Dilan Taşdemir’in konuğu Yalova Üniversitesi ve Göç Araştırmaları Derneği'nden Doç. Dr. Polat Alpman Türkiye’de gittikçe derinleşen yoksulluğu ve mülteci yoksulluğunu değerlendirdi.

"GÖÇMENLER İŞÇİ SINIFININ PARÇASINA DÖNÜŞTÜLER"

Göçmenler ve yurttaşlar arasında büyük bir fark olmadığını, acıda bir ortaklaşmadan söz edebileceğimizi belirten Doç. Dr. Polat Alpman, "Göçmenler bugün işçi sınıfının bir parçasına dönüştüler. Göçmenlerin haklarını savunmadığınızda kendi haklarınızın alınmasına rıza göstermiş oluyorsunuz," dedi. Bu yönde bir yaklaşım açısından son dönemlerde ilerleme kaydedildiğine dair gözlemlerini aktaran Alpman, "Sınıfsal çıkarların dayanışma içinde gerçekleşeceğini fark ediyorlar," sözleriyle durumu ifade etti.

"DEVLET İŞ GÜCÜ VE SERMAYEYİ BAŞ BAŞA BIRAKIYOR"

Mültecilerin çalışma koşullarına dair bir değerlendirmede bulunan Polat Alpman, "Çok uzun saatler, neredeyse tatilsiz ve çok düşük ücretlere çalışıyorlar," dedi ve bunu Kürt işçi sınıfının da yaşadığını sözlerine ekledi.  Bir denetleme mekanizmasının olmamasının altını çizen Alpman, "Devlet asgari ücreti belirliyor ama patron işçilere kolaylıkla daha az ücret ödeyebiliyor. Devlet, iş gücü ve sermayeyi baş başa bırakıyor," dedi.

Göç Araştırmaları Derneği'nden Doç. Dr. Polat Alpman, Türkiyede 2,5 milyon Suriyeli’nin yalnızca 50 bininin çalışma izni aldığını aktarırken, mülteci çocuk işçi sayısının 200-250 binleri bulduğunu ifade etti.

"ASIL REKABET YOKSULLARIN ARASINDA GERÇEKLEŞİYOR"

Yalova Üniversitesi’nden  Doç. Dr. Polat Alpman, mülteci nefreti ve yabancı düşmanlığı ile ilgili şunları kaydetti: "Türkiye’de ayrımcılık Türkiye’deki sağcılıkan ve iktidar yapısından ve onun çeşitli görünümlerinden farklı düşünülenemez. Ve bunun 200-250 yıllık bir geçmişi var." Mülteciliğin temelinde bir sınıf meselesi olduğunu vurgulayan Alpman ‘mülteciler işimizi elimizden alıyor’ söyleminin gerçeklikte bir karşılığı olmadığını ifade etti: "Göçmenler onların işlerini çalanlar değil; tıpkı onlar gibi hayatta kalmaya çalışan kişiler. Asıl rekabet yoksulların arasında gerçekleşiyor."

"GERÇEKÇİ OLMAMIZ GEREKİYOR"

Türkiye’nin her zaman bir göç ülkesi olduğunu söyleyen Polat Alpman mülteciliğin bir kriz olmadığının altını çizdi. "İnsanlar bazı propagandaların çok fazla etkisinde kalıyor. Bu bir sorun, kriz değildir."

Bu alandaki sosyal politakaların yetersiz olduğunun  altını çizen Alpman, yapılması gereken en önemli ve birincil şeyin gerçekçi olmak olduğunu ifade etti. "Mülteci emeğini, Türkiyeli işçi sınıfının bir parçası olarak görmeliyiz. Buna yönelik sosyal politikalar üretmek zorundayız."