BEKİR GÜNEŞ

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ile dokuz8AKADEMİ'nin düzenlediği "seçim haberciliği eğitimi"ne katılan gazeteciler ile seçim sürecinde haberciliği konuştuk. Ankara'da 31 Ocak – 2 Şubat tarihlerinde gerçekleşen eğitime 25 kentten 50'ye yakın gazeteci katıldı. Seçim haberciliği, seçim güvenliği, yerel medya, yeni medyada habercilik, hak odaklı habercilik, toplumsal cinsiyet haberciliği gibi önemli konuların ele alındığı 3 günlük eğitime, Karadeniz’den, Ege'ye, Akdeniz’den Doğu ve Güneydoğu’ya Türkiye'nin 7 bölgesinden katılım oldu. Yerel gazeteciler Bekir Güneş'in sunduğu Yerel Gündem programına katıldı.

SEÇİM2023 YEREL MEDYA KOORDİNASYONU NELER YAPIYOR?

dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, dokuz8Akademi ve #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu’nun yaptığı çalışmaları anlattı. dokuz8 olarak uzun bir süredir seçimlere yönelik hazırlık yaptıklarını belirten Biçici, hazırlıklarını ve düzenledikleri eğitimi şu sözlerle anlattı: “Uzunca bir süreden beri seçimlere yönelik bir hazırlık içerisindeyiz ve bu çerçevede de Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu’nu kurduk. Türkiye'nin farklı bölgelerinde seçim haberciliği odaklı eğitim programları düzenliyoruz. Bu programlar aynı zamanda bir tür örgütlenme aracı olarak da bu ağın yaygınlaşmasını sağlıyor. Bu toplantı Türkiye çapında aslında bu buluşmalarda, bu toplantılarda temas ettiğimiz, bağ kurduğumuz farklı yerel medya kuruluşlarından farklı kesimlerden gazetecilerin Ankara'da buluşması anlamına geliyor. Yani merkezi bir toplantı bu ve şu anda 25 kentten elliye yakın gazeteci burada bulunuyor ve 40'ın üzerinde farklı yerel medya kuruluşunun temsilcisi var. Bu tablo aynı zamanda bizim seçim hazırlığı açısından da iyi bir noktada olduğumuzu gösteriyor” dedi.

NİSAN AYINDA BÜYÜK TÜRKİYE BULUŞMASI

Katılımcılar açısından toplumsal cinsiyet eşitliğine de dikkat edildiğini ifade eden Biçici, "Yani biz en az yarısının kadın olmasına özel bir önem verdik. Ve yine yaş dağılımını önemsedik. 25-45 yaş grubunu hedefledik. Elbette kırk beş yaş üstü de var. Belli istisnalar oluşturduk. Ama ağırlıklı olarak kadın ve genç bir toplulukla birlikteyiz. Bu ilk buluşmaların finalidir diyebiliriz aslında. Seçime kadar bu tür toplantıları yapmaya devam edeceğiz. En az 2 toplantı daha yapmayı amaçlıyoruz. 40-45 kentten gazetecilerin katıldığı toplantılar yapacağız. Bugünden net değil elbette. Ama Nisan gibi büyük Türkiye buluşması organize etmeyi planlıyoruz. O zamana kadar da bütün hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamlayıp aslında Türkiye toplumunun karşısına biz artık hazırız. Türkiye'nin 973 ilçesinden haber akışı sağlayacak dokuz8AJANS seçim odaklı olarak hazırlıklara başladı” diye konuştu.

BURADA BİR HAZIRLIK TOPLANTISI YAPTIK

dokuz8HABER Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara, eğitimde aynı zamanda habercilik üzerine eğitim de verdi. Daha önceki birçok programda da eğitimci olarak yer alan Kara, aynı zamanda dokuz8TV'de de programlar yapıyor. Eğitimi ve katılımı değerlendiren Kara, “Bu işin hazırlığını pek çok şehirde yapıyoruz. Karadeniz'in üç bölgesinde İzmir'de, Adana'da, Van'da, pek çok yerde verdiğimiz eğitimler oldu. İstanbul'da da bir Türkiye toplantısı yaptık. Aslında bir anlamda o hazırlık sürecini nihayetlendirdiğimiz yer burası. Şimdi burada Türkiye'nin her yerinden Trabzon'dan, Tekirdağ'dan, Afyon'dan, Diyarbakır'dan, Bitlis'ten, Bingöl'den gazeteciler var. Aynı zamanda bir Türkiye mozaiği. Farklı fikirlerden farklı yayın organlarından, aynı şehirden birden çok yayın organından gelen gazeteciler var. Burada konuştuğumuz şey seçim sürecinden demokratik katılımcı sürecin nasıl işleyeceği ve burada medyaya nasıl bir rol düştüğü. Forumlarda konuşuyoruz, eğitim modülleriyle konuşuyoruz. Hem teknik bilgi veriyoruz hem de gazetecilik üzerine tartışmalar yürütüyoruz. Küçük atölye grupları oluşturuyoruz. Bunların toplamında önümüzde aslında seçimler için 3 aylık bir süreç dilimi var. Burada yaptığımız işin devamı başka yerlerde bölgelerde olacak. Online olarak da eğitimler vereceğiz” diye konuştu.

