Fotoğraf: Meltem Ulusoy / csgorselarsiv.org

Mezopotamya Ajansı'ndan Dindar Karataş'ın haberine göre Van’da 16 Ocak’ta Şerefiye Mahallesi’nde bulunan bir masaj salonunda çalışan kadınların tecavüze maruz bırakıldığı ve zorla fuhuş yaptırıldığı ihbarı üzerine Van İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, adrese baskın düzenledi. Baskında ikisi kamu görevlisi altı kişi gözaltına alındı.

SALONDA ÇALIŞAN KADINLARA CİNSEL SALDIRI

Baskında gözaltına alınan ve kamu görevlisi olduğu belirtilen iki kişinin Van’da görevli polisler İbrahim Y. ve ismi öğrenilemeyen bir başka polis olduğu ortaya çıktı. Masaj salonunda daha önce çalışan bir kadın emniyete verdiği ifadede; salonun iki ortağının polis olduğunu, yapılacak herhangi bir operasyonun bilgisini önceden alarak önlem aldıklarını, polislerin salonda çalışan kadınları cinsel saldırıya maruz bıraktı ve fuhuşa zorladığını belirtti.

"POLİS BASKININA KARŞI ÖNLEM ALIYORLAR"

Cinsel saldırıya maruz kalan ve fuhuşa zorlanan kadın, 19 Ağustos 2021 tarihinde Van İl Emniyet Müdürlüğü’ne verdiği ifade de, polis İbrahim Y.’nin fuhuş yapılan masaj salonunda ortaklık payının yüzde 40 olduğunu ve istihbarattan polislerin de işin içinde olduğunu söyledi. İbrahim Y. adlı polisin fuhuş yapılan başka bir yere daha ortak olduğu ve yüzde 25 payının bulunduğunu belirten kadın, “İbrahim Y. isimli polis memuru daha önce istihbaratta çalışmakta idi, masaj salonuna gelen müşterilerin bilgilerine bakarak polis olup olmadığı hakkında haber vermekteydi. Şuan ise çevik kuvvette çalışmaktadır. Sıklıkla masaj salonuna gelmektedir. Çalışan masöz bayanlar ile cinsel birlikteliği vardır. İbrahim, H.K. ve T.A. isimli masöz bayanlar ile ilişkiye girmiştir. Görüşmelerini whatsapp isimli program üzerinden yapmaktadır. Hatta İbrahim’e kızların fuhuş yaptığını yüzüne ve mesaj atarak söylemişliğim vardır. Fuhuş konularını kendisine sıklıkla anlatmam üzerine beni işten çıkarttı. Ben ve diğer masöz kızları; ‘benim Van’da sözüm geçer sizleri hiçbir masaj salonunda çalıştırmam’ diyerek tehdit etmişliği vardır. İbrahim masaj salonundan payına düşen parayı nakit olarak almaktadır" ifadelerini kullandı.

VALİLİK OLAYI DOĞRUŞADI

Olayın gündemleşmesi üzerine Van Valiliği açıklama yaptı. Valilik, masaj salonunu işleten iki kişinin istihbaratta görev yapmış polisler olduğunu doğruladı. Açıklamada ayrıca, gözaltına alınan polislerin geçen yılın Nisan ayında istihbarattan alındığı ifade edildi. Açıklamada, gözaltına alınan bir polisin tutuklandığı, birinin ise serbest bırakıldığı açıklandı. Valilik, her iki polisin de görevlerinden alındığını duyurdu. Valiliğin açıklaması şöyle:

16 Ocak’ta ilimiz merkezli fuhşa teşvik, aracılık ve yer temin etme suçlarından yapılan operasyonda 2’si polis memuru olmak üzere toplam 6 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltı süresinin dolması ile 19 Ocak’ta mevcutlu olarak adliyeye sevk edilen 2 polis memurundan biri tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Diğer şüpheli adli kontrol kararı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır. Her iki personel aynı gün görevden uzaklaştırılarak, haklarında idari soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili başlatılan adli ve idari soruşturma titizlikle devam etmekte olup dijital veri incelemeleri sonucunda elde edilen bilgi ve bulgular doğrultusunda soruşturma genişletilecektir.