Find My Kids isimli ebeveyn aplikasyonu, Türkiye’deki çocukların günlük ortalama 6 saatini sosyal medyada geçirdiğini açıkladı.

Find My Kids uygulamasını kullanan anne babalar, çocuklarının hem konumunu hem de cep telefonunda ne kadar zaman geçirdiğini görebiliyor. Dünya çapındaki 3,5 milyon kullanıcısının verilerini anonim olarak değerlendiren Find My Kids, 7-18 yaş arası çocukların sosyal medya kullanım tercihlerini açıkladı. Çocukların dünya genelinde 8,5 saat civarı sosyal medya kullanım süresi olduğu açıklanırken, Türkiye’deki çocukların günlük ortalama sosyal medya kullanım süresi ise 6 saat olarak açıklandı.

Dünyada 3,5 milyon, Türkiye’de 60 bin aylık aktif kullanıcısı bulunan Find My Kids sayesinde anne babalar çocuklarının ekran kullanım süresini ve bu süre içerisinde hangi uygulamalarda ne kadar zaman geçirdiklerini kolayca görebiliyorlar. Böylece gerekli gördükleri önlemleri zamanında alıp, çocuklarını olumsuz bir durum yaşanmadan önce uyarma imkanına sahip oluyorlar.

Konu ile ilgili bilgi veren Find My Kids Ülke Müdürü Neşen Yücel, Türkiye’deki çocukların en çok kullandığı sosyal medya uygulamalarında ilk iki sırada video uygulamalarının yer aldığını söyledi:

“İlk sırada TikTok, ikinci sırada YouTube yer alıyor. Çocuklar her iki uygulamaya da günde yaklaşık birer saatlerini ayırıyorlar. Diğer bir popüler uygulama olan Instagram’da geçirilen süre de bir saate yaklaşıyor. Türkiye’deki çocukların sıklıkla kullandığı diğer uygulamalar Facebook, WhatsApp ve Snapchat şeklinde sıralanıyor. Find My Kids’in uygulama kullanımı takip özelliğinden anne babalar yoğun olarak yararlanıyor. Çünkü sosyal medya üzerinde kontrolsüz iletişim neticesinde ortaya çıkabilecek akran zorbalığı, taciz, vb gibi tehditlerden çocuklarını korumak istiyorlar. Bunun için de çocuğun hangi uygulamada ne kadar zaman geçirdiğini görebilmek, gerekli tedbirleri zamanında almak adına büyük önem taşıyor.”

Dünya genelindeki çocukların kullanım alışkanlıklarıyla Türkiye’deki çocukların alışkanlıkları incelendiğinde benzer bir tablo olduğunu aktaran Yücel, uygulamalar aynı olsa da kullanım sürelerinde farklılık olduğunu belirtti.

 TikTok’un günlük 2 saatin üzerinde bir süre ile ilk sırada yer aldığını söyleyen Yücel, Youtube’un 1,5 saat kullanımla ikinci sırada olduğunu söyledi. Yücel ayrıca, Bir saatlik kullanım süresi ile dünyada üçüncü sırada yer alan Roblox’un Türkiye’de listede bulunmadığını belirtti.

Dünyada ve Türkiye’deki çocukların en çok zaman geçirdiği uygulamaların listesi şu şekilde:

Türkiye’de çocukların en çok kullandığı uygulamalar:

Uygulama Ortalama Süre (dakika)

1-TikTok 72

2-YouTube 59

3-Instagram 54

4-Facebook 28

5-WhatsApp 33

6-Snapchat 14

7-Diğerleri 108

Dünyada çocukların en çok kullandığı uygulamalar:

Uygulama Ortalama Süre (dakika)

1-TikTok 127

2-YouTube 89

3-Roblox 60

4-Instagram 49

5-Facebook 42

6-WhatsApp 36

7-Diğerleri 112