Ayakkabıların marka ve modellerine hatta numaralarına göre bile kalıpları değişebilmektedir. Dolayısıyla ayağınıza uygun ayakkabıyı bulmak biraz meşakkatli olabilir.  Bunun içinde online olarak alınan ayakkabılar için beden tabloları hazırlanmıştır. Mağazadan alımlar için ise satış danışmanları yardımcı olabilmekte ve ayakkabıları deneyerek en uygun ayakkabıyı seçebilirsiniz. Ayakkabıyı denerken en uzun parmak ile ayakkabı ucu arasında 1 veya 1.5 cm mesafe olmasına da dikkat etmeyi unutmayın.

Uygun Kalıp ve Numara Nasıl Bulunur?

Ayakkabı numaranızı evde kolayca bulabilirsiniz.  Ayaklarınızı boş bir kağıda koyarak baş parmağınızın olduğu ve topuğunuzun bittiği yeri işaretleyin. Ayağınızı kaldırıp ortaya çıkan iki noktayı birleştirip bu mesafeyi ölçtüğünüzde ayak numaranızı doğru bir şekilde bulabilirsiniz.

Ayakkabı Kalıpları Neden Değişkenlik Gösterir?

Ayakkabı kalıpları tek bir kritere bağlı olarak değişmemektedir ve pek çok sebebi vardır. Bu sebeplerden bazıları ayakkabı markası, hitap ettiği kullanıcılar, yapıldığı malzeme,modeli, cinsiyet, biçimi vb. göre değişkenlik göstermektedir. Topuk boyu, uzunluğu, kalıbının dar veya geniş olması hatta moda trendlerine göre de değişmektedir. Bununla birlikte yazın ve kışın kullanılan ayakkabıların kalıpları her dönem de güncellenip değişebilmektedir. Dolayısıyla ayakkabı almadan önce beden tablosuna bakmalı veya denemeden almamalıyız.

Standart Kalıp Ayakkabı Markaları Var Mıdır?

Kalıpları standart olan, modellerine göre çok fazla değişkenlik göstermeyen ayakkabı markaları da mevcuttur ve genellikle ayakkabı  kalıplarının standart olması en sevilen özelliklerden biridir. Bu ayakkabı markalarından biri de Vans’dır. Vans ayakkabının kalıpları standart olduğu için seçecek olduğunuz her modelde aynı numaraları tercih edebilirsiniz. Lakin  standart kalıplarda dahi dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Ayak yapınızı bilmeniz ve ayak yapınıza uygun numarayı almanız ayakkabıdan yüksek konfor ve performans almanız açısından önemlidir. Örneğin ayaklarınız taraklı ise buçuklu numara almanız veya 1 numara büyük ayakkabı tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Buçuklu numaralara sahip ayakkabıları bazı zamanlar bulmak zor olsada beden konusunda buçuklu numaralara sahip olan Vans ayakkabı markası bu anlamda kullanıcılara en uygun ayakkabı numarasını bulma konusunda kolaylık ve avantaj sağlamaktadır.