YERELDEN MERKEZE DOĞRU BİR SEÇİM SÜRECİ TAKİBİ İSTİYORUZ

Türkiye'deki seçim sürecini yerelden nasıl izleyeceklerini tartıştıklarına dikkat çeken Kara şunları söyledi: “Ama toplamda biz Türkiye'de seçim sürecinin en iyi nasıl işleyeceğini ve dokuz8HABER'in kuşkusuz habercilik yaklaşımıyla birlikte halk odaklı biçimde bunu nasıl takip edeceğimiz üzerine bir hazırlık yürütüyoruz. Biz hani stüdyolarda işte ünlü konuklar çok kalabalıklarla tartışma yürüten bir şey değil. Seçimi en doğru biçimde sadece seçim günü değil, öncesinden başlayarak, adaylardan yerelde nasıl yansıdığından, hangi sorunlar, hangi ihlaller yaşandığından öne çıkarılması gereken adaylar, adayların partilerin programları, bunların hepsini içeren bir yayıncılığı yerelden yapan, yani İstanbul'dan, Ankara'dan ya da İstanbul, Ankara'daki merkezi stüdyolardan değil, Diyarbakır'dan da, İzmir'den de, Trabzon'dan da, Samsun'dan da bu işi yerinde takip eden seçim günü de, seçim akşamı da tüm bunların birlikte verilebildiği ve bir Diyarbakır'a bağlanabildiğimiz bir İzmir'e, bir Adana'ya dönebildiğimiz bir yayın öngörüyoruz.”

TÜRKİYE'NİN KADER SEÇİMİNİ İZLEYECEĞİZ

“Bunu nihayetlendiren bir hazırlık süreci yapıyoruz aslında. Bunun esprisi şu. Türkiye'de tabii gazetecilik öyle bir hale geldi ki herkes konuşmayı çok seviyor. Yani hepimizin de çok kıymetli fikirleri var kuşkusuz. Bizler pazartesi bol bol gevezelik yapıyoruz ama seçim sürecinde bizim gevezeliklerimizden, yorumlarımızdan böyle sivri zekalı laf sokmalarımızdan, biz derken tüm medyayı kastediyorum. Daha kıymetli bir şey var. Ne oluyor? Sandığa güvenli biçimde gidiliyor mu? Oylar güvenli bir biçimde sayılıyor mu? Bir aksilik var mı? Hangi şehirde hangi aday önde gidiyor? Hangi tartışmalar seçmenlerin oy verme davranışını belirliyor? Bunu İstanbul'daki stüdyolarda da anlatabilirsin, gözlemlerinle birlikte. Bazen örnek veririm. Yavuz Donat'ın basit herkesin anlayacağı dili vardır ya. Gider bir şehre anlatır. Şunla şununla görüştüm. Bu önde, bu geride. Şimdi bu düzeyde izlemek var. Bir de zaten o şehri avucunun içi gibi bilen, o şehrin sokaklarında doğmuş, büyümüş, o şehrin siyasetini de halkın nabzında tutabilen gazetecilerleyiz demek var. Biz ikinci yolu tercih ediyoruz. Haliyle bizim için, bizim lafımızdan çok Van'daki gazetecinin ne dediği, Trabzon'daki gazetecinin süreci nasıl izlediği ve onların toplamından da bir Türkiye panoraması nasıl çıktığı kritik. Şimdi biz burada bunu küçük bir üç günlük eğitimde, üç günlük buluşmada prototipini yaşıyoruz. Bu bizim aynı zamanda önümüzdeki üç aylık süreçteki çalışma formumuz olacak, biçimimiz olacak. Seçim gününde biz bu birikimle Türkiye'nin kader seçimini izliyor olacağız.”

YEREL MEDYANIN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

dokuz8HABER Haber Müdürü Müjgan Halis de eğitim programını ve bundan sonraki sürecin nereye evrileceğini değerlendirdi. Yerel medya organlarının yan yana gelmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Halis, "Önümüzde seçimler var 14 Mayıs. Bütün konuşmacıların da konuşmalarında belirttiği gibi Türkiye'nin gerçekten de tamam mı? Devam mı seçimi aslında bir yandan da. Bu anlamda yerel medyaya yereldeki politik güç odaklarının nasıl çalıştığına, neler yaptığına en çok yerel medya bakacak, onları izleyecek ve biz de onlar üzerinden aslında bütün Türkiye'de neler olduğunu duyacağız, bileceğiz” diye ifade etti.

