İSTANBUL (AA) - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) iş birliği ve Akademiler Arası Ortaklık (IAP) desteği ile düzenlenen “Temel Bilimlerin Geleceğinde Bilim Akademilerinin Rolü” konulu uluslararası sempozyum ve AASSA Genel Kurul Toplantısını İstanbul’da gerçekleştirecek.

TÜBA'dan yapılan açıklamaya göre, TÜBA, AASSA iş birliği ve IAP desteği ile düzenlenen 28-29 Nisan 2023'te İstanbul Üniversitesi’ndeki "Temel Bilimlerin Geleceğinde Bilim Akademilerinin Rolü" konulu uluslararası sempozyum ve AASSA Genel Kurul Toplantısında bilim insanlarını bir araya getirecek.

Açılışını IAP Eş Başkanı Prof. Dr. Masresha Fetene’nin yapacağı sempozyuma Prof. Dr. Nihat Berker’den, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a Prof. Dr. Bilge Demirköz’den Prof. Dr. Sezgin Bakırdere’ye 30’u aşkın yerli ve yabancı bilim insanı katılacak.

Toplam 4 oturumda “Araştırma ve İnovasyonda Temel Bilimlerin Rolü”nden “Değişen Bir Dünya İçin Bilimsel Beceri Setleri”ne kadar çok sayıda başlık üzerinde durulacak.

Dört oturumdan oluşacak sempozyuma hem Türkiye’deki üniversitelerden hem de Rusya, Romanya, Karadağ, Belarus, Azerbaycan, Pakistan, Tayland ve Fas gibi çeşitli ülkelerin bilim akademileri, bilim vakıfları ve üniversitelerinden çok sayıda bilimsel katkı sunulacak.

Sempozyum, temel bilimlerin hak ettiği takdiri görmesine ve ilgili disiplinlere dair tartışmalara katkı sağlamak ve temel bilimlerin geleceği için bilim akademilerinin rolü konusunda farkındalık yaratılmasına olanak sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek. Katılımcılar temel bilimlerin kendi ülkeleri ve bilim akademileri bağlamında yeri ve geleceğine jeotermal enerjiden iklim değişikliğine, sürdürülebilir kalkınmadan kapsayıcı ve eşitlikçi eğitime uzanan multidisipliner yaklaşımlarla bildiriler yer alacak.

Oturumların ardından genel bir değerlendirme yapılacak; temel bilimlerin geleceği ve akademilerin katkısı için çeşitli eylem planları ve öneriler gözden geçirilecek.

Program 30 Nisan’da TÜBA tarafından organize edilen Boğaz’da tekne turu ile sona erecek.