SPoD tarafından yayınlanan "Pandemi Sürecinde LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırma Raporu" dokuz8SivilToplumSaati programında konuşuldu. 2021’in Şubat ayında yayınlanan raporun hazırlayanlarından ve editörlüğünü yapan Sosyal Hizmen Uzmanı Yunus Kara, Arda Karapınar’ın moderatörlüğünde raporun öne çıkan bulgularını değerlendirdi.

"HEPİMİZ AYNI GEMİDE DEĞİLİZ"

Türkiye’nin yedi bölgesinden 856 kişinin katıldığı araştırmayla ilgili konuşan Yunus Kara, bu çalışmanın yapılmasının nedeninin ‘herkesin aynı gemide olmadığına’ işaret etmek olduğunu ifade etti. "Hepimiz aynı gemideyiz söylemi LGBTİ+ları içeren bir söylem değildi." Rapordaki bulguların pandemi öncesinde de var olan ve bilinen olgular olduğunu belirten Kara, "Pandemi döneminde hizmetlere erişememe durumunun katbekat arttığını, daha görünür hâle geldiğini gördük" dedi.

"LGBTI+LAR DESTEKLERE DAHİL EDİLMİYOR"

Yunus Kara, pandemi döneminde LGBTİ+ların çoğunluğunun bir işte çalışmadığını, çalışanların gelirinin ise yüksek olmadığının altını çizdi. Araştırmanın öne çıkan bulgularından biri olarak ise, barınma, sosyal destek ve psiko-sosyal yardım gibi sosyal hizmetlere ulaşma konunsunda LGBTİ+ların sıkıntı yaşadığı ve çoğunluğun bu tip hizmetlerden haberdar olmadığını işaret etti. Kara, "Katılımcıların çoğu bir hizmet olduğundan haberdar olmadıklarını söylüyor. Bu, LGBTİ+ların desteklere ne kadar dahil edildiğini gösteriyor," şeklinde konuştu.

PSİKO-SOSYAL DESTEK ÜCRETSİZ DEĞİL

"Psiko-sosyal destek konusunda en büyük yükün sivil toplum kuruluşlarının omzunda olduğunu düşünüyoruz," diyen Yunus Kara, kamu kuruluşlarının bu yöndr bir destek vermediğinin gözlemlendiğini belirtti. Bunun yanında, sivil toplum kuruluşlarının sunduğu desteğin de düşük bir miktar olduğunu ifade eden Kara, LGBTİ+ların bu desteklere ücretsiz ulaşamadıklarını belirttiklerini sözlerine ekledi. "Kamu kurumları bu hizmetleri ücretsiz verebiliyor. Kamu kurumları hizmeti karşılamadığı durumda, LGBTİ+lar sivil toplum kuruluşlarını tercih etmek zorunda kalıyorlar."

SOSYAL DESTEK HATTININ KAPSAYICI OLMASI GEREKİYOR

LGBTİ+lar için sığınakların, barınma desteğinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yunus Kara, "Sosyal destek hattının cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim konusunda geliştirilmesi gerekiyor," dedi.