Gazeteci Bekir Güneş’in sunduğu dokuz8GÜNDEM Yerel programında, ülkenin dört bir yanında faaliyet gösteren yerel gazeteciler ve yurttaş haberciler yaşadıkları kentlerdeki gelişmeleri aktardı.

"KÖPEK DÖVÜŞTÜRENLERE 900 TL CEZA VERİLİYOR"

Kars’ın önemli gündemlerini aktaran Yasemin Akpınar, köpek dövüştürmenin Kars’ta çok ciddi bir problem olduğunu ifade etti. Selim ilçesinde 41 kişinin bu sebeple gözaltına alındığını söyleyen Akpınar, “Bu dövüşlerden yakalananlara 900 TL ceza veriliyor,” sözleriyle hayvana uygulanan şiddettin cezasız kalışının altını çizdi. “Kafkas köpekleri dövüş için özellikle yetiştiriliyor. ‘Kangal Köpeği Sevenler Derneği’ gibi isimler altında birleşiyorlar ve Ankara’da bile dövüş için köpek yetiştiriliyor.”

ATIK SULAR TARIMDA KULLANILACAK

İzmir'den yurttaş haberci Esat Olgun Buharalıoğlu, İzmir Metrosu ve İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın birlikte bir tatbikat yaptığını aktardı. Buharalıoğlu, İzmir depreminin yıldönümüne yakın bir tarihte gerçekleştirilen tatbikatın, olası bir doğal afette nasıl hareket edileceğine yönelik profesyonel bir çalışma olduğunu ifade etti.

Yurttaş haberci Buharalıoğlu, Hasköy’de atık suların tarımda kullanılmasına yönelik bir proje başlatıldığını sözlerine ekledi. “Hem suyun geri dönüştürülmesi hem de tarımsal gelişme de açısından faydalı bir proje olacağı düşünülüyor.”

"10 ÖĞRENCİDEN BİR TANESİ YURT BULABİLİYOR"

Bursa'dan Cevriye Coşkun Kayış, Covid-19 pandemisinin, bir ay önce başlamış olan yüz yüze eğitime etkisini aktardı ve pozitif vakaların her geçen gün arttığını söyledi. “Eğitim Sen Bursa Şubesi, 3 haftalık sürede, 117 okulda pozitif vaka tespit edildiğini, 145 sınıfın kapatıldığını açıkladı.”

Öğrencilerin barınma sorunlarına dikkat çeken Cevriye Coşkun Kayış, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın bu meseleyi meclis gündemine taşıdığını söyledi. Kayış, “Erkan Aydın, yaklaşık olarak 10 öğrenciden bir tanesinin yurt bulabildiğini, diğerlerinin açıkta kaldığını ifade etti,” dedi.

"BEKİR GÜVEN’İN CEZASI ŞEHİR HASTANESİNDE DEVAM EDİYOR"

Eskişehir'den Ozan Devrim Yay, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan ve 22 aylık hapis cezasına çarptırılan Bekir Güven’in 20 Eylül’de tutuklanmasının ardından yaşananları aktardı. Huntington hastalığı olan ve yüzde 98 engelli Güven’in tutuklanmasının beklenmediğini ama ‘apar topar’ evinden alındığını ifade eden Yay, “Konuyla ilgili büyük bir kamuoyu oluştu, koşulları biraz daha iyi hâle getirildi. Şu anda Eskişehir Şehir Hastanesi’nde; cezanın infazına orada devam ediliyor. Tahliye edilmesi için Adli Tıp Kurumu’nun bu yönde karar vermesi gerekiyor,” dedi.

SİİRT’TE ARTAN TRAFİK KAZALARI: "SİİRT-BATMAN KARAYOLU 18 YILDIR YAPILIYOR"

Siirt’in gündemlerini aktaran Ahmet Aslan, Covid-19 sebebiyle yatan hasta sayısında önemli bir düşüş olduğunu ifade etti. Bununla beraber Siirt’te artan trafik kazalarına dikkati çeken Aslan, “Siirt-Batman Karayolu 18 yıldır yapılıyor. Özellikle bu yolda kazalar yaşanıyor,” sözleriyle durumu ifade etti.

"KAPIKÖY SINIR KAPISI CUMA GÜNÜ RESMİ OLARAK AÇILIYOR"

Van'dan Arif Karakaş, uzun zamandır Van’ın en önemli gündemlerinden biri olan ve kent halkının yaşantısını doğrudan etkileyen sınır kapısıyla ilgili son durumları aktardı. Azerbaycan ve İran arasında çıkan gerilim sonucu İran’ın Kapıköy-Razi sınır kapısının kapattığını ifade eden Karakaş, “4 günlük bir tatil var ve İran bütün otel rezervasyonları doluyken kapıyı kapattı. Bu durumun özellikle Van esnafını ciddi ölçüde etkiledi, mağdur etti,” dedi. Gazeteci Karakaş, turizmci Murat Beyaz’ın sınır kapısının cuma günü resmi olarak açılacağını söylediğini de sözlerine ekledi.