz onları bulmaya çalışıyoruz hem de onlar bize ulaşıyor." dedi.

Yüz mülteci kadına dil eğitimleri verdiklerini belirten Bor bu çalışmalarının devam edeceğini söyledi. 

BAZI MÜLTECİLER BÖBREKLERİNİ SATIYOR

İran ve Afganistan'da kadınların 2. 3. eş olarak görüldüğünü hem de idam olduğunu ifade eden Bor, bazı mültecilerin böbreklerini sattıklarını belirtti.

BAZI ÇOCUKLAR AÇLIKTAN YAŞAMINI YİTİRİYOR

Geçişlerde insan kaçakçılarının yoğun bir hak ihlaline maruz kaldıklarını vurgulayan Bor şunları söyledi:

İnsanlar ağıllarda kalıyor, çok kötü şartlarda kalıyorlar. Bazı çocuklar açlıktan yaşamını yitiriyor. 

Mültecilere hukuki ve psikolojik destek sunuyoruz. Bizim derneğimizde kendilerini çok rahat hissediyorlar.  Bazı kadınların lavaboda doğum yaptıklarına şahit olduk. En çok Afganistan'dan ve İran'dan geliyorlar. Afganistan'da bir savaş var, İran'da ise Şeriat ve idam olduğu için geliyorlar. Suriye'den de halla gelenler var. Halla deprem konutlarında kalan Suriyeliler var. 

MÜLTECİLER KOZ OLARAK KULLANILMAMALI

Mülteci sorunun bir koz bir politika olarak kullanılmasından artık vazgeçilmeli. Mültecilerin insan haklarından kaynaklı haklarının mutlaka oluşturulması gerekiyor. Bu çünkü bir insanlık ayıbı.