Yerel medyanın bir koordinasyon halinde olmasının önemine dikkat çeken Halis, "Yerel medyanın koordinasyon halinde bütün Türkiye'yi aydınlatacak şekilde bir araya gelmesi önemli. Eskiden haber ajansları yerellerde neler olduğunu bütün Türkiye'ye bazen dünyaya duyururlardı. Hatırlarsınız benim de kendi gazetecilik mesleğimde çok önemli bir yeri olduğu için söylüyorum Batman'daki kadın intiharları mesela. Yereldeki gazeteler üzerinden önce Türkiye'ye sonra dünyaya yayılmıştı ve Türkiye, Batman'da ciddi bir kadın intiharı vakasıyla yüzleşmişti ve bütün dünya. Bu anlamda çok önemli bir şey yerel medya. Ben bir alternatif olabileceğini düşünüyorum ama bir yandan da tabii desteklenmesi gerekiyor. Gönüllü ve de başka şekillerde Umarım hep beraber bunu başarabiliriz." diye konuştu.

SEÇİM GÜVENLİĞİ VE HABER GÜVENLİĞİ BİR ARADA OLMALI

dokuz8Akademi Koordinatörü Nurcan Seven de çalışmaları hakkında bilgi verdi. Seven, farklı şehirlerde eğitimler yaptıklarını belirterek, bu eğitimlerin kentlere özgü veya yerel medya kuruluşlarına özgü eğitimler olduğunu söyledi. Ankara'da ise Türkiye'nin 25 kentinden fazla 50'ye yakın gazeteciyi ve yerel medya temsilcisini bir araya getirdiklerini ifade eden Seven şunları dile getirdi: “Farklı kentlerden gazetecilerle Türkiye genelinde bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Eğitim gerçekleştiriyoruz. Burada hem mesleki anlamda birbirini geliştiriyor arkadaşlarımız

Hem fikir tartışmaları geliştiriyor hem de mesleki açıdan demokratik kültürü yaşatmaya da gayret ediyorlar. Çünkü seçim sürecinde özellikle kader seçimi olarak adlandırılan 2023 seçimlerinde bence en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri de hem seçim güvenliği hem haberin güvenli akışı hem de meslek içerisindeki demokratikleşme süreci olacak. Dolayısıyla biz aslında burada bütün bunların hepsini konsantre bir şekilde üç güne sığdırmış durumdayız. Bundan sonrası için yerel medya koordinasyonu dediğimiz şey aslında yerelde seçim sürecine dair güvenli haber akışı sağlamak üzerine kurulu bir organizasyon. Dolayısıyla burada yerel medya kuruluşlarındaki insanlar hem koordinasyon içerisinde birbirleriyle haber akışı halinde olacaklar hem de toplumu doğru bilgilendirme açısından çalışmalarını yürütecekler. Bu, hem buradaki ilişkilerin gelişmesi hem de koordinasyonla bütünleşip, dayanışma halinde bir seçim süreci, habercilik süreci olması dolayısıyla önemli bir eğitim.”

YEREL MEDYA CİDDİ BİR SANSÜR İLE KARŞI KARŞIYA

Denizli'den katılan Gazeteci Ayhan Çimendağ, Denizli'deki sorunları ve çalışmaları anlattı. Denizli'de bu tür eğitimlere çok fazla katılma fırsatı bulamadıklarını belirten Çimendağ, “Bu tür eğitimler genellikle ücretli oluyor. Ücretli olunca da ekonomik olarak zorluyor. Bu anlamda hem seçim haberciliği hem de diğer akademik olarak verdiğiniz eğitimler yerel yayıncılar için çok çok kıymetli. bu anlamda bu bu çalışmaları çok verimli görüyorum. Denizli noktasında değerlendirecek olursak Denizli de seçim haberciliği noktasında aslında Türkiye'nin genelinden çok farklı değil. Yerel adına her şeyden önce ekonomik baskılarla, ekonomik desteklerle desteğin bir baskı unsuru olarak kullanılmasıyla karşı karşıyayız. Başta iktidar olmak üzere ciddi anlamda sansür ve sansür uygulanmasına sebep olunuyor bu durum. Seçim ya da siyasi haberler noktasında değil editoryal özgürlüğün her alanında ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Bunu aşmak isteyen gazetecilerle alakalı

belli çalışmalar yapılıyor. Belli noktalarda insanlar kendi özgün yayıncılığını yapmak için mücadele ediyor ama bu noktada da sürekli başka başka özel sektörden siyasilerden, baskı gördükleri için bu yapmak istediklerini hayata geçirmekte yine çok zorlanıyorlar” dedi.

