Küresel ısınmanın artmasıyla Van Gölü’nde yağışlar azaldı, su seviyesi düştü ve kuraklık arttı. Van Gölü’ne her yıl göç eden flamingolar bu kış gelmedi. Suyun çekilmesi ile tekneler, karaya oturdu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü’nde yaşanan buharlaşmanın bölgeyi olumsuz etkilediğini aktardı.

DHA’ya konuşan Alaeddinoğlu, "Buharlaşma gölün sürekli geri çekilmesine ya da alan kaybetmesine neden oluyor. Doğal olarak göl kıyısında kurulmuş bütün limanlar, bu çekilmeden olumsuz etkileniyor.” dedi.

Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu

Limanın giderek kullanılamaz hale geldiğini söyleyen Alaeddinoğlu, "Teknelerin limana girmesi mümkün değil. Aynı zamanda dalgalarla gölün altında mevcut kum buralara doğru geliyor. Bütün bunlar limanların kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor” açıklamasında bulundu.

“BUHARLAŞMA, SUYUN KAYBOLMASINA YOL AÇACAK”

Alaeddinoğlu, gölün giderek alan kaybedeceğini vurgulayarak, "Küresel iklim değişikliğinden kaynaklı bir buharlaşma olacak. Bu buharlaşma suyun kaybolmasına dolayısıyla alan kaybolmasına yol açacak." ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALAR UZUN SOLUKLU OLMAYACAK” 

Karaya oturan teknelerin ardından Van Büyükşehir Belediye ekipleri, kıyı kesiminde derinleştirme, temizleme ve onarım çalışmalarına başladı.

Belediye çalışmalarının yetersiz olduğunu belirten Alaeddinoğlu, "Mevcut limanlar belki iptal edilecek, daha açıkta gölün derinliğinin müsait olduğu alanlarda yeni limanların kurulması gündeme gelecek. 

Belki sabit değil, göl seviyesine bağlı olarak hareket eden iskeleler ile alan yönetilmeye çalışılacak ama yapılan çalışmalar uzun soluklu çözüm olmayacak." diyerek yetkilileri uyardı.