Van’ın Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde etkili olan yağışlar sele neden oldu. Selde ilk belirlemelere göre şimdiye kadar binden fazla küçük ve büyükbaş havyan akıntıya kapılarak yaşamını yitirdi, binlerce dönüm ekili arazide zarar gördü. Çiftçilere ait ot bağları ve samanlar sele kapılırken, birçok ahır ise yıkılarak kullanılamaz hale geldi.

SARAY

Saray merkez, Kurcan (Qurcan), Dolutaş (Çaxsere), Sırımlı (Xirapsork), Değirmigöl (Êngiz)  mahallelerinde etkili olan yağışta çok sayıda hayvan ölürken, ekinler ise zarar gördü. Selde zarar gören yurttaşlar, iktidarın zararlarının karşılanmasını istiyor. 

BAŞKALE 

Başkale ilçesinde de 13 mahallede sel etkili oldu. Mahallelere ulaşımı sağlayan karayolu çökerken, çok sayıda hayvan ise sele kapılarak öldü. Kavurgali (Heretun) Gedikbasi (Çûx) ve İkizdegirmen (Sêgir) mahallelerinde yaşanan zararın daha fazla olduğu belirtildi. Bu arada dün ulaşılmayan iki çobanın ise sel sonrası mahalleye geldikleri belirtildi. 

GÜRPINAR

Gürpınar’ın Topsakal (Paçan) mahallesi başta olmak üzere birçok noktada etkili olan sel tarla ve otlara zarar verdi. Mahalleliler halen zarar tespit çalışmalarının başlanmadığını söyledi. 

ÖZALP: YILDIRIM ÇARPAN ÇOBAN YAŞAMINI YİTİRDİ

Özalp'a bağlı Dağdeviren Mahallesi'nde hayvanlarını otlatan 20 yaşındaki Yusuf Kan'a da yıldırım isabet etti. Olay yerinde hayatını kaybeden Kan'ın cenazesi, otopsi için Özalp Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. İlçede bir çok mahallede yaşanan sellerden dolayı zarar oluştu.

HDP SEL YAŞANAN BÖLGELER AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

HDP Van İl Örgütü, Başkale ilçesinde etkili olan sağanak yağış ardından yaşanan selden etkilenen yurttaşları ziyaret etti. HDP’liler, peş peşe yaşanan sel nedeniyle bölgenin acil afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

HDP heyeti yurttaşlarla görüştüğü sırada tekrar sel yaşandı. Sel yaşadığında yurttaşlarla görüşen heyete yurttaşlar, çalışmanın eksik yapıldığı tekrar selin yaşandığını belirtti. Heyet, mahalledeki incelemelerden sonra sel bölgesinde açıklama yaptı.

‘ÇALIŞMALAR YETERSİZ’

Yaşanan sel için mahalleye geldiklerinde tekrar sel yaşandığını aktaran HDP’li vekil Muazzez Orhan, “Dünkü selden birçok ev zarar görmüştü. Yine yaşanan selde birçok ev daha zarar gördü. Kullanmaz haldeler. Burada yaptığımız gözlemde; burada yapılan kanalın yetersiz olduğu, kanalın 4, 5 yıldır temizlenmediği için akan suların taşıdığı kumlardan dolayı dolduğunu gördük. Çalışmaların yetersiz olmasından kaynaklı böylesi bir selde böylesi zararlar ortaya çıktığını gözlemledik. Halk zor durumda, sürekli yağış devam ediyor. Bundan dolayı can güvenliği tehlikesi var. Biran önce gerekli çalışmaların yapılması için çağırıda bulunuyoruz” dedi.

KANAL TEMİZLENMEDİ

Esenyamaç Mahallesi’nde yaşayan ve evi büyük zarar gören Erdal Alten, yağmurdan kısa bir süre sonra mahallenin sele kapıldığını söyledi. Selde ancak çocuklarını kurtarabildiklerini anlatan Alten, “Ömrümde ilk defa böyle bir afet gördüm. Ağaçlarım, ahırım, evim hiçbir şeyim kalmadı. Çocuklarımızı alarak dağın yüksek yamacına çıktık. Mahallede bulunan su kanalının duvarlarının yapılması için onlarca dilekçe verdik ama yapılmadı. Sel olduktan sonra yetkililer gelip bizi soruyor. Devletin önceden önlem alması gerekiyordu” diyerek, gerekli önlemleri almayan yetkililere tepki gösterdi. 

DESTEK ÇAĞRISI

Meydana gelen selden dolayı çok korktuklarını canlarını zor kurtardıklarını anlatan Zerife Aslan, ise ihtiyaçlarını karşılamak için ektiği bahçenin selden dolayı büyük zarar gördüğünü söyledi. Aslan, “Bütün emeğimiz gitti ve ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye belirtti. 

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Van Başkale'de meydana gelen sel sonrası hasar tespit çalışmalarını başlattıklarını belirterek, "2 az hasarlı, 3 acil yıkılacak, 5 ağır hasarlı ve 8 yıkık bağımsız bölüm tespit ettik" dedi.

METEOROJİ'DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü, havanın parçalı ve yer yer çok bulutlu tahmininde bulunduğu bölge için sel uyarısı yaptı.

Meteoroloji açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Van, Hakkari ve Bitlis çevrelerinin yerel ve aralıklı olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olacağı tahmin ediliyor. Yağışların Van ve Hakkari illerinin doğusunda yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgârın doğu ve kuzeydoğudan hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Yağışların Van ve Hakkari’nin doğusunda yer yer kuvvetli olması beklendiğinden; sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir.” denildi.