UĞUR İSTANBULLU

Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin açılışı yapıldı. Temelleri 2019 yılında atılan ve Artvinli iş insanı Nihat Gökyiğit’in destekleri ile yapılan botanik bahçesinin açılış törenine; Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ve çok sayıda bilim insanı katıldı.

Türkiye’nin 10. botanik bahçesinin açılış töreninde, bahçe müdürü Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, şunları söyledi:

“Üç iklimin birleştiği bölge. Karadeniz, Akdeniz ve iklimi, Akdeniz ikliminin karasal iklimin bir arada bulunduğu bu nadir bölgelerden birisi. Ayrıca sulak alanlar açısından oldukça zengin. Çok sayıda gölü, akarsuları ve şelaleleri olan, bir şelaleler kenti Artvin. Bu zenginliği görünce bu bölgedeki bitkileri ve belli bir noktada korunmasının yararlı olacağı fikri hasıl oldu. Bu çerçeve yıllardır komşu ülkelerde var olan Botanik Bahçelerinden birisi Artvin’de neden olmayacağı tartışması sonrasında; Artvin’de bir botanik bahçesi kurma fikri hasıl oldu.

Bunun için uygun alanlar değerlendirildi. Olası Avrupa’dan ve komşu ülkelerden gelen botanik bahçesi müdürleri ve bilim adamlarıyla Artvin’deki birçok yer değerlendirildi ve bunlar açısından en uygun yerin hali hazırda içinde bulunduğumuz daha önce Deriner Barajını yapan Erg firmasının şantiye alanı olan bu bölgenin uygun olduğu fikri ortaya çıktı.

Nihat Gökyiğit beyefendiye, hazırlamış olduğumuz fizibilite raporunu sunduk, kendilerine anlattık. Kendileri fizibilite raporunu okudu çok ilginç buldular ve gelerek yerinde değerlendirmek istediler. 2018 yılında kendileri gelerek Botanik bahçesinde bizzat sahayı kendi ekibiyle beraber değerlendirdi ve sahada Botanik bahçe kuruluşuna destek verme fikrini orada bizimle paylaştı.”