Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi’nde 3 Ekim 1993 yılında aynı aileden 7’si çocuk 9 kişi katledilmişti. Vartinis Katliamı’na ilişkin açılan dava duruşması Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Firari sanık asker Bülent Karaoğlu'nun yakalanması için 9. duruşmada verilen Kırmızı Bülten çıkarılması kararı ile ilgili sürecin henüz sona ermediği, Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Dairesinde devam ettiği bilgisi mahkeme heyeti başkanı tarafından verildi.

Katledilen ailenin sağ kalan tek üyesi olan Aysel Öğüt ve yakınları duruşmada, 30 yıldır süren adalet arayışlarının artık bir karşılık bulmasını istediklerini, sanığın yakalanması için gereken ne varsa yapılmasını istediklerini dile getirdiler.

Davanın bir sonraki duruşması 2 Mart 2023 saat 14:00'da görülecek.

NE OLMUŞTU?

Muş Korkuteli ilçesine bağlı Vartinis Beldesi’nde 2 Ekim 1993 tarihinde yaşanan çatışmalarda bir astsubay yaşamını yitirmiş, çatışmanın ardından astsubayın cenazesini teslim alan askerler Vartinis’den geçerken havaya ateş açıp “Bu gece gelip köyünüzü yakacağız” diyerek bölgeden ayrılmıştı.

Askerler 3 Ekim 1993 tarihinde beldeye gelerek “örgüte yardım ettikleri” iddiasıyla köyü ateşe vermişlerdi. Evleri ateşe verilen Nasır ve Eşref Öğüt çifti, en büyüğü 12, en küçüğü 3 yaşında olan 7 çocuğu ile beraber yangında can verdi. Ateşe verilmiş evden sağ kurtulan tek kişi Aysel Ögüt oldu. Öğüt, daha sonra olaya ilişkin suç duyurusunda bulundu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı “Olayı PKK yaptı ve terör suçu” diyerek dosyayı görevsizlik kararı ile Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı’na gönderdi. DGM Başsavcılığı “terör eylemi” olarak nitelendirdiği olay dosyasını “Failleri belli olmadığı” gerekçesiyle kapattı.