İnternette Özgürlükler ve Sosyal Medya Yasası  dokuz8SivilToplumSaati programında konuşuldu. Büşra Ağaç'ın konukları Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Barış Altıntaş ve Hukukçu Gülşah Deniz-Atalar oldu.

"UNUTULMA HAKKI KÖTÜYE KULLANILIYOR"

"Sosyal Medya Yasası” olarak bilinen, 5651 sayılı kanunla ilgili yapılan son düzenlenmelerin unutulma hakkının kötüye kullanımına yol açtığını söyleyen Hukukçu Gülşah Deniz Atalar, “Bir iktidarın, kişilik haklarını bahane ederek internet ortamında kendilerini rahatsız eden birtakım haber ve içeriklerin kaldırımlasına imkan sağladı," dedi.

Cumhurbaşkanına hakeret dosyalarının çok fazla arttığını söyleyen Deniz Atalar "Son yıllarda sosyal medyada birçok paylaşıma ‘ifade özgürlüğü’ çerçevesinde bakılmadan cumhurbaşkanına hakaret sayıldı." Freedom House Freedom on the Net 2021 Türkiye raporunda da belirtildiği üzere 2015’ten bu yana bu sebeple yaklaşık 100.000 suç duyurusu yapıldığı ve açılan 17.541 davada sadece 2.676 kişi beraat ettiği belirtiliyor.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMELERİ SEÇİM GÜVENLİĞİNİ DE ETKİLİYOR

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Barış Altıntaş da Gazetecilerin, sivil toplum mensuplarının ve toplumun büyük bir kesiminin konuşabildiği tek yerin internet olduğunu belirtti. Teknik olarak internetten bir şeyi engellemenin zorluğuna dikkat çeken Altıntaş “Cezalandırma ile ne kadar engellenebilir bu önemli soru işareti,” dedi.

Sosyal medya ve internet ortamındaki düzenlemelerin seçim güvenliğini de doğrudan etkilediğini söyleyen Barış Altıntaş, çok karanlık bir tabloyla karşı karşıyayız dedi. 

"DEĞİŞİKLİKLERİN AMACI MUHALEFETİ SUSTURMAK"

5651 sayılı kanun ile ilgili nasıl değişiklikler yapılacağına dair bir net olmadığını belirten Gülşah Deniz-Atalar, “Teknik bilgileri olmadığı için ne yapacaklarını bilmiyorlar. O yüzden de bu yaptıkları yasa hoşlarına gitmedi,” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni düzenlemelerin ‘yalan haberi engellemek’ üzerine yapılacağıda dair sinyal vermesiyle ilgili konuşan Deniz-Atalar, “Bu tip değişiklilerin hiçbir zaman gerçekten yapılması gerekeni değil; muhalefeti, muhalif olanı susturmak, onların söylemlerinin ve doğruların halka ulaşmasını engellemek için yapıldığını biliyoruz,” dedi.