Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı büyüme rakamları, nisan-haziran döneminde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) büyüdüğünü ortaya koydu. GSYH ikinci çeyrekte cari fiyatlarla 1 trilyon 581 milyar 120 milyon TL olurken, kişi başı yıllık gelir ise gerilemeye devam ettti ve 8 bin 597 dolara indi. İkinci çeyrekte görülen yüzde 21.7 büyümeye karşın, milli gelirden ücretlilerin aldığı pay ciddi oranda geriledi. İş gücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 37,0 iken bu oran 2021 yılında yüzde 32,9 oldu.

ücretler

KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR AZALDI

Ücretli kesimin GSYH’den aldığı payda görülen 4 puanlık azalmanın yanı sıra, milli gelirden kişi başına düşen gelir de büyük oranda azaldı. 2017’de 10 bin 597 dolar olan kişi başı gelir 2020’de 8 bin 597 dolara kadar geriledi. Profesör Fatih Özatay, büyüme verilerini yorumlarken, "Önemli bir büyüme var ama çalışanlar bu büyümeden giderek daha az pay alıyorlar, iyi haber değil" yorumu yaptı.

SIRA MAAŞ ZAMMINDA

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez de, bu durumu şu cümlelerde yorumladı: "Şahlanış, ücretlilere yaramadı. 4 puan yoksullaştı işgücü. Sanayideki büyüme denilen ise yıllardır tükenen ekipmanın yerine konulması, yeni büyük yatırım yok." Prof. Dr. Veysel Ulusoy da, büyümenin gelir artışı anlamına geldiğini vurgulayarak, "Sarı paylaşımda" vurgusu yaptı ve "Eğer büyüdüysek, şimdi sıra paylaşımda yani maaşlara zamda" dedi.