Haber: Azime Bali

31 Mart seçimleri yaklaşırken partilerde çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bugün; Antep Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Selman Tutumlu, kentin yerel sorunlarına değinerek gazeteci Azime Bali’nin sorularını yanıtladı.

ÖNCELİKLE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Ben Selman Tutumlu 1962 doğumluyum. Siirt’in Kurtalan ilçesinde doğdum. Emekli makine teknisyeniyim. Evliyim ve 9 çocuk babasıyım 2015 yılından beri aktif siyaset yürütüyorum, aynı zamanda 2018 yılında HDP’den milletvekili adayıydım, ifadelerini kullandı.

PEKİ SİZİN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINIZ NEDİR? DEM PARTİ OLARAK ANTEP’TE NELER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Selman Tutumlu: DEM Parti merkezi yönetime karşı yerel yönetimi esas alan bir partidir. Yerel yönetim nedir diyecek olursak; yerel halkın katılımı ve ihtiyaçlarına odaklanarak, bölgesel düzeyde görevi yerine getirmektir. Antep ilimizi de hep birlikte yöneteceğiz. Yerel meclisler ve yerel komisyonlarla birlikte mahallelerde köylerde neye ihtiyaç duyuluyorsa, bu doğrultuda komisyonlarla birlikte ihtiyacın en yakın zamanda karşılanmasını sağlayacağız. Halkımızın içi rahat olsun bir belediye binasından ibaret olmayacağız. Halkla birlikte çalışacağız.

Bilindiği üzere Antep mega bir kenttir ve Türkiye belediyeleri içerisinde en fazla borç batağında olan şehirlerden biridir. Bizler gereksiz tüm israfları ortadan kaldıracağız ve kişisel menfaatimiz için değil halkımız için elimizden ne ne geliyorsa yapacağız. Antep’e baktığımız zaman iki ana bölüme ayrıldığını söyleyebiliriz. Şöyle ki; ”İmarlı bölgeler ve imarsız bölgeler’’

İmarsız bölgelerde belediye hizmetleri yok denecek kadar az bir boyuttadır. İmarlı bölgelerde ise kendi yandaşlarına para kazandırmak için ihale yapmaktadırlar ve tabi bunlar kara perde arkasında oynanıyor. Bizler yolsuzluğa geçit vermeyeceğiz. Yapılacak bütün ihalelerde şeffaf olunması gerekir bizler şeffaf olacağız.

Bunların yanı sıra imarlı olmayan bölgelere yatırımların %1’i bile yapılmıyor. Örneğin Kavaklık mahallesinden, Hacıbaba’ya ya da Seyrantepe’ye kadar 41 mahallede çocukların oynayabileceği tek bir oyun parkı yok, insanların oturabileceği tek park yok. İlk işimiz bu dengesizliği ortadan kaldırarak, sosyal alanları arttırarak ve bu gibi imarsız bölgelerde kentsel dönüşüm ile yüzlerce insanın yerel dönüşüm ile ev sahibi olmasını planlıyoruz.

Antep’te raylı sistem olmaması sorunu var. İmarlı olan bölgede her ne kadar var olmuş olsa da, imarsız olan bölgelerde trafik sıkışıklığı sorunu halen mevcut ve ulaşım sıkıntısı yaşanmaktadır buna çözüm olarak büyük kentlerde olduğu gibi metrolar yapmayı planlıyoruz ve bu şekilde eşit bir şekilde Antep halkı trafik sıkıntısı yaşamayacak, rahat nefes alacaktır.

Çocuklar için kreşler yapmayı hedefliyoruz bu kreşler çok dilli, çok kültürlü olacaktır.

Küçük yaşta evliliğe karşı önlemler alacağız, hiçbir çocuğun oyuncağı elinden alınmayacak.

Kadına yönelik şiddetle mücadele edeceğiz ve gerek sosyal gerekse hukuki tüm desteği sağlayacağız diye belirtti.

