ID Danışmanlık Limited Şirketinin kurucusu ve ortağı menajer Ayşe Barım, Gezi Parkı olaylarının planlayıcısı olduğu gerekçesiyle "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Soruşturma sürecinde ünlü oyuncular Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu'nun da tanık olarak ifadelerine başvurulmuştu. Ancak, Ergenç ve Kocaoğlu'nun ifadelerinde "yalan tanıklık" yaptıkları ileri sürüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu iddiaya dayanarak iddianame düzenledi, ünlü oyunculara, iki yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istendi. Konuya ilişkin Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyle:

"Cumhuriyet Başsavcılığımızca gezi parkı olayları olarak kamuoyunda bilinen olaylara ilişkin yürütülen soruşturmaya kapsamında tanık sıfatıyla alınan ifadelerinde yalan tanıklıkta bulundukları tespit edilen Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu hakkında yalan tanıklık (TCK md.272/3) suçundan kamu davası açılmış olup, ilerleyen günlerde yargılamaya İstanbul 24.Asliye Ceza Mahkemesinde başlanacaktır. Kamuoyunun bilgisine duyurulur."

İDDİANAMENİN DETAYLARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu "şüpheli" olarak yer aldı.

İddianamede, Ergenç ve Kocaoğlu'nun tanık olarak alınan ifadelerinde Gezi Parkı olaylarına ilişkin davanın firari sanığı Mehmet Ali Alabora ile irtibatlarının bulunup bulunmadığına yönelik sorulara verdikleri cevaplarının çelişkili olduğu belirtildi.

İkilinin ifadelerinde Alabora ile hiçbir şekilde irtibatlarının bulunmadığını, yalnızca sanat camiasında sektörden birbirlerini tanıdıklarını beyan ettikleri anlatılan iddianamede, şüpheliler hakkında Gezi Parkı olaylarına yönelik 2013'e ait HTS-baz sinyal bilgisi incelenerek rapor düzenlendiği aktarıldı.

Raporda, Ergenç ile Alabora arasında 12 kez arama-aranma-mesaj alma şeklinde iletişim tespiti bulunduğu, aralarındaki iletişimin Gezi Parkı olayları döneminde özellikle yoğunlaştığı vurgulandı.

İddianamede, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca hazırlanan rapora göre de ikilinin, Gezi Parkı eylemlerinde Alabora ile birlikte yer aldıklarına dair görüntülerin bulunduğu haber ve paylaşımlarla aynı karede fotoğraflarının olduğu kaydedildi.

İddianamede, ikilinin Alabora ile söz konusu dönem kol kola yürüyüş yaptıklarının da tespit edildiği belirtilerek, şüphelilerin, menajer Ayşe Barım hakkında yürütülen Gezi Parkı olaylarına ilişkin soruşturma kapsamında "tanık" olarak alınan ifadelerinde yalan tanıklıkta bulundukları anlatıldı.

Ergenç ve Kocaoğlu'nun "yalan tanıklık" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianame değerlendirilmek üzere İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi.