Rudaw'da yer alan habere göre; Arjantin-İtalyan yönetmen Enrique Piñeyro’nun Gazze’ye yardım götüren boeing 787 özel uçağı Mısır yetkililerince üzerindeki Rojhılat ve İran’ın sembol ismi Jina Emini’nin resmi ile üzerindeki yazı silinmeden inişine izin verilmeyeceği iletildi.  

Yönetmenin uçağının kuyruk kanadında Jina Emini’nin resmi gövdesinde ise " "Hiçbir kadın başını örtmeye zorlanmamalı. Hiçbir kadın başörtüsü takmadığı için öldürülmemeli. Hiçbir adam bunları söylediği için idam edilmemeli…” yazıyordu.

Arjantin-İtalyan yönetmen Enrique Piñeyro Mısır hükümetinin yazı ve resimi kaldırılmadan yardımların izin verilmemesi nedeniyle kaldırıldığını duyurdu.

Piñeyro X hesabı üzerinden uçağı üzerindeki Jina Emini’nin olduğu resim ve yazıların silindiğini gösteren videoyu paylaşarak “Mısır hükümeti, Gazze'ye gitmek üzere El Ariş'e insani yardım kargosu uçurmak için Mahsa Amini'nin fotoğrafının ve şu efsanenin yer aldığı sloganları izin vermedi: Hiçbir kadın başını örtmediği için öldürülmemelidir. Hiç bir adam  bunu söylediği için asılmamalı. Oraya inmek için onu kaldırmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

16 Eylül 2022’de Tahran’da baş örtüsünü kurallara uygun takmadığı için gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Kürt kızı Jina Emini’nin ölümü Rojhılat ve İran’daki başkaldırıların patlak vermesinin kıvılcımı olmuştu.

3 ay süren gösterilerde 500’ün üzerinde gösterici yaşamını yitirmiş, binlerce kişi gözaltına alınmış ve onlarca protestocu idam ile yargılanmıştı. Tutuklu 4 protestocu gösterilere katıldığı için idam edilmişti.

Enrique Piñeyro kimdir?

1956’de İtalya Cenova’da dünyay gelen Enrique Piñeyro doktor olarak mezun oldu ve 1988 yılında Arjantin'de havayolu pilotu oldu. LAPA'da çalıştı ve deneyimli bir pilot oldu.

LAPA'nın 3142 sefer sayılı meşhur kazasından iki ay önce Piñeyro, LAPA'nın güvenlik politikası hakkındaki endişelerini dile getirdi. Uçak kazasının ardından Piñeyro, daha sonra iflas eden LAPA'da çalışırken deneyimlerini yeniden anlatarak bir nevi halk figürü haline geldi.

Daha önce beş kez filmlerde rol almış olan Piñeyro, 2004'te ilk yönetmenlik denemesi olan Whiskey Romeo Zulu'da altıncı kez başrol oynadı. Bu film, kazadan önce LAPA'nın güvenlik politikasına karşı verdiği mücadeleyi anlattığı kısmen biyografik bir filmdi.

Piñeyro , belirli hükümet yolsuzluklarına yönelik kamuoyu eleştirisi ve filmleri ile isim yapan bir aktör aynı zamanda yönetmen olarak dünyaca tanınıyor.

Yönetmenin 1976-1983 yılları arasında Arjantinde dikta rejiminin insanlık dışı uygulamalarını gözler önüne seren ve kaybolan insanların neden dönmediğinin cevabını veren Olimpo Garajı isimli filmi büyük üne sahip.

Uçağın üzerinde Amir Nasr-Azadani ve Jina Emini’nin resmi var

2022 yılında sahibi olduğu ve insani uçuşlarda kullandığı Boeing 787'nin üzerinde "Hiçbir kadın başını örtmeye zorlanmamalı", "Hiçbir kadın başını örtmediği için öldürülmemeli" ve " Bunu söylediği için adam asılmalı"  ibareleri yer alıyordu. Uçağın kuyruğunda gösterilerde yer aldığı için idam edilen İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani ile gözaltındayken ölen Kürt kızı Jina  Mehsa Emini'nin fotoğrafları yer alıyor.