VOSİAD Başkanı Şemsettin Bozkurt Bekir Güneş'in sorularını yanıtladı.

-Ekonomik kriz ve enflasyon işçi ve işvereni nasıl etkiliyor?

-Nebati'nin "Kimseyi enflasyon altında ezdirmedik" sözü nasıl karşılandı?

-Artan maliyetler ve zamlar işçi ve işveren ilişkisini nasıl etkiliyor?

-Bölgeyi 2023'te nasıl bir ekonomik tablo bekleniyor?

VAN TSO SEÇİMİNDE YAŞANANLAR VAN İÇİN BÜYÜK TALİHSİZLİK

22 Ekim’de yapılan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçiminde sahte yetki belgesi ile oy kullanıldığı gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafında iptal edilen 1. Meslek Grubunun yeni seçim tarihî belli oldu. Yeni alınan kararla birlikte secimlerin yeni tarihi 15 Aralık olarak açıklandı. Bu kararı değerlendiren Bozkurt, "Van TSO seçimlerine şaibe karışması kent için çok büyük bir talihsizliktir. Bu durum kentte olan güveni de zeddeler.  Adaylar kendi menfaatlerinden ziyade kentin menfaatlerini öncelemelidir." dedi. 

Türkiye geneli olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde de çok büyük bir ekonomik kriz olduğunu vurgulayan Bozkurt, açıklanan enflasyon verileri ile birlikte krizin daha da arttığına işaret etti. 

ŞUANDA GERÇEK DOLARIN DEĞERİ 1 LİTRE MAZOTTUR

Bozkurt, şunları söyledi:

Türkiye'de şuanda doların gerçek değeri bir litre dolardır. Bu kur korumalı mevduat ile ödeniyor. Avrupa, Ortadoğu'ya diyor ki; 'benim 1 dolarım senin 1 litre mazotundur' diyor. Türkiye'de artık neredeyse hipertansiyon var. Bizde neredeyse 30 çalışan var. Bir çalışanımız 2850 lira aldığında o günün koşullarında 340 lira mazot alabiliyordu. Şimdi 5.500 lira alıyor sanırım sadece 140 litre alabiliyor. 

Yarın ön görülen rakamlar 7.5-8 civarında. İnşallah daha fazla olur. Ama asgari ücret işveren ve işçiden alınan vergilerle belirleniyor. Enflasyon sürekli yükseldiği için siz maaşı ne kadar artırırsanız artırın bir anlam ifade etmiyor. Devlet hiçbir zaman kendi vergilerinden taviz vermiyor.