TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda bugün zeytinliklerin maden faaliyetlerine açılmasını da içeren torba kanun teklifi görüşülüyor.

Komisyonda söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kanunun maddelerine ilişkin konuştu.

Özelleştirilen limanların işletme süresinin 49 yıla kadar uzatılmasına değinen Ağbaba, “6 ay ömrü kalmış bir Meclis’in 49 yıllığına ipotek edilmesini de sizin vicdanlarınıza bırakıyorum. Hangi vicdan sahibi bu teklife destek verir, onu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Siz, şimdi, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği bir düzenlemeyi tekrar karşımıza yasa olarak geri çıkarıyorsunuz” dedi.

Ağbaba, sadece yüzde 2 barajını geçen memur sendikalarının üyelerinin toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesine yönelik madde hakkında da “Kamu görevlilerine getirdiğiniz yüzde 2 örgütlenme barajı şartında da maalesef hukukla ilgili bir inatlaşma görüyoruz. Çünkü geçtiğimiz yıl yüzde 1 baraj şartı getirildi. Sendikaların uğraşı ile Danıştay bu kararı iptal etti. Şimdi Danıştay’ı bypass etmek için kanun getiriliyor. Bu ne düşmanlık, o adamların günahı ne? Türkiye’de sendikacılık yapmak, dünyanın en zor şeyi. Zaten bu insanlar, örgütlenmek için çok zor şartlar altında çalışıyorlar. Böyle bir teklif getiriliyor, Çalışma Bakanlığı’ndan kimse var mı? Yok” diye konuştu.

Veli Ağbaba, Ekrem İmamoğlu’na verilen cezaya ilişkin ise şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’de hukuk eliyle bir darbe yapılıyor. Ekrem İmamoğlu’na mahkumiyet kararı verilmiş. Hani ‘Seçimle gelen seçimle gider’ diyorsunuz ya bugün mahkeme eliyle darbe yapılmış. İstanbul’un iradesi yok sayılarak o irade mahkeme eliyle ellerinden alınmak isteniyor. Bugün, darbe yapan Kenan Evren’in tabutunu taşıyacak kimse bulamadılar. Dünün mağdurları bugün zalim oldu. Ama bu bir hukuk ayıbı. Türkiye’yi dünyaya rezil eden, hukukun askıya alındığı bir karardır.”