ODERN ARAÇLARIN YAYGIN KULLANIMI İÇİN BU EĞİTİMLER ARTIRILMALI

Son dönemlerde çok fazla baskı ve gözaltılarla karşı karşıya kalan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül ise baskılara dikkat çekti. Seçim dönemlerinde baskıların ve halkın iradesine yönelik müdahalelerin arttığını belirten Aygül, "Yapılan baskı ve müdahalelerin görünür kılınması gerekiyor. Görünür kılınmasının yolu da basından geçiyor bir noktada. Her ne kadar yurttaş haberci çok artmış olsa da bunun profesyonel bir noktaya oturtulması gerekiyor. Bunun için hem gelişen teknolojiyi, hem kullanılan yeni yöntemlerin öğrenilmesi açısından meslek içi eğitimler çok önemli. dokuz8'in yaptığı yerel medya koordinasyonu bu anlamda çok önemli ve verimli oldu. Bu eğitimlerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Çünkü sonuçta biz gazeteciler ne kadar profesyonel de olsak bir şekilde kendimizi geliştirmemiz ve güncellememiz gerekiyor. Gelişen teknolojiyi çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Modern araçları kullanabilme ve buna entegre olmak için bu eğitimler çok önemli. Başarılı ve verimli bir sonuç alınacağına inanıyorum." diye ifade etti.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN GAZETECİLERİN BİR ARAYA GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Toplantıya Diyarbakır'dan katılan Amed Radyo TV Genel Yayın Yönetmeni Ferat Mehmetoğlu, toplantının yerel medyaya etkisini değerlendirdi. Türkiye'nin birçok yerinden gazetecinin bir araya gelmesinin çok değerli olduğunu vurgulayan Mehmetoğlu, "Türkiye'nin birçok yerinden gazetecinin bir araya gelmesi gerçekten çok önemli. Türkiye'nin her yerinden insanlar var. Kuzeyden, güneyden doğudan batıdan gazeteciler var. Farklı farklı mecralardan insanlar bir araya geldi. Yani radyo var, gazete var, televizyon var, internet haberciliği var. Işte danışmanlık bile yapanlar var. Bu nedenle bu önemli bir şey. Ve seçime odaklı olması da bence çok önem arz ediyor. Çünkü seçimde medyanın misyonu, medyanın rolü vatandaşa direk yansıyor. Yani gazeteci iyi bir savunucudur, iyi bir hukukçudur, iyi bir gözlemcidir, iyi bir hak arayıcısıdır ve elbette ki iyi bir göstericidir. Yani olup biteni vatandaşa gösterir. Bu nedenle gazetecilerin veya medya çalışanlarının seçimde büyük bir rolü üstlendiğini hepimiz biliyoruz. Bu toplantı, bu çalışma da yani bu alana işte hak ihlallerine karşı, seçime karşı yani olası ihtimallere karşı bilinçlendirme amacı taşıdığı için bence çok büyük önem atfediyor ve başarılı buluyorum" dedi.

"AYNI KAYGI VE ENDİŞELERİ PAYLAŞIYOR MUYUZ?" SORUSUNA CEVAP BULDUM

Van'dan toplantıya katılan Gazeteci Arif Karakaş da yerel gündeme toplantıyı yorumladı. Çok önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Karakaş, Türkiye'nin birçok şehrinden insanlarla dokuz8 sayesinde tanıştığını belirtti. "Bu mozaik içerisinde aynı kaygı ve endişeleri paylaşıyor muyuz?" sorusunu çok sorduğunu ifade eden Karakaş, "Yani bütün Türkiye'nin bir bütünü olarak sadece bölgede yaşayan ya da bölgede gazetecilik yapan bir gazeteci olarak değil. Aynı kaygıları paylaşıyor muyuz? Bunu merak ediyordum. Bu anlamda gerçekten bütün ülkenin her yerinden gelen dostlar, arkadaşlarla şunu anladım ki hani herkesin aslında ortak bir kaygısı var seçime yönelik. Seçim sürecine yönelik, seçim ihlallerine yönelik. Çünkü Türkiye'nin bu anlamda karnesi çok da parlak değil. Özellikle son 15-20 yılında ya da Türkiye'nin siyasi hayatında da böyle aslında. seçim arenasında da çok karanlık dönemler olmuş. Daha önce de dokuz8'in eğitimlerine katıldım. Çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Hem güncelleniyoruz hem de yapmamız gerekenler farklı bir bakış açısı ile bize anlatılıyor. Buradaki arkadaşların çok ciddi bir katkısı oluyor. Çünkü hepsinin farklı bir bakış açısı var ve gerçekten göremediğimiz başı şeyleri onlar görebiliyor. Bölgede yaşayan bir gazeteci olarak. Bu anlamda çok yararlı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

