ANKARA (AA) - Türkiye Kent Konseyleri Birliğince (TKKB), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından düzenlenen "Türkiye'de Deprem Gerçeği ve Kriz Yönetimi Farkındalık Zirvesi"nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Ankara Kent Konseyinden (AKK) yapılan açıklamaya göre, TKKB Dönem Başkanı ve AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, "Afetlere Hazırlıkta Kent Konseylerinin Rolü Sonuç Bildirgesi"ni kamuoyuyla paylaştı.

Yılmaz, 18 Mart'ta zirveyi çok yönlü olarak gerçekleştirdiklerini anımsatarak, kent konseylerinin afetlere hazırlık, müdahale ve afet sonrası yeniden yapılanma süreçlerinde aktif rol almasını hedeflediklerini vurguladı.

Zirveye, belediye başkanları, akademisyenler, birlik üye ve yönetimi, depremden etkilenen vatandaşlar, kanaat önderleri ve deprem alanında yetkin uzmanların katıldığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"10 farklı oturumda 81 konuşmacı söz aldı. Ardından dijital ortamda çevrim içi 10 gün süren 'Afet Koordinasyon ve Çözüm Önerileri' oturumunda, TKKB üyesi 125 kent konseyi bileşenleri ve paydaşlarının önerileri dikkate alındı. Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili ve TKKB Akademik Danışmanı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin'in moderatörlüğünde verilerin bilimin ışığında ele alınması neticesinde 'Afet Eylem Planı' hazırlandı."

- "Mahalle gönüllüleri ağı oluşturulmalı"

Afet Eylem Planı kapsamında, 25 maddelik öneri hazırladıklarını ifade eden Yılmaz, afetleri bir daha yaşamamak için izlenmesi gereken politikalarda kent konseylerinin alabilecekleri görevlere ilişkin çok önemli belirlemeler yaptıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kent konseylerinin öncülüğünde 'Dayanışma depremden güçlüdür' sloganıyla toplumun tüm kesimlerinin aktif rol alacağı 'afet şurası' toplanmasını öneriyoruz. Afet şurasındaki tüm çıktıların toplumsal hafızaya katkı sunması için afet raporları hazırlanılarak, belediye meclislerinde değerlendirilmesi tavsiye kararları önerilecek. Toplumun afet farkındalığının canlı tutulması için Afet Arşiv ve Müzeleri’nin açılması, bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve acil eylem kapasitemizi geliştirmek için Afet Açık Veri Teyit Platformu, afet sürecindeki gönüllü emeğinin göz önünde bulundurularak daha sistematik, daha verimli bir gönüllü ağın oluşması için kent konseyleri bünyesinde mahalle gönüllüleri ağı oluşturulmalıdır.

Afete uğrayan bölgelerde kültürel kalkınmanın sağlanması için toplumsal yaşamın, kültürel çeşitliliğin, kent kültürünün ve somut olmayan kültürel mirasın sürdürülebilirliği için Kültürel ve Doğal Miras Muhafızları kent konseylerinin katılımı ile oluşturulması önerilerimiz arasında yer almaktadır."