TÜRKSAT üzerinde yayın yapan ulusal ve yerel televizyonların kazançları Türk Lirası üzerinden ama uydu kiraları dolar üzerinden oluyor. 

Özellikle yerel televizyonların çok ciddi sıkıntı yaşadığı bu durum Meclis gündemine de geldi. 

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel'in gündeme getirdiği öneriyi Meclis'te grubu bulunan bütün partiler desteklerken TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise karşı çıktı. 

Diyarbakır, Adana ve Antalya'da bulunan yerel televizyon yöneticileri ve sahipleri bu durumu dokuz8HABER'den Bekir Güneş'e değerlendirdi. 

"DOLAR İLE ÖDEME İSTEMEK VİCDANSIZLIKTIR"

Diyarbakır'da yayın yapan Amed Radyo TV Genel Yayın Yönetmeni Ferat Mehmetoğlu, bu sorunun büyük bir kangren haline geldiğini belirterek, "Bu durum hükümetin vatandaşları dolandırması ve yürüttüğü politikalarda şeffaf olmamasının sonucudur. Dolar ve Euro için bu kadar sert konuşan hükümet yetkilileri devlet dairelerinin veya onlara bağlı birimlerin dolar kuru ile işlem yapmasını açıklayamazlar. Açıklayamadıkları gibi bu sorun kangren gibi olmaya da devam ediyor. Türk Lirasının bu kadar değer kaybettiği bir zamanda Dolar ile ödeme istemek de ayrıca bir vicdansızlıktır ve siyasetin kirli yüzünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Eğer bir karar almışsanız, bu karara önce kendinizin uymasını beklersiniz ki başkaları da sizden örnek alsın. Ancak, görüyoruz ki hükümet bu konuda son yıllarda inanılmaz hatalar yapmakta ve bunu katlayarak sürdürmektedir" dedi.

"YOK OLMA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Aynı zamanda Diyarbakır Yerel Medya Derneği Başkanı da olan Mehmetoğlu, yaşanan soruna acil bir çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekerek, "Biz yerel medya olarak bitme aşamasına gelmişken, hergün radyo, televizyon ve gazeteler kapanıyorken Türksat'ın talep ettiği paraları ödememiz mümkün değil. Türksat veya hükümet yetkilileri bu duruma bir çözüm bulmazlar ise artık yerel medya diye bir mecra kalmayacak. Başka ülkelerde yerel medya destekleniyorken bizim ülkemizde yerel medya yok olmaya mahkum edilmiş. Özellikle radyo ve televizyonların artık bıçak kemiğe dayandı dediği bir noktada, kurallara tabi olan yayıncılık ölürse yerini kurallara bağlı olmayan ve içerikleri tek bir amaç için olan yayınlar 'medya adı altında' hayatta yerini alacak. Hükümetin, Türksat ve RTÜK yetkililerinin bu konuya acil çözüm getirmesi gerekmektedir" dedi.

"TÜRKSAT ÜZERİNDEN BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ YAŞANIYOR"

TGS Adana temsilcisi ve Adana'da bulunan Koza TV'den Salim Büyükkaya, iktidarın TÜRKSAT üzerinden aldığı dolar getirisinin büyük bir çelişki olduğunu söyledi.

Büyükkaya, hükümetin bu uygulamadan derhal vazgeçmesi gerektiğini belirterek,  "Yerel kanalların en önemli gider kalemlerinden birisi Türksat’a ödenen bedeldir. Dövizi tutmak için TL’nin kullanılmasını öneren hatta bunun için kur korumalı mevduat sistemini çıkaran iktidarın Türksat bedelini dolarla tahsil ettirmesi anlaşılmaz bir çelişkidir. Türksat bedellerinin TL olarak tahsil edilmesi ve indirim yapılması zorunludur" ifadelerini kullandı. 

"YEREL TELEVİZYONLAR KADERİNE TERK EDİLİYOR"

Antalya'da bulunan Kanal V yönetim kurulu başkanı ve Türkiye Televizyon Yayıncıları İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Okan Kaya da yaptıkları açıklama ile bu çelişkiye tepki gösterdi. Kaya son internet yasası ile birlikte internet yayıncılığı yapanlar için belli avantajların sağlandığını ancak televizyon yayıncılarının mağduriyetinin sürdüğünü söyledi. 

Kaya şu ifadeleri kullandı:

Basılı yayın resmi ilanlarla desteklenirken, internet haber siteleri resmi ilanlarla desteklenecek iken yerel televizyon ve radyoların kaderine terk edilmiş olması bizleri derinden üzmektedir. Hem gazeteler hem internet haber siteleri özel olarak reklam ve ilan alabilmekte üstüne üstlük resmi ilanlar yoluyla da desteklenmekte iken, yerel radyo ve televizyonlar özel reklam ve ilanlar noktasında gazete ve internet haber siteleri ile rekabet etmekte, bunun yanı sıra birçok kanunda zorunlu tutulan ve hiçbir ücret ödenmeden yayınlanmak durumunda olunan zorunlu yayınlara ve kamu spotlarına süre vermek durumundadır. 

"TELEVİZYONLARIMIZ KARARMADAN HAREKETE GEÇİLMELİDİR"

Her ne kadar bu kanun teklifi ile yaralarımız sarılmamış olsa bile, Sayın Vekillerin bu kanamayı durduracaklarına ve rekabet ortamının sağlanmasına yönelik yeni teklifleri olacağına yönelik beyanları olmuştur. Umarız en kısa sürede, bir radyo istasyonumuz daha maddi imkânsızlıklardan dolayı sesini kısmadan, bir televizyon kanalımız daha yayın yapmaya gücü yetmediği için stüdyo karartmadan verilen sözler yerine gelecektir. Medya sektöründeki bu haksızlıkların giderilmesi, daha rekabetçi ve daha şeffaf bir sektörün de güçlenerek yaşamasına vesile olacaktır. Hükümetimizden radyo ve televizyonların da resmi ilanlar noktasında basın ilan kurumu kapsamına alınmasını, ücretsiz olarak yayınlanan zorunlu yayınların da ücretli hale getirilmesini Türk medyasının ayakta kalması adına bir zaruret olarak talep ediyoruz.

TÜRKSAT GENEL MÜDÜRÜ: SÜBVANSE EDİYORUZ

Komisyonun AKP ve MHP'li üyeleri de Sertel'in uydu kiralarının TL'ye çevrilmesi önerisine destek verdi. AKP ve MHP'li milletvekillerinin destek açıklamaları tutanaklara girerken söz alan TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise mevcut uygulamayı savundu. Hasan Hüseyin Ertok, şunları söyledi: "Bu konuda bizim ilk altı ayda kur sabitlemeyle ortalamamız, altı aylık ortalama 9,5; ilk altı ay dolar kuru ortalaması 14,5 TL. Burada beş liralık bir marj var bizim şu anda sübvanse ettiğimiz, yerel kanalları ve aslında tüm yayıncıları korumak adına. Çünkü biz, bu kur sabitlemeyi bütün TV yayıncılarına uyguluyoruz, sadece yerel kanallara değil. O yüzden burada önemli bir destek verdiğimizi düşünüyoruz, her ne kadar bizim dolar kuruyla ödediğimiz uydu ödemeleri şu anda 17,5’tan faturalandırılıyor olsa da biz yayıncılarımızı önemli bir şekilde koruyoruz.."