DAYANIŞMA AÇISINDAN ÇOK VERİMLİ OLDU

dokuz8'in organize ettiği toplantılara ilk defa katılan isimler de oldu. Onlardan biri de Tekirdağ'dan katılan Sunucu Muhabir Gizem Öztürk. Programı daha önce okuduğunu ve doyurcu bir program olduğunu belirten Öztürk, "Gelince daha iyi anladım ki çok doyurucu bir program. Türkiye'nin her yerinden Gazeteciler var. Her yerden yerel medya temsilcisi arkadaşlar var. İnsanların görüşebilmesi, fikir alıp verebilmesi ve dayanışma içerisinde olması açısından çok olumlu buluyorum.

dokuz8YerelGündem programlarına en çok katılan gazetecilerden biri de Artvin'den Uğur İstanbullu. Sadece Artvin değil, Karadeniz bölgesindeki gelişmeleri de çok yakından takip eden bir gazeteci olan İstanbullu, toplantıyı şu şekilde değerlendirdi: “Bu eğitim toplantısı çok verimli geçiyor. Çünkü doğru bildiğimiz yanlışları da görerek bir eğitim süreci geçiriyoruz. Çok verimli. Şu aşamaya kadar iyi geçti. Ki muhakkak buradan edindiğimiz bilgiler bizim için seçimde anahtar rolü oynayacaktır. Bu açıdan kendi bildiğimiz ama yanlış bildiklerimizi de bugün burada

doğruya çevirdik. Bilmediğimiz birçok şeyi de burada öğreniyoruz. dokuz8 Akademinin bu anlamda bu çalışmasını önemsiyorum. Buradan gittikten sonra Artvin'de yürüteceğimiz seçim çalışmasında bu eğitimde öğrendiklerimiz önemli rol oynayacak. Gittiğimizde daha farklı bir metot uygulayacağımı düşünüyorum. Artvin'de seçim daha çok adaylar üzerinde gidecekti. Ama bu eğitimden sonra farklı yönlerini de göreceğiz değerlendireceğiz. Artık seçimin arka planını da konuşacağız. Farklı yönleriyle değerlendireceğiz. Bu toplantı ile Artvin'de artık farklı bir çalışma içerisinde olacağımızı düşünüyorum.”

“YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEN LAZIM”

Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu Ankara toplantısına katılan en deneyimli gazetecilerden biri de Dersim'den gelen Ferit Demir oldu. Demir sadece Dersim değil, Malatya, Elazığ, Adıyaman bölgelerini de çok yakından takip ediyor. Yerel Medya Koordinasyonu’nun verimli çalışmasına vurgu yapan Demir, Doğu ve Güneydoğu'da çok fazla hak ihlali olduğunu ve gazetecilerin bunları çok yakından takip etmesi gerektiğini söyledi. Eğitimde hocaların ve uzmanların anlattıklarından çok şey öğrendiğini belirten Demir, "Ben de dinledikçe bazı konularda eksik kaldığımı gördüm. Bu eksiklerin tamamlanması yazılması için ne tür çalışma yapılacak? Artı önümüzdeki seçimlerde seçimlerin güvenliği açısından seçmenin kullandığı oyların boşa gitmemesi açısından bizlerin yani gazetecilerin yapması gerekenler neler? Ayrıca dokuz8'in kurmaya çalıştığı ajans çalışmasının bir altyapısı da konuşuluyor, tartışılıyor. O açıdan gayet verimli, gayet güzel daha iki gün daha buradayız. Bugün de devam ediyor. her dinlediğimiz hocadan yeni bir şey öğreniyoruz. Çünkü gazetecilikte şöyle bir gerçek var. Ben her şeyi biliyorum, otuz yıllık gazeteciyim deyip çıkamıyorsun işin içinden. Çünkü her dinlediğin kişiden hocadan, işte gazeteciden, yeni bir şey öğreniyorsun. Ha diyorsun bak bak yıllardır ben bunu bilmiyorum. Yeni öğrendim, yeni duydum. Onun için bu tür eğitim seminerlerinin kesinlikle gazetecilerin kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çok verimli oluyor. Çok büyük bir tecrübe oluyor. sen de gidiyorsun senin yanında çalışan, bölgede çalışan diğer gazeteci arkadaşlarına da bunu aktarıyorsun. İşte Trakya'daki gelen arkadaşın o bölgedeki bakış açısı Doğuda, Güneydoğuda, İç Anadolu'daki arkadaşların bu bölgede yaşanan sıkıntıları anlatması, gazetecinin hem tecrübe hem de farklı bir yol izleme konusundaki gerçekleri öğrenmesi açısından çok verimli oluyor." dedi.

