Çeviri: Dokuz8Haber

İnsanoğlu uzaya adım atmadan, NASA'nın atmosferimizin dışında hayatta kalıp kalamayacağımızı öğrenmesi gerekiyordu. Maymunlar ve köpekler gibi hayvanlar, yıldızları fethetmek için kahramanca bir çaba içinde kullanıldı.

Yuri Gagarin, uzaya fırlamadan ve Neil Armstrong ayın tozlu yüzeyinde yürümeden önce köpekler, maymunlar ve fareler gibi hayvanlar dünyanın ilk astronotları oldular. NASA'nın programının uzaklaşmaya çalıştığı gezegen olan Dünya, 1960'lara geçerken, Amerikalılar Merkür-Uzay projelerinin ana parçası olarak şempanzeleri kullanmaya başladılar.

1961'de Kamerun’dan Ham adında bir şempanze ilk başarılı uzay uçuşunu gerçekleştirdi. Ham, altı dakikadan fazla ağırlıksız olmanın keyfini çıkarırken, insanların uzayda çalışabileceğini ve temel görevleri yapabileceğini kanıtladı.

Teknik bir aksaklık, Ham'ın uçuşunun, uçuşu sırasında iyi bir performans sergilemeyi başarsa bile, planlanandan biraz daha ileri gitmesi anlamına geliyordu. NASA bu durumu: "Orijinal uçuş planı 115 mil irtifa ve 4400 mph'ye kadar değişen hızlar gerektiriyordu. Ancak, teknik problemler nedeniyle, Ham'ı taşıyan uzay aracı 157 mil irtifaya ve 5857 mil hıza ulaştı.’’ ifadeleriyle açıkladı.

Who was the First Monkey to go into Space? - Universe Today

1948'de iyi planlanmamış zayıf bir testle, Albert adında bir maymun atmosfere fırlatıldı. Albert, şaşırtıcı olmayan bir şekilde boğuldu. Bir yıl sonra Albert’in ardından denenen ilk maymun olan Albert II, ondan biraz daha şanslı olarak uzaya ulaştı. Ancak, dünyaya inerken paraşütü başarısız oldu ve çarpışma dünyada bir kratere neden oldu.

Albert VI, fırlatmadan sağ kurtulan ve dünyaya geri dönen ilk denek oldu, ancak uzaya ulaşmayı başaramadı. Albert VI’nın ardından köpek Laine de uçuştan sağ dönse de uzay yörüngesine ulaşamadı.

Chimps in space | Astronomy.com

1959’da sincap maymunu Miss Baker ve makak maymunu Able, uzaya ulaşıp, fırlatmadan sağ dönen ilk hayvanlar oldular. Able, fırlatmadan birkaç gün sonra ani bir kalp kriziyle hayatını kaybetti. Kalp krizinin sebebi otopsi raporlarna rağmen bulunamadı. Miss Baker, NASA’nın müzesinde uzun bir süre yaşadı ve ziyaretçilerle buluşturuldu. Miss Baker uçuştan 25 sene sonra 1984’te hayatını kaybetti.