İSTANBUL (AA) - İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), Medipol Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalayarak hukukçulara yönelik eğitim faaliyetlerini yoğunlaştırırken, bu hedef doğrultusunda üniversitelerle iş birliğinin kapsamını genişletiyor.

ISTAC açıklamasına göre, ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu tarafından atılan imzalarla iki kurum arasında iş birliği süreci başladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Akıncı, İstanbul Tahkim Merkezi olarak çok önemsedikleri bir iş birliği anlaşmasına daha imza attıklarını belirterek, "Ülkemiz son zamanlarda çok büyük felaketler içerisinden geçti. Şimdi iş dünyası olarak, millet olarak yaralarımızı sarmamız gerekiyor. İş dünyasının, ticaret hayatının sorunlarının en kısa zamanda çözümlenmesi gerekiyor. Bu açıdan ISTAC Türkiye için çok önemli bir işlevi yerine getiriyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul Tahkim Merkezi'nde ticari davaların 6 ay içerisinde, seri yargılamada ise 3 ay içerisinde sonuçlandığını bildiren Akıncı, şunları kaydetti:

"Bu sadece Türkiye için değil, dünya çapında önemli bir başarıdır. Merkezimizde görülen davaların yüzde 92'si 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde sonuçlandırılıyor. ISTAC, halihazırda gerek dava sayısı gerekse uyuşmazlık miktarı itibarıyla Avrupa'nın en önemli tahkim merkezlerinden biri olmuştur. Medipol Üniversitesi ile yaptığımız bu iş birliği de hukukçuları tahkim ile buluşturabilmek adına çok önemli bir adımdır. Çünkü böyle iş birliği platformları sayesinde meslektaşlarımıza, öğrencilere İstanbul Tahkim Merkezi'ni ve tahkimi anlatma fırsatı buluyoruz."

Akıncı, ISTAC ve Medipol Üniversitesi'nin ortaklaşa sertifika programları düzenleyeceğini belirterek, "Dolayısıyla tahkime ilgi duyan hukukçular için önemli bir eğitim olanağı yaratılacak. Artık ISTAC hukuk hayatının bir parçası haline geldi. Bunun için de bizim açık fikirli eğitim kurumlarına, eğitimcilere ve pırıl pırıl meslektaşlara ihtiyacımız var. Attığımız bu imzalarla bunu gerçekleştirmenin sevincini yaşıyor, Dekanımız Ayşe Nuhoğlu ve Medipol Üniversitesi'ne teşekkür ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Tahkim, uyuşmazlıkların hızlı ve daha ekonomik olarak çözümlenmesini sağlayan bir usul"

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu da tahkimin, uyuşmazlıkların hızlı ve daha ekonomik olarak çözümlenmesini sağlayan bir usul olduğunu vurguladı.

Nuhoğlu, "Bizim üniversitemizde tahkim derslerimiz var ancak tahkim prosedürü, oradaki duruşma psikolojisi apayrı süreçler, yaşayarak öğrenilebilecek hususlar. Duruşma koşullarını, orada yaşananları öğrencilere aktarabilmek, uygulamaya hazırlamak ve de tahkimi sevdirmek açısından ISTAC ile iş birliğini çok değerli buluyor, hukukçular için bunu önemli bir şans olarak görüyorum." ifadelerini kullandı.

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen imza törenine katılan ISTAC Genel Sekreteri Av. Yasin Ekmen ise hukukçuların tahkim farkındalığını artırma hedefiyle ortaklaşa seminerler, sertifikalı eğitim programları düzenlemeyi planladıklarını ve yeni eğitim döneminde bu programın hayata geçirileceğini bildirdi.