TUTUMLU: EĞİTİM EŞİTSİZLİĞİNİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Gençler için ise; toplumun zengin kesimi özel okullarda eğitim görmektedir fakat parası olmayan gençlerimiz ise devlet okulunda 30-40 kişilik sınıflarda eğitim görmektedir. Bu tamamen eğitimde eşitsizliktir. Bu eşitsizliği gidermek için belediyeye bağlı sosyal tesisler bünyesinde özel dershaneler ve özel eğitimli öğretmenler tarafından eğitilip o farkı ortadan kaldırmaya çalışacağız.

Ücretsiz barınma alanları oluşturacağız. Özellikle öğrenciler için ücretsiz yurtlar...

Evi olmayan evsiz insanlar için ücretsiz barınma, yeme içme gibi temel ihtiyaçları karşılayacağız.

Engelliler için; kendi ihtiyaçlarını sorunlarını dile getirebilecekleri ortam sağlanacaktır, bu ihtiyaç ve sorunlar biz ulaştıktan sonra öncelikli olarak konuya el atacağız.

Şehrimiz aynı zamanda hastaneler şehridir, farklı şehirlerden gelen hastalarımızı hasta misafirhanelerinde ağırlayarak, kimseyi mağdur etmeyeceğiz ve daha rahat ve hijyenik bir ortamda tedavilerinin tamamlanmasını sağlayacağız.

Kadın koordinasyonları oluşturulacak ve özgün bir şekilde planlamalarını kendileri yapacaktır.

TUTUMLU: EMEKÇİLERİMİZİN HAKKINI GASP ETTİRMEYECEĞİZ!

Diğer yandan KHK’larla ihraç edilmiş yani iş hakları gasp edilmiş ve işsiz bırakılmışlar...Biliyorsunuz anayasaya göre insan mahkemeye çıkmadan deliller ispat edilmeden o insan masumdur, suçsuzdur, cezalandırılamaz. Fakat ne hikmetse bir gün disiplin soruşturması görmemiş bu emekçilerimizin hakları feshedilmiş ve bütün insani imkanlardan mahrum bırakılmıştır. Emekçilerimizin tekrardan istihdam edebilmeleri için çalışmalarımız olacaktır.

Bilindiği üzere Antep bir sanayi şehridir bu sanayi kentiyle beraber çok sayıda emekçinin çalışması da söz konusudur. Sermayenin de şöyle bir özelliği var ; sermaye doymak bilmez hırslarıyla para kazanma peşinde olduğu için emekçileri; ellerinden gelse karın tokluğuna çalıştırırlar. Şimdi sermaye büyük bir güçtür. Bu gücü tek tek emekçi karşısında koyduğun zaman emekçiyi ezme gibi bir şeye dönüşüyor ve yapıyorlar da. Bizler bunlara karşı önlem alarak emekçilerimizin sendikal faaliyetlerini destekleyeceğiz.

İşsizler için de belediye bünyesinde onlar için de kadro açıp mesleki gelişim imkanı sağlayacağız, ifadelerini kullandı.

ŞAHİNBEY VE ŞEHİTKAMİL İLÇELERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE ŞEHRİN EN BÜYÜK SORUNU MADDE BAĞIMLILIĞIDIR.SİZLER BUNA KARŞI NASIL BİR YOL İZLEYECEKSİNİZ?

Selman Tutumlu: Gerçekten içler acısı bir durum. Ben bir ara HDP Şahinbey ilçe eş başkanıyken bir  günde beş taziye ziyaretine giderdik hepsinin temel kaynağı budur. Bizler buna karşı olarak belediye bünyesinde bizzat bu konunun takipçisi olacak bir kurum oluşturmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda psikolojik olarak destek olup bunun satışını yapanları tespit ederek güvenlik güçlerine teslim edeceğiz, dedi.

VAR OLAN BELEDİYENİN EKSİKLİKLERİ VAR MIDIR? VAR İSE BUNLAR NELERDİR?

Selman Tutumlu: Halk ile Fatma Şahin arasındaki bağ kopuktur. Halkla bütünleşme olmadığından kaynaklanan en temel eksiklik olarak bunu görüyorum. Az öncede belirttiğim gibi alacağımız tüm kararları halkla birlikte alacağız ve halkımızı hiçbir durumda yalnız bırakmayacağız ifadelerini kullandı.