CİDDİ BİR DAYANIŞMA AĞI OLUŞTURACAĞINA İNANIYORUZ

Van'dan Ankara'daki seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyon toplantısında katılan isimlerden biri de Serhat News Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Güler oldu. Güler de yeni ve dijital medyanın önemine dikkat çekti. Bilmedikleri birçok konuda bilgi sahibi olduklarını söyleyen Güler, "Bu eğitim programı bölgedeki gazetecilerle bir dayanışma ağı oluşmasına vesile oldu. Bu konuda anlamlı bir çalışmaydı. Hem alanda uzman arkadaşların verdiği eğitimlerden bizim belki gözden kaçırdığımız belki hani bu da var mıydı? Gibi temel konulardan ciddi bir bilgi sahibi olduk diyebiliriz. fakat bir de bizim yaşadığımız bölgede özgün bir durum var. Hani daha fazla baskının daha fazla gerçekten gazeteciliğin yapılamamasına yönelik her türlü baskının hüküm sürdüğü bir yerde yaşadığımızdan dolayı belki bu dayanışma bu platformun da ciddi bir farklılık oluşturur. Sesimizi daha fazla kesimlere yansıtma açısından da önemli olacağına inanıyor. Onun için anlamlı bulduk. Yani bu toplantıya katılmamızın en büyük nedenlerinden biri de oydu. Önemsedik. Van'daki toplantıda da hemen hemen bütün arkadaşlarla katılım sağlamaya özen gösterdik. Burada da iki arkadaşla geldik. Aslında buradaki bilgileri, buradaki hani neler yapılabilir? Geçmiş deneyimlerini de izleyerek buna yönelik biz bölgede ne yapabiliriz? Bunun üzerine katılım sağladık ve en büyük katkının da bu olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

SAHADAKİ KOORDİNASYON EKSİKLİĞİNİ GİDERMEK ADINA ÇOK ÖNEMLİ

dokuz8'in eğitimlerine ilk defa katılan isimlerden biri de Yusuf Eren. Eren, Siirt'te gazetecilik yapıyor. Siirt'te çok zor şartlar altında çalıştıklarına dikkat çeken Eren, seçimlerde ikililiklerin önüne geçmek adına da dokuz8'in yaptığı işin çok önemli olduğunu belirtiyor. Bölgede çalışan gazeteciler olarak bu konularda eksiklikler yaşadıklarını ifade eden Eren, "Yaşadığımız bu eksikliklerin giderilmesi adına bu eğitimler çok önemli ve çok faydalı. Çok fazla bilgi kirliliği var. Bunun önüne geçebilmek için bu toplantılar ve dayanışmalar önemli. Bununla ilgili sahada çalışan gazeteci arkadaşımızla bunun koordinasyonunu sağlamak için eğitimler vermiştik ama bu eğitimin çok daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

GELECEK SEÇİMLERİ DAHA SAĞLIKLI İZLEMEMİZE VESİLE OLACAK

Afyonkarahisar'dan eğitimlere katılan Gazeteci İlyas Kaan Taytak, eğitimin kapsamına vurgu yaptı. dokuz8 Akademi'nin çok önemli bir projeye imza attığını belirten Taytak, "Türkiye'mizin Ağrı'dan Kars'a kadar, Erdirne'den Urfa'ya kadar birçok ilinden gelen çeşitli meslektaş arkadaşlarla bir arada olmaktan onur ve mutluluk duydum. Çok güzel, anlamlı bir eğitim olduğunu hissediyorum. Gazetecilik anlamında çok ciddi katma değer oluşturacağına inanıyorum. Gelecek dönemdeki seçim süreçlerini çok daha sağlıklı izlememize vesile oluyor. Yerelde çalışan arkadaşlara güzel bir katma değer sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

SEÇİMDEKİ USULSÜZLÜKLERİ NASIL BELGELEYECEĞİMİZİ ÖĞRENDİK

Manisa'dan eğitime katılan gazeteci Meltem Erdinç, aynı zamanda dokuz8 Yerel Gündem programının da katılımcılarından biri. Erdinç, Manisa'daki STK ve siyasi partilerle olan iletişimin önemine dikkat çekti. Erdinç, "Bu koordinasyon ile birlikte sandık başında yaşanan usulsüzlükleri anlık olarak nasıl birbirimize iletebiliriz? Yerel medyada bunun anlık haber yapılmasını nasıl sağlayabiliriz? Manisa özelinde ve Türkiye genelinde bunları takip etmenin nasıl mümkün olabileceği konusunda burada güzel bir çalışma yapıyoruz. Gayet de güzel gidiyor. Hem farkına vardığımız güzel şeyler oldu. Hem de pekiştirdiğimiz güzel şeyler oldu. Yani burada olmak gayet bizim için başarılı oldu. Daha önce de yaşandığını düşündüğümüz usulsüzlükler var. Bunların önüne nasıl geçebileceğine ve nasıl belgeleneceğine dair bilgilendirmeler aldık. dokuz8 aracılığıyla bütün Türkiye'ye nasıl duyurabileceğimizi öğrenmeye çalıştık. Bu usulsüzlüklerin engellenmesi için medyanın etkin bir rol oynaması gerektiğinin farkındayız. Bir fotoğraf ve video çekerek bunları nasıl kanıtlayabileceğimiz öğrendik." dedi.

