Vergide Adalet eylemlerinin 46. haftasında düzenlenen basın açıklamasında, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde 53 bin 725 kişinin hayatını kaybettiği, 107 bin 213 kişinin yaralandığı hatırlatıldı. Depremde onlarca ASM'nin yıkıldığı, ancak aradan geçen iki yıla rağmen bu merkezlerin hala inşa edilmediği vurgulandı. Sağlık hizmetlerinin elektrik, su, internet ve bekleme alanı olmadan konteynerlerde verilmeye çalışıldığı, bu zorlu çalışma koşulları nedeniyle birçok sağlık emekçisinin istifa ettiği belirtildi.
Bölgede bebek ölümlerinin arttığı, bodurluk ve beslenme sorunlarının yaygınlaştığı ifade edilerek, hükümetin on binlerce konut ve işyeri inşa etmesine rağmen ASM'leri yapmadığına dikkat çekildi. Sağlık Bakanlığı’nın, depremin yaralarını sarmak yerine, çıkardığı yeni yönetmelikle aile hekimlerinin ücretlerini keserek ve baskı uygulayarak sağlık çalışanlarını zor durumda bıraktığı dile getirildi.
"Türkiye Deprem Ülkesidir, Önlem Alınmalıdır"
Sağlık Bakanlığı’nın resmi raporlarında, İstanbul’da olası bir depremde ASM'lerin yarısının çalışamaz hale geleceğinin belirtildiği, ancak buna rağmen hiçbir önlem alınmadığı aktarıldı. Şehir hastanelerinin yalnızca bir aylık kirası ile İstanbul’daki tüm ASM’lerin yenilenebileceği vurgulandı. Açıklamada, 6 Şubat depremlerinde şehir dışına yapılan hastanelere halkın ulaşamadığı hatırlatılarak, mahallelerdeki ASM’lerin yıkılması halinde tedavilerin aksayacağı, aşılamaların gecikeceği ve yaralıların sağlık hizmetine erişemeyeceği kaydedildi.
Sağlık emekçileri, ASM'lerin depreme hazırlıklı hale getirilmesi için deprem dayanıklılık testleri yapılması, güçlendirme çalışmalarına başlanması ve sağlık çalışanlarına afet eğitimi verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, afet sırasında hizmet verebilecek donanımlı ASM binalarının inşa edilmesi talep edildi.
Vergide Adalet Talebi: "46 Haftadır Sesimizi Duyurmaya Çalışıyoruz"
Açıklamada, Türkiye'deki ekonomik krize de değinilerek, asgari ücretle geçinen vatandaşların ve sağlık emekçilerinin ağır vergi yükü altında ezildiği vurgulandı. Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) Ocak 2025 enflasyon oranını %81,01, TÜİK’in ise %42,12 olarak açıkladığı hatırlatıldı. Sağlık çalışanları, vergi kesintilerinin yıl boyunca sabit kalmasını ve en fazla %15 ile sınırlandırılmasını talep etti.
Aile Hekimliği "Eziyet Yönetmeliği" İptal Edilsin!
Sağlık emekçileri, "Aile Hekimliği Eziyet Yönetmeliği" olarak adlandırdıkları uygulamanın iptal edilmesi ve taleplerinin karşılanmasını istedi. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 53 bin 725 yurttaş ile Bolu’daki 78 yurttaşın anısını yaşatacaklarını belirten sağlıkçılar, sorumluların hesap vermesi gerektiğini dile getirdi.
Mücadele Devam Edecek
Açıklamanın sonunda, her Çarşamba günü taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini belirten sağlık çalışanları, "Depreme dayanıklı ASM'ler istiyoruz! Vergide adalet istiyoruz! Halkın sağlık hakkı için mücadelemizi sürdüreceğiz!" ifadeleriyle sözlerini noktaladı.