HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Gülistan Doku 5 Ocak 2020’den beri kayıp Gülistan Doku tam 3 yıldır bulunmuyor. Gülistan Doku’nun 3 yıldır bulunmamasının tek nedeni etkin soruşturma yürütülmemesidir. Yıllar da geçse Gülistan Doku Nerede? diye sormaktan, adaletin sağlanması için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz diyen Üniversite Kadın Meclisleri, Beyazıt Meydanı'nda bir araya geldi. 'Gülistan Doku’yu Unutturmayacağız! Peşini bırakmayacağız' pankartının açıldığı basın açıklamasını Üniversite Kadın Meclisleri adına Güneş Fadime Akşahin okudu. Gülistan Doku’yu unutturmayacağız. Peşinizi bırakmayacağız.  “Gülistan Doku Nerede?”. Bu sorunun cevabını 3 yıldır arıyoruz. Ve Gülistan’ın bulunmadığı her dakika bu soruyu sormaya devam edeceğiz diyerek sözlerine başlayan Akşahin şunları söyledi:

"Bu 3 yılda neler oldu, Gülistan’ı bulmak için neler yapıldı ya da yapılmadı bunları söylemekte fayda var. Gülistan kaybolduktan 5 gün sonra soruşturma süreci başladı. Kamera kayıtları üzerine Dinar Çayı’nda yapılan su altı aramaları dışında dosyada etkin bir soruşturma yapılmadı. Baş şüpheli Zainal Abarakov ve ailesi ile ilgili ilk günden beri savcılık araştırmadığı için bir sonuca varılamadı. Gülistan’ı bulmak yerine yetkililer baş şüpheli Zainal Abarakov ve ailesini koruyor mu? İlk baştan beri etkin soruşturma yürütmeyen savcılığın farklı olasıkları göz önünde bulundurma gibi bir derdi olmadı. Savcılığın görevi etkin bir soruşturma süreci yürütmektir. Ortada bir sürü soru işareti olan sorular var. Savcılık tek tek bu soruların üzerine gitmelidir. Her sözlerinde Türkiye’deki elektronik sistemin çok geliştiğinden bahsedenler, nasıl oluyordu genç bir kadını tam 3 yıldır bulamıyor? Somut gerçeklik Gülistan Doku’nun 3 yıldır bulunamamasıdır. 

"GÜLİSTAN DOKU’NUN BULUNMAMASININ ASIL SORUMLUSU SİYASİ İKTİDARDIR" 

Hiçbir yetkili üzerindeki sorumluluktan kaçamaz. Gülistan’ın ailesi “canlı da olsa cansız da olsa kızımıza ne olduğunu bilmek istiyoruz” diyorlar. Bugüne değin Gülistan’ı bulmak için yapılan şeyler bir sonuca varmadı ve soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmemesi işte ailelere bu kadar acı bir sözü bile söylemek zorunda bırakıyor. İşletilmeyen hukuki süreçler olsada burada asıl görevini yerine getirmeyen siyasi iktidardır. İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı geri çeken bu siyasi iktidar kadınları yaşatmak için hiçbir şey yapmıyor. Bu konuda bir siyasi irade olmadığı için Gülistan Doku’nun “nerede” olduğunu açığa çıkarmak içinde hiçbir şey yapılmıyor. Yetkililer kadınların başına neler geldiğinin peşine düşmek, gerekli süreçleri işletmek zorundadır.

photo_5888704182532291942_y

"GÜLİSTAN DOKU’YU BULMAYANLAR KADIN KATİLLERİNİ DE BULMUYOR"

Gülistan’ı 3 yıldır bulmayan bu yetkililer başka kimleri bulmuyor arkadaşlar biliyor musunuz? Ezgi Zerkin’i öldüren Deniz Özarslan aylardır hala yakalanamadı. Kadın katillerini bulamıyor bu yetkililer. Başka kimi bulamıyorlar… Geçtiğimiz günlerde Şebnem Köker davasında kasten öldürmeye teşebbüsten yargılanan sanık hakkında beraat kararı çıktı. Ve dosyadaki en kritik tanıklar dinlenmedi. Neden dinlenmediler, çünkü bulunamadılar. İşte belki dosyanın seyrini değiştirecek bir şüpheli kadın ölümünün kadın cinayeti olduğunu açığa çıkaracak en kritik tanıkları bulmuyor bu yetkililer. Ama konu mücadele edenlere, muhaliflere, demokratik kamuoyuna  gelince tüm hukuksuzluğuna rağmen süreçler çok hızlı ilerliyor. Hukuksuz kararlar çıkıyor. Bu yetkililerin görevini yapmadığının, sadece gücünü direnenleri engellemek için kullandığının göstergesidir.

"GÜLİSTAN DOKU NEREDE SORUSUNU SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Bugün biz İstanbul Üniversitesi önündeyiz. Gülistan’ın ailesinin çağrısı üzerine arkadaşlarımız da Dersim’de adliye önündeler. Buradan Gülistan’ın yakınlarına da asla yalnız yürümeyeceksin demek isteriz. Sıra arkadaşımız Gülistan’ın nerede olduğunu, başına ne geldiğini hep birlikte ortaya çıkaracağız. Gülistan Doku’yu bulmayanlar başka ne yapıyor arkadaşlar. Bize, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na hukuksuz kapatma davası açıyor. Mücadelemizi engellemeye çalışıyor. Platformumuza açılan hukuksuz kapatma davasının 3. duruşması 11 Ocak’ta Çağlayan’da görülecek. Bizler Gülistan’ın nerede olduğunu, ne olduğunu ortaya çıkaracağız, üniversiteleri özgürleştireceğiz, İstanbul Sözleşmesini’ni ve 6284’ü uygutacağız, kadın cinayetlerini durduracağız."