“BİZ HDP'YE ÇOK FAZLA YER VEREMİYORUZ, SANSÜRE UĞRUYORUZ”

dokuz8Akademi'nin eğitim programlarına ilk defa katılan isimlerden biri de Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakan Taş. Taş, Ankara'da 3 gün süren eğitim programında neler öğrendiğini Yerel Gündem'de anlattı: “Buradaki eğitimci arkadaşlar çok bilgili. Buradaki akademik anlamda hocalarımız çok çok güzel anlatıyorlar. Bilgimize bilgi ekliyoruz. Yani bildiğimiz konulara daha çok hakim olmamızı sağlıyorlar. Çünkü bizim meslek çok zor bir meslektir. Hele hele Türkiye'de, Doğu ve Güneydoğu'da gazeteci olmanın zorlukları çok çok fazla. Meslekte birçok engele takılmamak için burada aldığınız eğitimsel bilgiler yol açıcı oluyor bize. Onun dışında Türkiye'nin değişik illerinden gelen arkadaşlarla dayanışma kaynaşma sağlıyoruz. Onlarla bundan sonraki eğitim sonrasında da dışarıda görüşmelerimiz devam ediyor. Kesinlikle büyük bir hevesle büyük bir sevinçle programa katılıyorum. Dinliyorum. beynimize ve defterimize not ediyoruz. Ve gittiğimiz zaman da burada yaşadıklarımızı, gördüklerimizi köşelerimize taşıyacağız. Bizim işimiz çok daha zor. Yani bizim orada bir HDP gerçeği var. Ve doğrusunu isterseniz biz objektif olarak HDP'ye çok fazla oy veremiyoruz. Kesinlikle. Yani bunu yaptığımız zaman farklı sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Sansürle karşılaşıyoruz. Bütün adayları eşit bir şekilde canlı yayınlarımızda ağırlıyoruz. Yine HDP'lileri her aday gibi ağırlayamıyoruz. Yani bunu biz itiraf ediyoruz maalesef. bölgedeki sıkıntıların, yani bu süregelen, eskiden beri gelen sıkıntılar. Görevimizi çok rahat yapamıyoruz. Anketlerimizi çok sağlıklı bir şekilde paylaşamıyoruz.”

SADECE SEÇİM GÜVENLİĞİ DEĞİL HABER GÜVENLİĞİNİ DE TARTIŞTIK

Trabzon'dan da yerel medya temsilcileri seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonunun Ankara'daki eğitimine katılan gazeteciler oldu. Trabzon'da yerel yayın yapan Güne Bakış Gazetesi Yazıişleri Müdürü Songül Mazlum, toplantıda öğrendiklerini ve Trabzon'da yerel medya olarak yaşadıkları sorunları anlattı. Toplantının kendileri açısından da çok verimli geçtiğini dile getiren Mazlum, "Sadece kendi bölgemizde değil diğer bölgelerde de neler yaşandığını öğrenme fırsatımız oldu. "Hak temelli gazetecilikte seçimi nereye oturtmamız gerektiği konusunda bize bilgi sağlayan pencere açan bir toplantı oldu" diyen Mazlum şu ifadeleri kullandı: “Hani örnek vermek gerekirse içeride de biraz önce konuşmuştuk ama yani hak temelde çocuk haklarıyla ilgili neler var? İşte seçim beyannamesinde bunları inceliyor muyuz? Kadınlar için neler yapılır? Bunları inceliyor muyuz? Sadece proje bazlı değil de birazcık daha ideolojik ve insan odaklı neler yapılması gerektiğini incelememiz gerektiğini öğrendik. Bu anlamda ufuk açıcı bir toplantı olduğunu söyleyebilirim. Her şeyden önce benim özellikle önem verdiğim bir konu. hepimiz seçim güvenliğini konuşuyoruz sandık güvenliğini konuşuyoruz ama haber güvenliği bir türlü gündeme giremiyor. Bu toplantılarla bu haber güvenliği konusunu tartışmaya açıyoruz ve bunun nasıl sağlanabileceği konusunda bir beyin fırtınası gerçekleştiriyoruz. Yöntemler üretmeye çalışıyoruz. elbette burada üretilen yapılan beyin fırtınaları bir süreçten sonra bir eylemselliğe evrilip eylem planına dönüşüp haber güvenliği konusunda gerekli tedbirleri almamızı sağlayacak diye düşünüyorum.”

“YANLIŞLARI DOĞRU KABUL EDİYORDUK”

Trabzon 61medya.com'dan Salih Zeki Bilazer, eğitimden çok memnun kaldığını belirterek, şu yorumlarda bulundu: "Trabzon'dan daha önce katılım oldu mu bilmiyorum, ama ben yeni öğrendim. Benden öncekilerin de pek haberi olduğunu sanmıyorum. Trabzon'da hep aynı kişilerden enformasyon alarak, yanlışların doğru olduğunu kabul ediyoruz. Burada farklı görüşlerle karşılaştık, Doğu'daki olayları öğrenme şansımız oldu. Doğuda bu kadar bilinçli gazetecilerin olduğunu bilmiyordum, önyargılıydım. Gazetecilerin nitelik eksiklikleri var. Bu eğitimde öğrendiklerimiz orada kullanacağız."

ANTALYA'YA SEÇİMDE SIKINTI OLABİLECEK İSİMLER ATANDI

dokuz8'in en uzun süreli katılımcıları arasında yer alan isimlerden biri ise Gazete Grafiti Genel Yayın Yönetmeni Ali Taş. Antalya'da gazetecilik yapan Ali Taş aynı zamanda seçim ve araştırmalar üzerine de çalışıyor. Toplantıda yaptığı araştırmalar üzerine de değerlendirmelerde bulunan Taş, Yerel Gündem'in de sorularını yanıtladı. Antalya'da diğer kentlere göre sorunların görece daha az yaşandığını ifade eden Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz dönemde Hakimler ve Savcılar Kararnamesi ile sıkıntılı bazı isimler Antalya'ya geldi. Bu isimlerin il ve ilçe sandık kurullarında görevlendirildiklerini görüyoruz. Bu anlamda problem yaşanırsa buralardan yaşanır diyorum. Onun dışında Türkiye ortalamasının üstünde bir hak ihlaline tanık olacağımızı düşünmüyorum. Hatta ortalamanın altında bile kalabilir Antalya. Bu eğitim çalışmasından haberdar olarak talepte bulunarak geldim. Yerel medya, yerel medya koordinasyonu, dijital medya, platform ve dayanışmaya taşıyorum kendimce. Bu bizim açımızdan da bir ihtiyaç. Haberin dolaşımı, daha geniş kitlelere ulaşımı, haberin teyidine kadar varan, adımları açısından da bir ihtiyaç. Bu ihtiyaca cevap verebilmesi açısından benimki bir talepti. Burada hem deneyimleri paylaşma hem uygulamaları görme açısından da zenginleştirici oldu. Beni de heyecanlandırdı doğrusu. Çok farklı kentlerden çok farklı görüşten insanlar var burada. Bu ağın içinde olmak bizim için de çok değerli.”

DAYANIŞMA BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR İHTİYAÇ

Hatay İskenderun'dan katılan Ses Gazetesi Yazıişleri Müdürü Sadet Berkyürek eğitime ilişkin gözlemlerini anlattı. Uzun yıllardır gazetecilik yapan Berkyürek, yerel medyanın çok önemli olduğunu ve dayanışmaya da çok önem verdiklerini söyledi. Dayanışmanın kendileri açısından da çok büyük bir ihtiyaç olduğunu belirten Berkyürek, "Dijital medya bizim için çok önemli bir ihtiyaç. Haberin dolaşımı ve daha geniş kitlelere ulaşımı bizim de talep ettiğimiz bir konu. Haberin teyidi konusu da bizim için bir ihtiyaçtı. Burada hem deneyimleri paylaşmak hem de uygulamaları görmek açısından çok değerli ve faydalı oldu." dedi.

HEPİMİZİN TEK HEDEFİ SEÇİM GÜNÜ DOĞRU HABERE ULAŞMAK

Sadece gazeteciler değil Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonuna yerel siyasetçiler de dahil oldu. CHP Konak İlçe Başkan Yardımcısı Dilan Güneş Başkan, doğru haberin önemine vurgu yaparak, "Çok farklı kentlerden çok farklı insanların katıldığını söyledi. Bu yapılan ağın içinde olmak bizim için de çok önemli. Çünkü seçim günü doğru habere ulaşmak hepimizin tek hedefe. Bunun için bu etkinliği yapan başta dokuz8 Medya olmak üzere bütün paydaşlarına çok teşekkür ederiz" diye konuştu.