Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ağustos Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre; bu ay içerisinde 2 gazeteci daha tutuklandı ve Türkiye’de tutuklu olan gazeteci sayısı 79’a yükseldi.

Gazetecilerin yaşam hakkına yönelik 11 saldırının gerçekleştiği, 1 gazetecinin evine baskın düzenlendiği, 5 gazetecinin gözaltına alındığı, 2’sinin tutuklandığı, 5 gazetecinin kötü muameleye maruz kaldığı, 8 gazetecinin tehdit edildiği ve 5 gazetecinin haber takibi sırasında engellendiği kaydedilen raporda, cezaevindeki gazetecilere yönelik 37 hak ihlali tespit edildiği aktarıldı.

Düşünce ve ifade özgürlüğü ihlallerinde, 4 gazeteciye soruşturma, 4 gazeteci hakkında dava açıldığı, 20 gazeteci hakkında ya dava açıldığı ya da yargılanmasına devam edildiği aktarılan raporda, Ağustos ayında 2 gazetecinin tutuklanmasıyla tutuklu gazeteci sayısının 79’a yükseldiği belirtildi.

Radyo Televizyon Üst Kurumu’nun (RTÜK) 3 basın kurumuna ceza verdiği, 22 yayına yasak getirdiği, 5 yayına para cezası verdiği, 3 yayın kuruluşuna ise yayın durdurma cezası verdiği kayıt altına alınan raporda, 4 internet sitesinin kapatıldığı, 115 habere erişim engeli getirildiği, sosyal medyada ise 4 içeriğe erişim engeli getirildiği kaydedildi.